A magyar válogatott szövetségi kapitánya elmondta, miért lenne ez különleges számára.

Nem lesz ezzel semmi probléma, a pálya jó, a stadion új és modern, az a tapasztalatom, hogy mostohább időjárási körülmények között egy csapat általában még jobban is játszik, többet futnak a játékosok, hogy mozgásban legyenek, kevésbé fázzanak – reagált a várható időjárási viszonyokra Marco Rossi, a magyar válogatott szövetségi kapitánya a kaunasi Dariaus ir Gireno Stadionban hétfőn tartott sajtótájékoztatón. – Nekünk csak azt a munkát kell folytatnunk, amit eddig végeztünk, és nem kifogásokat gyártani már előre vagy esetleg utólag. Ha taktikailag vagy technikailag nem tudunk az ellenfél fölé nőni, a szívünkkel kell. Volt három napunk regenerálódni, szerencsére senkinek sincs egészségügyi problémája, mindenki bevethető, készen állunk az újabb kihívásra, izgatottan várjuk a mérkőzést.

Arra az újságíró kérdésre, hogy hány helyen tervez változtatni a szerbek elleni győztes csapaton, humorosan válaszolt a kapitány: „Tíz helyen!” De aztán úgy folytatta: „Ez csak vicc volt természetesen, nem bolondultam meg, ami működik, azon nincs értelme változtatni. Lehet persze mindig csiszolni a csapaton, mindig lehet javulni, fejlődni, de túl sok változtatást nem tervezek.

Mint ahogyan az közismert: ha győz a magyar válogatott, minden más eredménytől függetlenül kijut a jövő évi németországi Európa-bajnokságra. „Nem is akarjuk titkolni, hogy a három pontért jöttünk Litvániába – reagált erre a felvetésre a szövetségi kapitány. – De maximálisan tiszteljük az ellenfelet, nem szeretnénk előre inni a medve bőrére. A litván csapat Budapesten is megnehezítette az életünket, a második gólunkat csak a hajrában szereztük meg, a nyolcvanadik perc körül, egészen addig a litvánok úgymond meccsben voltak, figyelmeztető jel továbbá, hogy szinte minden fellépésükön volt esélyük pontot vagy pontokat szerezni a selejtezőben. Legutóbb Bulgária ellen két év után újra tétmérkőzést nyertek, ráadásul idegenben, így egészen biztos, hogy a keddi meccsen is nagyon motiváltak lesznek. Az új szövetségi kapitányukkal, Edgaras Jankauskasszal sokkal magabiztosabban játszanak, jóval agresszívabbak, nekünk azonban még náluk is feltüzeltebbnek kell lennünk, mert mi olyan mérföldkőhöz érkezhetünk, amelyen mindannyiunk keze nyoma ott lesz, ha sikerül.

Rossi a szerbek budapesti legyőzését követően azt mondta: két évet öregedett a mérkőzésen. Kapott ezúttal olyan kérdést: mennyit fiatalodna, ha máris kijutna a csapat? „A válogatottal mindig különleges érzés nyerni, rendkívüli érzelmi állapot. A legutóbbi kijutáskor, 2020-ban nem lehettem ott a csapattal a pályán, mert beteg voltam, elkaptam a koronavírust. Így ez lehetne az első kijutásunk, amit a pálya szélén élnék meg, emiatt is különleges lenne számomra. Még nem tudom megmondani, milyen érzések lesznek bennem, ha elérkezik ez a pillanat, de minél idősebb vagyok, annál emocionálisabb. Ha sikerül, biztosan életem legnagyobb élményei közé sorolom. Azt hiszem, óriási tett lenne máris kijutni, hiszen azt jelentené, hogy két teljes körrel a selejtezősorozat vége előtt, egyenes ágon jutunk ki az Európa-bajnokságra.

A kapitányt arról is kérdezték, milyen ünneplésre számít Budapesten, ha kedd este máris révbe ér a csapat. „Nagyon kellemes elbeszélgetni erről az elméleti győzelemről és kijutásról, de hangsúlyoznám még egyszer, az ellenfélről ne feledkezzünk meg, mert bizonyos, hogy ugyanolyan elszántan készül a mérkőzésre a litván csapat, mint mi – mondta Marco Rossi. – De tény, hogy a magyar szurkolóktól mindig lehet valami különlegesre számítani. A Budapest Honvéd edzője voltam a 2016-os kijutás idején, emlékszem, minden budapesti taxin magyar zászló lobogott, leállt a villamosforgalom, futball-lázban égett az ország. Remélem, ezen az úton haladunk tovább, és ha már tényként kezelhető lesz a kijutás, biztos vagyok benne, hogy a szurkolóink megint meglepnek minket valamivel.

M4 Sport, NSO