A válogatott szövetségi kapitánya Varga Barnabásról is szót ejtett.

– Az Eb-keret hány százaléka állt össze a fejében? Hány poszton van még kérdőjel a fejében?
– Novemberben találkoztunk legutóbb, nem mondhatjuk, hogy azóta többen is berúgták az öltözőajtót. Nemigen van olyan labdarúgó, aki olyan teljesítménnyel rukkolt ki, amelyet látva kis túlzással képtelenség lenne kihagyni. Ha minden így marad, alighanem az eddig pályára lépők közül kerül ki az utazó keret.

– A közelgő, Törökország és Koszovó elleni felkészülési mérkőzésen mit kell leginkább gyakorolni? Egyáltalán, miért éppen ellenük játszunk?
– Először is amikor edzőpartnert kerestünk, számba kellett venni, kik jöhetnek szóba, kik érhetők el ebben az időszakban. Nem sok válogatott volt szabad. A törökök elleni csata egyértelműen jó felkészülés lesz az Eb-re, agresszívak, erőszakosak, azonnal visszatámadnak, ebből a szempontból a játékuk hasonlít a németekéhez és a skótokéhoz. Az Európa-bajnokságon kemény ellenfelek várnak ránk, Svájc is erős, éppen ezért olyan edzőpartnerek ellen szerettünk volna játszani, amelyekkel szemben nem biztos, hogy a labdát csaknem hetven százalékban birtokolva mi irányítjuk a meccset. A Törökország elleni mérkőzés a németek és a skótok elleni összecsapás modellezése lehet.

– A csapat az Európa-bajnokság idején egy kis bajor faluban száll meg, elvonulva a világ szeme elől. Ön szerette volna, hogy ilyen nyugodt helyen hangolódjanak a meccsekre?
– Fontos a nyugalom. Az ilyen nagy események, tornák idején legalább olyan fontos a pihenés, mint maga a mérkőzés. Hogy a játékosok nyugodt körülmények között csak a pihenésre, lazításra koncentrálhassanak. Azt szeretném, ha a meccsekre teljesen frissen, kisimulva érkeznénk, ehhez pedig olyan főhadiszállásra lesz szükségünk, amelyen valóban csak saját magunkra kell figyelnünk, és a lehető legprofibb felkészüléshez szükséges feltételek is biztosítva vannak. Éppen úgy, mint itt, Telkiben.

– Ha egyvalamit ki kell emelnie, ami most a legnagyobb gond a válogatottban, mi lenne az? Talán a védelmünk összetétele?
– Valóban gond, hogy Szalai Attila továbbra sem játszik a Freiburgban. Amilyen sok mérkőzés volt a lábában a törökországi időszakában, olyan kevés van most a Bundesligában. De jó helyen van, topjátékosokkal tréningezhet együtt, sokszor ez is többet ér, mintha valaki alacsonyabb színvonalú bajnokságban futballozna. Ballábas belső védőként itt lesz Dárdai Márton vagy éppen Szalai Gábor is, de kettőjüknek együtt sincs még egyetlen válogatott mérkőzés sem a lábukban, míg Szalai Attilának már több mint negyven. És azt is figyelembe kell vennem, hogy amikor számítottam rá, többnyire jó teljesítményt nyújtott. Jelen állás szerint itt a helye közöttünk.

– Valóban úgy gondolja, hogy Horváth Krisztofer megérett a Serie A-ra is?
– Ő a Torino játékosa, igen, megérett a váltásra. A Kecskemétből kiemelkedik, szerintem a Ferencvárosba is beférne, de az elmúlt időszakban többször láttam a Torinót is játszani, nyugodtan mondhatom, vannak olyan labdarúgói, akik egyáltalán nem jobbak Krisztofernél. A nyáron muszáj lesz szintet lépnie, ennél sokkal több van benne. Mint ahogyan Sallai Rolandnak is ezt kell tennie, topklubban is megállná a helyét.

– A téli szünet után arról beszélgettünk, milyen jó lenne, ha Varga Barnabás gyorsan elkapná a fonalat, hogy az Eb-re kirobbanó erőben utazhasson. Sokat nem vacakolt a formába lendüléssel.
– Sok Ferencváros-meccset láttam az elmúlt időszakban, akkor is kint voltam a stadionban, amikor négy gólt szerzett az MTK ellen. Barnabás kiváló játékos, de nekem még mindig az a legfontosabb, hogy egészséges! Az sem válik a hátrányára, hogy a Ferencvárosban immár hárman vannak ugyanarra a pozícióra, Varga Barnabásnak is lehetősége nyílik a sorozatterhelés közben időnként a pihenésre.

A teljes interjú: NSO