Clubunk legendájának emléktábláját avatták fel ma a Népligetben.

A legendás tekés, Csányi Béla 1969 és 1989 között, vagyis 20 évig erősítette klubunkat. Kilencszer állhatott a világbajnoki dobogó tetején, 39-szer nyert magyar bajnokságot, tízszer német bajnokságot. Ötször hódította el a Világkupát, kétszer nyert Bajnokok Ligáját, és edzőként is BL-győztes volt.

Csányi Bélát tizenhétszer választották meg Magyarországon az Év legjobb tekésének, 2015-ben a Nemzetközi Teke Szövetség által alapított Halhatatlanok Klubjának első tagja lett. 2016-tól a magyar férfi válogatott szövetségi kapitányaként dolgozott, egészen haláláig.

Tekézőnk május 13-án, 73 éves korában hunyt el, mától emléktábla őrzi nevét az FTC-MVM Népligeti Sportközpontjában.

Csányi Béla iránytű számunkra, egy igazi példakép – mondta Nyíri Zoltán, klubuk ügyvezető alelnöke az emléktábla avatásán. – Róla azt mondta a szakma, hogy a teke Puskása, ez a jelző jól mutatja, ebben a sportágban milyen magasságig jutott el. Páratlan pályafutása a Ferencváros olyan nagyságai közé emeli őt, mint például Albert Flórián vagy Kárpáti György. A Ferencváros állócsillaga és ikonja, akiről sokat kell beszélnünk, akinek az emlékét ápolnunk kell, hiszen a mai nemzedéknek is meg kell tudnia, ki volt ő.

Az FTC Teke szakosztályának vezetője, Mátraházi István személyes emlékeit idézte fel.

Még ma is fülemben csengenek tanácsai. Egyszer azt mondta, „Pista, ha jó tekézőt szeretnél a csapatodba, hagyd gondolkodni. Ne rohanj, ha rosszat gurít, hagyd őt. Majd korrigálja a hibát. Ha viszont egymás után hibázik, akkor lépj mögé és segítsd”. Intelme azóta is velem van. Egy olyan ember volt, aki a szegedi Sánta Kocsmától eljutott a világbajnoki címig, páratlan életút, páratlan személyiség – mondta Mátraházi István.

Az emléktábla avatáson jelen volt Csányi Béla családja, pályatársai, barátai, ismerősei. A bronz dombormű Brzózka Marek szobrászművész alkotása.

Fradi.hu