Kis túlzással csoda kellene ahhoz, hogy ne a második körben kezdjük a selejtezőket – és ez a csoda sokkal inkább azt jelentené, hogy a csoportkörben kezdhetnénk.

A második körös kezdéshez egy dolognak kell teljesülnie: a Bajnokok Ligája idei győztese saját jogán is kvalifikáljon a következő szezonra. Ez a négy elődöntős csapatból háromra már biztosan igaz: a Bayern München, a PSG és a Real Madrid főtáblás helyen végez saját bajnokságában. Egyedül a Borussia Dortmund BL-győzelme esetén kellene számolgatni: ha ők nyernének és maradnának az ötödik helyen a Bundesligában (a 4. RB Lipcsétől 2, a 6. Eintracht Frankfurttól 12 pontra vannak), akkor az öt topbajnokság plusz BL-főtáblás helyeiért folyó különversenyét kellene figyelni: jelenleg elsők az olaszok (3 csapatuk még versenyben), másodikok a németek (3 csapatuk még versenyben), majd jönnek az angolok (már csak az Aston Villa van versenyben) és a franciák (2 csapatuk még versenyben – a PSG a Dortmunddal játszik). A LaLiga csak a Real Madrid BL-győzelmével előzhetne, és ha ez történne, akkor már mindegy is a mi szempontunkból, hiszen már jók vagyunk, így a spanyolokat nem kell figyelni. Tehát ha a BVB maradna az ötödik és megnyerné a BL-t, akkor a Bundesliga kapna plusz egy főtáblás helyet és így ők is alanyi jogon kvalifikálhatnának – ehhez még legalább egy pont kell nekik a bajnokságban, a BL-ben pedig túl kellene jutniuk a PSG-n, majd megnyerni a döntőt is – valljuk be, nem ez a legvalószínűbb a négy lehetséges esetből.

Még az sem teljesen lehetetlen, hogy a BL-csoportkörben kezdjünk, ehhez az kell, hogy a 11-55. helyen rangsorolt bajnokságok legnagyobb koefficiensű bajnoka legyünk. Jelenleg a negyedik legerősebb csapat vagyunk ezen bajnokságok éllovasai közt: előttünk a Saktar Donyeck (4 ponttal vezeti az ukrán bajnokságot), a Crvena Zvezda (7) és a Makkabi Tel-Aviv (7). Saját bajnokságában a Slavia Prága (4 pont hátrány) és a Dinamo Zágráb (2) második, a Koppenhága (3) és a PAOK (7) harmadik, az Olimpiakosz (8) negyedik, míg a Basel (4) 9. azon csapatok közül, akik megelőzhetnek minket.

A BL-selejtezők második és harmadik körében biztosan kiemeltek leszünk. Ahhoz, hogy a playoff körben is az öt kiemelt közt legyünk, az kell, hogy a fenti kilenc bajnokság tíz csapatából csak öt előzzön meg minket – egy menne a csoportkörbe, így nekünk legalább a hatodik legerősebb bajnoknak kéne lennünk a selejtezőkben ahhoz, hogy a playoff körben is kiemeltek lehessünk.

A BL-selejtező első és második körének sorsolását egyszerre tartják (június 18-19.), a második körös kezdéssel plusz két hetet nyernénk, így a július eleji helyett július végi rajttal lehetne tervezni, a második körös selejtezők első mérkőzésének játéknapjai: július 23-24. Ez pedig egyben azt is jelentené, hogy biztosan játszhatnánk egy csoportkörért, mert a legrosszabb esetben is ott lehetnénk a Konferencia Liga selejtező rájátszás körében a bajnoki ágon!

(varjupalinka UEFA-kisokosa alapján)