A Fradi kapuslegendája a válogatott csapatvédekezéséről is beszélt.

Galéria: a magyar válogatott keddi edzése

A kapus szerint az elkövetkező napok fontos feladata Marco Rossi szövetségi kapitány számára megtalálni a védelem összeállítását a sérült Willi Orbán távollétében. „A többieknél is vannak kérdőjelek, hiszen Szalai Attila az előző válogatott etap óta nem jutott szóhoz a klubjában, Fiola Attila visszatérhetett, Bolla Bendegúz is játszik már az új csapatában, Botka Endre visszatért a Fradiban, de nem kapott sok játékpercet. Ez mindenkinek jó esély, hiszen be kell tölteni egy megüresedett posztot, és a lehető legjobban, Wili szintjét a leginkább megközelítve kell ezt megpróbálni betölteni. Ez szép, de komoly feladat lesz, bármelyikük is fog játszani.

Willi Orbán erősségei közül elsőként a tapasztalatot, a higgadtságot és a koncentráltságot emelte ki, hozzátette ugyanakkor, hogy a válogatott a közelmúltban nélküle is tudott jól szerepelni. „Szinte mindig a jó megoldást választja, szinte mindig a jó helyen van, nagyon jól olvassa a játékot, egy olyan bástya a védelem közepén, ami a csapat eredményességének is az egyik alapja. De volt az elmúlt időszakban néhány mérkőzés, amikor nélküle állt fel a védelem és azok a találkozók sem zárultak rossz eredménnyel, úgyhogy abban bízhatunk, hogy meg tudtuk oldani korábban is az ő pótlását, de az biztos, hogy most is nagyon nehéz lesz.

A magyar válogatott nyolc mérkőzés óta veretlen, Dibusz szerint ez annak a védekezésnek is köszönhető, amely már a támadóknál elkezdődik. „Már a támadó hármasunk olyan munkát végez, amivel nagyon sok terhet levesz a hátrébb játszókról, hiszen úgy tereli a játékot, úgy szűkíti a területet, úgy presszingel, hogy az magával vonzza a többi játékos mozgását, a labdaszerzéseket. Nagyon magas szinten tudjuk végrehajtani a nyomásgyakorlást azáltal, hogy már a csapat tetejétől kezdve nagyon komoly munka van ebbe beletéve. A kapitány fel is hívta a figyelmet arra, hogy amikor a szerbiai mérkőzés második félidejében már nem volt meg az első hármasnak ez az intenzitása, akkor folyamatosan hátrébb szorultunk és ennek volt betudható az, hogy eléggé meleg pillanatokat kellett átélni. De az biztos, hogy ez egy nagyon jól kitalált és megszervezett rendszer, ebben mindenki tudja a feladatát, azt, hogy adott szituációban mit követel meg tőle a kapitány, a játékosok is tudják a másikról, hogy nekik hol kell lenniük. Ez ad egy magabiztosságot, ennek is köszönhető, hogy az elmúlt mérkőzéseken kevés gólt kaptunk és kevés helyzetet engedtünk az ellenfeleknek.

Dibusz Dénes szerint azzal, hogy a több évtizednyi távollét után a fiatal generáció már abban nő fel, hogy a magyar válogatott lassan rendszeres Eb-résztvevőnek tekinthető, újra vonzóvá tehetik a gyerek számára a pályát. „Ez hatalmas eredmény és a fiataloknak, a gyerekeknek az egész hozzáállását megváltoztathatja a focihoz. Azt láthatják, hogy vannak olyan játékosok, akik gyerekként elkezdik, nagyon sok munkát beletesznek és annak az a vége, hogy szerepelhetnek Európa-bajnokságon, hogy egy Premier League-csapatba igazolhatnak, hogy a Bundesligában játszhatnak, tehát látható, hogy van egy út, ami végigjárható, működőképes és remélhetőleg ez fogja magával hozni a nagyobb merítési lehetőséget és hogy a fiatalok a foci felé veszik az irányt vagy nem térnek le az útról és kitartóan küzdenek az álmaikért, úgyhogy amellett, hogy az eredmények szépek és ez nekünk egy nagyon jó visszaigazolás, hogy jó munkát végzünk, de talán ez a legnagyobb értéke ennek a sikernek és az elmúlt néhány évnek, hogy olyan perspektívát tudunk nyújtani a gyerekeknek és a fiataloknak, amiért érdemes nekik nap mint nap dolgozni.

forrás: m4sport.hu