Fiala Jánossal beszélgetett, a bő kivonat mellett az adást is meghallgathatjátok.

Az elsődleges cél, hogy magyar játékosok legyenek a Fradiban, csak az a kérdés, hogy ki? A hatvanas években Európa csúcsán volt a Ferencváros. És amikor a magyar válogatottat nézzük, inkább akarat van, mint játéktudás. A Fradinál is az a cél, hogy beépítsünk fiatalokat, mint Ugrai és Varga Roland, akiket igazoltunk. Ők fiatal magyarok, de európai, nemzetközi szinten sikeres csapatot szeretnénk építeni, hogy csoportkörig el tudjunk jutni. Legutoljára tíz éve nyertünk bajnokságot és magyar kupát. Tegnap a Szolnokot kis jó indulattal közepes játékkal gyűrtük le, tíz éve nem voltunk kupadöntősek.

Tavaly játékos transzferből nyolcszázmillió forint bevétele volt tavaly, a LUSS-sal stadionüzemeltetésre, a reklám és marketingjoggal együtt szerződést kötöttünk. A bevételek legnagyobb része hozzánk kerül, csak egy kis százalék a német-francia cégé, s egy jelentős összeget garantáltak. Hogy mennyit, az sajnos üzleti titok – de egy milliárd forint felett van. Állami pénz a TAO-ban van, de az ott megengedhető, hisz az utánpótlásra költjük. Négyszáz gyerek focizik nálunk. A költségvetés 2-3 milliárd közt van. És ott vannak a TV-s bevételek. A Fradi meccseinek nézettsége a duplája az El Classiconak. A Fradi-márkás termékekből 460 milliós bevételt csináltunk, ami akkor is komoly, ha nem ennyi a haszon.

Ramírezről, aki nagyon ügyes, van opciónk, de az összeg kifizethetetlenül magas, de alkudozunk. Tavaly nyolc embert küldtünk el, amit szakmailag nehezen lehet megoldani, de azért kellett, hogy az öltözőben rend legyen. Most rendes focistáink vannak. Lesznek változások a nyáron.

A válogatott-meccs megmutatta, hogy meg tud telni a stadion VIP-oldala is, azon vagyunk, hogy ez Fradi-meccseken is így legyen, mert komoly bevételek származnak belőle. Ez egész Európában működik, nálunk is fog, meggyőződésem.

Idáig 120 rendezvény volt a stadionban, nyáron lesz koncert is, szerintem ez nem kis teljesítmény.

Építészeti koncepció volt, hogy a fejépület van a Nagyvárad térhez közelebb, ráadásul a stadion előtti területet el fogja adni a magyar állam. Erre kellett készülni.

Nyolcvan-valahány ingyenjegyet kapunk az üzemeltetőtől, ezekkel hívjuk meg a vendégeinket, nagy bajnokainkat.

A szurkolói kártyának vásárlói klubnak is kell lennie. Ez április végén terveink szerint el is indul. Négyszáz elfogadó hellyel indulunk, benzinkutakon, például, hét vagy nyolc forinttal olcsóbb lesz a benzin. Konditermek, élelmiszerláncok is belépnek majd ebbe.

A szurkolói kemény mag nem fizikai, hanem erkölcsi károkat okoz. Egy kemény csoport tagja voltam, így ismerem ezt a világot. Sok helyütt szalonképtelenné tették a Fradit, ahonnan finanszírozást kaphattunk volna, de amíg így viselkednek egyesek, nem fogják. Morális károkat okoztak a Fradinak.

Ma a tíz százalékát fizetjük be a korábbi büntetéseknek. Persze az UEFA-nál jelentős költségeink vannak, 15-20 millió, s a bezárt stadion miatt akár negyven milliós is lehet a kiesés. A Nyíregyháza ellen is büntetettek, hisz szidták az Újpestet, de ez az ellentét antagonisztikus.

Kétségtelen, hogy a Fradi Securityben vannak kemény legények, akiket volt rendőrök vezetnek – erre azonban szükség is van. A biztonsági személyzetnek kell legyen vagyonőri papírja, a Fradi Security mindenben megfelel. Szőke nem biztonsági ember, hanem szurkolói koordinátor. Kindlovits Máté nem fenyegetett senkit az aluljáróban, ő egy hetven kilós egyetemet végzett ember. A Fradi Securityre voltak panaszok, meg is váltunk emberektől. De Mátéval kapcsolatban ez csak duma, mendemonda. De minden panaszt szívesen kivizsgálunk.

A beléptetés európai sztenderdeknek megfelelő, egy órán belül elvégezhető, teltháznyi embert be tudunk engedni. Valóban lassabb, mint volt, vagy mint a válogatott meccseken. És van, akit a kártya vissza is tart. De már kiadtunk 52000 szkenneres kártyát. A korábbiból, amit az angolok 2008-ban indítottak útjára öt év alatt hatvan ezret adtak ki. Van ellenállás, nem vagyok vak.

De azt gondolom, hogy akinek nincs félnivalója, az szkennelni fog. Nagy vita van, hogy sérülnek-e a személyiségi jogok, még mozgalom is van belőle. Az adatvédelmi biztos a kérésemre kivizsgálta, s kiderült, hogy nincs személyiségi jogi aggály. Én ki is tettem Facebook-ra a saját vénalenyomatomat.

Mindenkinek felelősséget kell vállalnia, aki ki van tiltva, azt ez az eszköz kint tartja. Nem visszakozunk.

Három és fél évig próbálkoztunk más módszerekkel dűlőre jutni a táborral, sikertelenül. A vendégszurkolóknak nem kell szkennelni, őértük a vendégcsapat vállal felelősséget.

Tizennégy ember van kitiltva, kétségtelen, hogy a tábor szolidáris és sokan nem járnak meccsre miattuk és a szkenner miatt, amit sajnálok, mert a szurkolásukra nagy szükség lenne.

Elsősorban a foci minősége miatt nem járnak meccsekre az emberek itthon. Mi próbálunk a Fradival jó csapatot csinálni, egy remek német edzővel, akivel a Fradi sikeres. Igazoltunk az angol első osztályból – erre nem is tudom mikor volt példa. Minőségi játékosokat hoztunk, s hellyel-közzel már szép futballt, jó meccseket is játszunk. A második az infrastruktúra. A korábbi stadionban borzalmas állapotok voltak, most egy modern, szép stadionunk van. A harmadik a biztonság. Szurkolói kultúrát kell váltani, vannak olyan rigmusok, amik nem gyerekek füleinek valók. Tavaly kilencezer volt a nézőszám, idén is el fogjuk érni azt. Amióta én vagyok az elnök, folyamatosan nő a nézőszám. Az Újpest ellen 17 ezren leszünk, de talán teltház is lesz.

Egymillió hatszázezer szimpatizánsuk van 2015 februári adatok szerint. Négy évvel ezelőtt egymillió egyszázezer volt. Ez első, ill. másodpreferencia. Az kötődés erősségében a négy évvel ezelőttihez képest, egy tíz fokú skálán 4.6-ról felmentünk 6 pontra.

Marha nehéz rendszer a jelenlegi, de olyan, amit nem lehet kijátszani a botrányok után. Ez a baja vele az ultráknak. Kétségtelen, hogy ez nagyban megnehezíti a többiek dolgát. Egy meccs előtt négyszáz embernek tudunk, szenvedések árán kártyát kiállítani. De ha már van, onnan sokkal könnyebb. Már online, vagy mobil alkalmazáson keresztül is lehet jegyet venni – ha van már kártya. Végig járjuk a megyeszékhelyeket, hogy ott is lehessen regisztrálni. Most jönnek a tízezer feletti városok. A német meg az olasz rendszer is lehetne megoldás, de ott nem akarják azt kijátszani. Én nem látok más megoldást. Az kétségtelen, hogy az MLSZ jónéven veszi a rendteremtésre irányuló tevékenységünket, de nincs megállapodás, hogy a szkenner miatt csökkenne a büntetés – ez konteó, amire hajlamos a magyar.

Lehetne füzetekben a kitiltottak arcképei, de az nem lenne hatékony. Az oldallelátósokat egyetemisták, lányok fogadják, akiknek nem lehet dolga a kitiltottak felismerése. Erre van a szkenner.

A ’kápó’ kitiltását nem vonjuk vissza. Hamberger Ádám egy értelmes srác, akinek elmondtam, hogy „nem járja, hogy jegy nélkül jár”, amire az ő válasza az volt, hogy „miért, most fizessem be?”. Ez milyen példa a közösségnek? Nekem is megvan a bérletem, úgy gondolom a vezérszurkolónak is illene. Amikor beszéltünk vele, még lett volna lehetősége utólag rendezni – nem tette meg. Nem kapott tiszteletjegyeket, beszökött a meccsekre. Jelentsen fel minket, bizonyítsa be, hogy a vádam nem igaz.

Az új stadionban a büntetések bagatell összegek voltak, ezért nem kértük ezt számon a szurkolókon, de ha lesz komoly büntetés, azt akár teljes szektorokon is számon kérhetjük, s nem engednénk be őket, amíg az összeget nem rendezik.

A büntetésekben visszaestünk a harmadik helyre, csökkennek a büntetések, a tendencia jó. Rijekában kint voltak a szervezett csoportok, mert bementek, verekedtek a rendőrökkel, és ezután betolták őket a Fradi-szektorba. Mindenki tisztában van azzal, aki a dologban járatos, hogy bent voltak. Meg kell tanulnia akár a kint lévőknek, vagy a most bent szurkolóknak, hogy mik a szabályok. A szkennernek visszatartó ereje van, sokáig próbáltam elkerülni. De minden szurkolóra szükség van.

A Ferencváros egy brand, az a honlap, legyen az szurkolói, vagy más, ami ezzel visszaél, onnan le fogjuk szedetni. A klub engedélyével természetesen továbbra is lehet használni.

A Fradibusz volt régen, s van ma is. A szervezőjével, Végel Tomival jó viszonyt ápoltam. Nagyon tehetséges volt, remekül megszervezte, hogy a vidéki fradisták közösségi alapon intéztek maguknak buszt. De a Tomi a lelátón fojtogatta az egyik szurkolótársát (ezt Végel Tamás időközben Facebookon tagadta – a szerk.) .Ez dokumentálva van, ő az egyike a tizennégy kitiltottnak. A legnagyobb sajnálatomra. Ezen ő megsértődött.

Így a Fradi a dolog élére állt és megszervezzük magunk a vidéki fradisták meccsre-járási lehetőségeit.

Eddig volt egy totemállatunk, ami úgy nézett ki, mint egy sas, bement a kezdőkörbe, de nem sok minden mást tudott csinálni. A szurkolók 90%-az azt mondta, hogy cseréljük le, azt persze nem, hogy erre. A német koncepciót vettük át, a Stuttgart, a Hamburg kabalái mesefigurák. A mienk is. Az új sas más koncepcióval működik, ami rajzfilmfigurára hasonlít, ez a gyerekeknek, családoknak szól. A Diósgyőr ellen már egy valódi sast is körbe fogunk reptetni, ahogy teszik ezt a Laziónál is. Utólag belátom, hogy előre ki kellett volna kérni a véleményt az új kabalafiguráról, de most már ennél maradunk. Nem szükséges lecserélni, mert ha látják, hogy milyen funkciókat tölt be, hogy hogy tud dekázni, játszani a gyerekekkel, akkor meg fogják szeretni az emberek. Pályázatokat kértünk be és egy jelmeztervező hölgy készítette. A gond az volt, hogy nem magyaráztuk el, mi az új kabala funkciója. A korábbi sas el lett bocsájtva, leültünk vele, tisztességgel váltunk el. A sas ilyen marad.

Nem alakítottuk át a Fradi-himnuszt, hanem modernebb hangszerelést kapott.

A csíkos mez mindig marad, mert a tradíciónk része egyik évben a hazai, a másik évben az idegenbeli mezt cseréljük le. De például a következő mezen, a magyarságunkra utalva a Nike-pipa, akikkel tíz éves szerződésünk van, piros lesz.

A többi szakosztály azt szokta mondani, hogy ha a focinak jól megy, akkor nekik is jól megy. De még nem megy jól, majd ha bajnokok leszünk, akkor megy majd jól. A jégkorongot Almássy Kornél jól csinálja, de nincs saját otthonunk, türelmet kérek, sátrakat építünk az edzésekre, de el kell jutni a saját csarnokig, ott lehet majd komoly csapatot csinálni. Az nem járja, hogy a Fradi nincs benne az első háromban. Még nincs megállapodás a Fradivárosról, de nagyon szeretném, mert nagyon ráférne a magyar sportra.

Az átvilágítást azért nem hozzuk átvilágítást, amibe mi is adtunk pénzt, én is fél milliót, mert az eredményének megismerése után világossá vált, hogy a Ferencváros megszégyenült volna a társadalom szemében. De eredménye van: a szakosztályoknak költségvetést kell csinálniuk. Ezt havonta ellenőrizzük. Öt eljárást indítottunk, hármat elutasított a rendőrség, kettő, közte egy Berki Krisztián ellen, ma is zajlik – az átvilágítás eredményei alapján.

Voltak fél évente ankétok, meg a Facebookon is válaszolgattam, nem a stábom, hanem én magam, de a fiúk, akik engem sértegettek, „túlnyomták”, ezért nincs kedvem hozzá. Havonta csinálunk egy netes felmérést, 3-5000 ember válaszol, s ebből sok mindent megtudunk. Meg fogjuk kérdezni őket pl. a sasról is.

Az ország méretének és a gazdasági helyzetének tizenkét csapat felelne meg, de ebből 4-5 pesti lenne és az ország egy jó részétől megvonnánk a focit. Ez nem lenne jó, ez a vívódás a szövetségben, a labdarúgásban. Ha pl. nem mehetnénk Pécsre, azt sajnálnám.

A Fradi nem kerülhet a Győr helyzetébe, úgy építjük fel hosszútávon a jövőjét, a stadionszerződés a költségvetésünk több, mint felét teszi ki, s ez tíz évre szól. A Fradit is tönkre lehetne tenni, ha többet költenénk a bevételeknél. Az egyszemélyi tulajdonosnak pedig kétségtelen megvan az olyan kockázata, hogy ha az bedől, a csapat is bedől.

Sajnálom a győri focit, az utánpótlást, a gyerekeket. Elképesztő állapotok vannak. Nem tudom, hogy az ottani gondokat, az adósságokat meg lehet-e egyáltalán oldani.

A magyar futball legnagyobb elmaradása, hogy nem járnak családok meccsre. Németországban a meccsre járók harminc százaléka hölgy. Nálunk tizenhárom. Amíg ők ki nem jönnek, nem lesznek családok, gyerekek a stadionban – s nem lesz, aki tovább vinné a Fradizmust.

Nagyon szeretem a Fradit vezetni, szolgálni, nagy dolgokat hoztunk létre, ha azt nézzük, honnan is indultunk: milyen játékosok, stábunk, stadionunk, eszközeink voltak; akkor láthatjuk az előrelépést. A Fradit úgy raktuk össze, hogy lassan a saját talpán áll, nem jelentős állami bevételekkel. Van egy víziónk, egy tiszta, átlátható Fradiról, jelentős tagdíjbevételekkel. Jó szakembereket szeretnénk, akik élnek-halnak a klubért és európai szintű munkát.