Az ex-balhátvéd enyhén kritikus a magyar viszonyokkal szemben.

„Szerdán megyek vissza Cottbusba – folytatta a Nemzeti Sportnak adott interjúban az immár három hete a Bundesliga 2-es együttesnél készülő balbekk. – Az edzőtáborozás végén beszéltem az edzőnkkel, kérdezte, szeretnék- e néhány napra hazamenni, igennel feleltem. Ám azt, hogy miként alakul a jövőm, magam sem tudom, csak hallottam, hogy tulajdonképpen csak az elnöki jóváhagyás hiányzik. Rendszeresen beszélek a menedzseremmel, aki mindig arról biztosít, ő az asztal mellett tárgyal, nekem meg a pályán kell harcolnom. Hogy csak a játékra figyeljek, minden mást ő intéz.”

Nos, Sváb Dániel a futballra koncentrált, alighanem ezért is várja vissza a Cottbus szakvezetője.

„Szeretném hinni, hogy nem véletlenül vitt el az edzőtáborba, és nem véletlenül akarja, hogy visszatérjek a csapatba. Természetesen nagyon csalódott lennék, ha nem sikerülne Cottbusba szerződnöm, mert az első nap beleszerettem az egészbe, ami fogadott. Tetszett a német precizitás, hogy minden gördülékenyen működik, miközben semmi sincs agyonbonyolítva. Itt tényleg csak a futballra kellett koncentrálnom. Talán ez a legfőbb különbség a hazai és a német viszonyok között, mert ugyanazt a játékot játsszák ott is, olyan nagyon mást az edzéseken sem lehet csinálni, de ahogy teszik a futballisták a dolgukat, az azért más. Felvettek egy ritmust, amit nekem meg kellett szoknom. Fizikailag persze nagyon erősek. A Bundesliga kettőben nem is a játék dominál, a Braunschweig például azzal jutott fel az első osztályba, hogy a végsőkig küzdött minden egyes meccsén.”

Minthogy ez a hozzáállás Sváb Dánielre is jellemző, talán valóban nem áll messze a szerződéskötéstől, ehhez legutóbb a cseh Príbram ellen kellett bizonyítania.

„Egy nullára nyertünk, fél órát játszottam – idézte fel a hétvégét a védő. – Hogy a csehek ellen kezdők a bajnokságban is hasonló szerepre számíthatnak-e, fogalmam sincs, Ricardo Moniznál is többször megesett, hogy felállított a tréningen egy bizonyos együttest, amelyről azt gondoltuk, a hétvégi kezdő, aztán mégis változtatott. Nagyon bízom benne, hogy maradhatok, de nem szeretnék semmit elkiabálni. Egy biztos, lelkiismeret-furdalásom nem lesz, mindent beleadtam. Egyébként is ilyen vagyok.”

(nso)