A Győri ETO elleni győzelem után beszélgettek Elek Gáborral a Fradiról és az Esztergomról is.

A nyáron távozott vezetőedző, Elek Gábor azért örül különösen, hogy az FTC női kézilabda csapata szerdán házigazdaként 28-22-re megnyerte a címvédő Győr elleni bajnoki rangadót, mert ezzel bizonyosodott, hogy a Ferencváros nélküle is Ferencváros. Az M4 Sport csütörtöki, 40×20 című podcastjében Elek elárulta, leginkább Bíró Blanka teljesítményének örült, aki hozta a szokásost a kapuban, hiszen az ETO ellen a Népligetben káprázatosan szokott védeni. Hozzátette, Emily Bölk visszatért korábbi remek formájához, Klujber Katrin a meccs nagy részében jól játszott, Dragana Cvijic pedig a tavalyi emlékezetes Ferencváros – ETO rangadó után most is szinte hiba nélkül kézilabdázott.

Az FTC-t 15 évig irányító szakvezető hangsúlyozta, a védekezés és a kapusteljesítmény is nagyon sokat nyomott a latba, továbbá a fővárosiak nagyon jól használták ki a győriek szlovén jobbátlövője, Ana Gros hiányát. „Számomra nagyon örömteli győzelem volt, mert bebizonyosodott, hogy a Ferencváros nélkülem is Ferencváros, és én ennek örülök a legjobban” – nyilatkozta. Elek úgy fogalmazott, továbbra is megvan a helyiség szentsége, mert pontosan tudja, hogy a győriek „borzasztóan utálnak” az Elek Gyula Arénában kézilabdázni, ahol mérhetetlen sok erőt ad a közönség támogatása minden hazai játékosnak. „Nagyon óvatosan mondom ki, hogy ezzel közel került a bajnoki cím. Nagyon kedvező a pozíció, ez egy nagyon nagy lehetőség, a Bajnokok Ligájában pedig nagyon kedvezőtlen, de még sok van hátra, hiszen körülbelül ötven mérkőzés van egy szezonban. El lehet veszíteni az előnyt, a BL-ben pedig pótolni lehet a lemaradást” – magyarázta. Az edző hangsúlyozta, az FTC kerete még mindig alkalmas óriási feladatokra, a játékosoknak hatalmas szívük van, tapasztaltak, és tudják, mi a feladatuk a pályán.

A Ferencváros az élvonalban továbbra is százszázalékos, a Győrnek már két veresége van. A BL-ben a fővárosi együttes a hetedik helyen áll csoportjában hét forduló után. A két hét múlva kezdődő olimpiai kvalifikációs világbajnokság kapcsán a korábban szövetségi kapitányként is dolgozó Elek Gábor a két kulcsfontosságúnak tűnő mérkőzésről, a Montenegró és a Horvátország elleniről beszélt. „Montenegrót meg kell verni, annyi sérültje van. Szerintem sikerülni fog. A horvátok elleni ki-ki mérkőzés lesz. Az fog nyerni, aki aznap mentálisan és fizikálisan többet tud belerakni és jobban hisz a sikerben” – vélekedett. Elek idézte kollégáját, a Vác női csapatának vezetőedzőjét, Herbert Gábort, aki sok válogatott mérkőzést játszott a horvátok ellen, és úgy fogalmazott: a horvátok felveszik a válogatott mezt, és jobb játékossá válnak tőle. „A válogatottunk elég törékeny, és vékony a jég alattunk, nem is kicsit. Az dönthet, hogy bele tudunk-e állni abba a mérhetetlen mentális presszióba, ami onnan jönni fog, vagy akár felül tudjuk-e múlni. Nem szakmai kérdések lesznek, hanem az erő, a bátorság, a hit kérdése” – nyilatkozta.

Elek jelenleg a másodosztályú Esztergomi Vitézek szakmai igazgatójaként tevékenykedik. Csapata a harmadik helyen áll az NB I/B-ben, a Magyar Kupa harmadik fordulójában pedig kedden 30-25-re legyőzte az élvonalbeli Budaörsöt. „Engem is nagyon meglepett, mert az elmúlt időszakban eléggé döcögött a játékunk, viszont nagyon örültem, hogy erre a komoly feladatra fel tudtuk magunkat szívni, és az idény eddigi legjobb játékával, kiváló védekezéssel és kapusteljesítménnyel, elég jó támadójátékkal rukkoltunk elő” – mondta a keddi bravúrról. Hozzátette, az Esztergomnak minden összejött, a Budaörsnek viszont semmi, tehát nem kérdés, melyik a jobb csapat. Mint mondta, egyértelműen a feljutás a céljuk, de nem feltétlenül a mostani idényben, mert azt vallja, hogy nem szabad kihagyni a lépcsőfokokat, de a következő szezonban már egyértelműen ez lesz a célkitűzésük. Leszögezte, egyáltalán nem bánta meg, hogy a ferencvárosi 15 év után nem tartott pihenőt, hiszen nagyon élvezi a munkát. Azért is vágott bele, mert látta, komoly dolgok történnek Esztergomban, komoly tervek vannak, a városvezetés és a támogatók is elkötelezettek, és erre a lehetőségre nem akart nemet mondani. „Sokkal kisebb a stressz, nincsenek álmatlan éjszakáim, vagy befeszült napjaim a mérkőzések miatt. Egyelőre semmilyen nyomás nincs rajtunk” – mesélte Elek.

M4 Sport