Jack egy holland lapnak nyilatkozott arról, hogy jött az ideigazolása, milyen Pest és milyen a magyar foci.

A medence partján feküdt, mikor hallotta, csöng a telefonja. Jack Tuijp látta, hogy az ügynöke hívja és rögtön felvette. Jó sokáig nem tett egy klub sem konkrét ajánlatot, de most az ügynökének jó hírei voltak, miközben ő Törökországban nyaralt: a Ferencváros érdeklődik.

“Nem tudtam sokat a klubról és bajnokságról, de elkezdtem minél többet olvasni róla” – mondja a csatár, akit tavaly a másodosztály legjobbjának választottak. Tuijp már korán eldöntötte, hogy ott akarja hagyni ezt az osztályt, a Volendamot tíz év után. Miután utánanézett a Ferencvárosnak, nagyon jó érzései lettek. “Ez Magyarország legnagyobb csapata, gazdag történelemmel. Habár legutóbb tíz éve lettünk bajnokok, idén újra ezt a cél. Támadófutballal, ami szintén fontos nekem. S az sem árt, hogy van jópár holland a csapatnál”.

A csapatot Ricardo Moniz irányítja, s a támadósorban számíthat Tuijp mellett Arsenio Valpoortra és Julian Jennerre. “Néha elég hasznos, hogy kommunikálhatunk, miközben az ellenfélnek fogalma sincs miről beszélünk, mit tervezünk. De a csapat nyelve az angol, majdnem mindenki beszéli. Azoknak, akik csak magyarul tudnak, a pályaedző fordít.”

Három meccs után Tuijp úgy véli, a magyar bajnokság jobb a holland másodosztálynál. Főleg az élcsapatok, akik felvennék a versenyt az Eredivisie élcsapataival. Szóval ez egy lépés felfelé a harminc éves csatárnak. Még akkor is, ha sok holland futballrajongó lenézi a bajnokságot, ahol játszik. Bundák és korrupció szerepelt sokszor a hírekben a magyar futball kapcsán.

“Én semmi ilyet nem tapasztaltam. De ilyesmi mindenütt van, Görögországban, Törökországban, Oroszországban, bárhol. Hallottam történeteket spanyol és portugál csapatokról, ahol a klubok nem tudták fizetni a béreket. Sőt Hollandiában is becsődölt két csapat. Ha óvatos vagy, bárhol focizhatsz. S azok, akiknek rossz véleménye van a magyar futballról, jöjjenek el és nézzék meg. Elszállnak majd a kétségek. Csak élvezzék a meccset a szurkolóinkkal. Legutóbb 15000 ember volt a lelátókon a legutolsó hazai meccsünkön. (Az interjú nyílván a szombati örökrangadó előtt készült – ulloi129)

A családja, a felesége és a barátai online streameken próbálják nézni a meccset. “Jelenleg a munkája Hollandiában tartja a feleségem, így egyelőre még nincs itt velem. Keressük a megoldást, s remélem nemsokára ő is csatlakozik hozzám Budapesten. A jelen helyzet így aztán elég nehéz és nem ideális. De otthon érzem magam Budapesten, amely fantasztikus város. Egy hónap keresgélés után találtam egy lakást, így tudok pihenni. Amikor visszajövök egy edzés vagy meccs után, otthon érzem magam.”