Az NBI.hu elemezte ki védőnk teljesítményét.

Bár a Ferencváros ősze a Konferencia Liga-továbbjutással együtt sem sikerült tökéletesre, a klub nyári átigazolási tevékenysége sok dicséretet kap. Az érkezők névsora ezúttal is hosszú, sokkal a beváltaké sem rövidebb. Közülük az egyik legkevesebb rivaldafényt Ibrahim Cissé kapja. Az ő munkája kevésbé látványos, mint Vargáé vagy Abu Fanié, cserébe a bajnokság egyik, ha nem a legjobb belső védője.

A francia játékos júniusban írt alá a zöld-fehérekhez, szerződése lejártával ingyen érkezett a francia másodosztályból kis híján feljutó Caen csapatától. A Klaksvík elleni odavágón rögtön be is mutatkozott, a kínos emlékű, 0-3-as visszavágót a padon töltötte. Minden sorozatot figyelembe véve 25 meccse volt, a bajnokságban 1078 percet kapott, az Európa Konferencia Liga csoportkörében pedig csak a genki második félidőt hagyta ki kisebb sérülés miatt.

Nem csoda, hogy szolgálataira nagy az igény, teljesítménye ugyanis a legjobbak között van az OTP Bank Ligában. Védekező párharcait 83,06%-ban nyeri, vagyis durván minden hatodikat veszti el, ami elsöprő hatékonyság. A mutatóban az előnye is tetemes: 78,95%-kal klub- és ősz óta poszttársa, Henry Wingo a második. A 185 centis bekk a levegőben már nem ilyen egyedülálló, de még mindig meggyőző számokat hoz. Fejpárbajainak 64,44%-át vívja meg sikerrel, ami a nyolcadik legjobb arány a bajnokságban, az első hétből pedig csak ketten nem magasabbak nála. E téren az NB I-ben egyébként 69,23%-kal az újpesti Tim Hall viszi a prímet. A szenegáli útlevéllel is rendelkező védő emellett a labdajáratásban is jól használható. Passzpontosságban a sok biztonságos, rövid átadás miatt hagyományosan a belső védők nyerik a rangsorokat, jellemzően az adott ligát domináló csapatból. Cissé itt szerzett „ezüstérmét” túlértékelni így nem kell, az viszont kétségtelen, hogy e téren is hozza az elvárhatót, A francia 91,8%-os mutatóját a fentebb leírt átlagba illeszkedő módon csak csapattársa, Myenty Abena múlja felül (94,39%).

Hozzáadott értéke több a puszta masszivitásnál

A fentebbiek arról tanúskodnak, hogy Cissé jó igazolás volt, az NBI legjobb csapatában posztján a liga egyik legjobb teljesítményét nyújtja. Legnagyobb hozzáadott értéke viszont viszont abban a játékosprofilban rejlik, amelyet különleges fizikuma tesz teljessé. 185 centis magassága megüti posztjának elvárásait, testfelépítéséről viszont nem a konditerem vagy a ketrecharc jut eszünkbe. Izomzatában inkább a ruganyosság dominál, sem mint a tömeg, ami cserébe gyorsaságot és fordulékonyságot kölcsönöz neki. Ez teszi lehetővé számára azt az agresszív játékstílust, amivel újat tud adni csapatának. Védekezés közben többször merészkedik előre, mivel sebességének és agilitásának köszönhetően a labdát kapunak háttal kapó ellenfél vak oldaláról gyorsan ott tud teremni annak közvetlen közelében. Ugyanezen erényeinek hála pedig ha az első közbeavatkozás nem sikerül, még mindig van reménytelen számára utolérni a támadást egy másodikért.

forrás és további részletes elemzés: nb1.hu