Szűk két éve, hogy a Fradi 114. születésnapja örömére felavattak egy mini pályát a IX. kerületben, ahol az volt az Önkormányzat célja, hogy a szentélyként tisztelt régi Fradi stadion gyepe megmaradjon, s erre mindig ki lehessen jönni. Nem így alakult, de talán jó irányba mozdulnak el a dolgok. 

A József Attila lakótelepen a Nyúldomb közelében található a focipálya. Az avatás szép volt: legendás játékosok, vezetők, profi bírók és futballozó gyerekek. Aztán a díszes társaság elvonult, a pálya maradt, rajta a régi gyep, ami annyi szép jelenetet látott, a pálya mellett pedig a régi stadion székei, ahol a szülők pihenhetnek amíg a lurkók rúgják a bőrt. Az ötlet kiváló volt.

A pálya jelenlegi állapotában azonban játékra is alkalmatlan. A talaj már a telepítésekor sem volt hibátlan, de azóta a gyerekeknek szánt gyep eltűnt, a fű kiégett, száraz föld és ökölnyi göröngyök maradtak helyettük. A régi stadionból származó székek koszosak, töröttek, az egész el van hanyagolva, pedig a környék szépen fejlődik: a park rendben van tartva, lehet kosárlabdázni, van műfüves futballpálya, rekortán a futóknak, a telepített gépeken erősíteni is lehet a szabad ég alatt.

This slideshow requires JavaScript.

Csak a mini futballpálya, a régi gyep, és a Szentélyből származó székek rohadnak csendesen. A gyerekek nem itt játszanak Fradi mezben, hanem a műfüves pályán rúgják a bőrt Messi és Ronaldo feliratú pólókban. Pedig lehetne ez máshogy is.

Megkerestük a Ferencvárosi Önkormányzatot a fentiekkel kapcsolatban. A Feszofe Nonprofit Kft ügyvezető igazgatója, Sebők Endre ügyvezető igazgató kérdésünkre a következőt válaszolta:

A József Attila-lakótelepen a mini-focipályát a Feszofe Nonprofit Kft saját költségén építette. Mi is sajnálattal tapasztaltuk, hogy a székeket eltörték és a pálya állapota a szándékos rongálásból eredően leromlott. A tavaszi zöld felület fenntartási munkákat az időjárás függvényében tudjuk megkezdeni, aminek most jött el az ideje. A pályát gyepszőnyegezéssel fel fogjuk újítani, a törött székeket megjavítjuk.A munka megkezdését erre a hétre terveztük.

A témára a várható felújítás befejezése után még visszatérünk.