Támadónkat kérdezték a Cukaricki elleni mérkőzésről.

Felnézett, tolt egyet a labdát, majd egy lövőcsel után nagy erővel a bal felsőbe zúdította a labdát. Ráadásul lélektanilag rendkívül fontos pillanatban, hiszen a szünet előtti másodpercekben szerezte a vezető gólt, s Kwabena Owusu utána is nagy kedvvel futballozott. A ghánai játékos januárban igazolt az Üllői útra, első ferencvárosi tétmeccsén, Pakson (3–1) rögtön a kapuba talált, ám azóta támadó létére egyetlen gólt szerzett, a Honvéd ellen volt eredményes. Hogy a futballhoz szerencse is kell, Kwabena Owusu esete is bizonyítja, a csütörtöki, Csukaricski elleni Európa Konferencia Liga-találkozón aligha kezdett volna, ha a bomba formában lévő Adama Traoré nem sérül meg a mali válogatottban. A ghánai szélső élt a felkínált lehetőséggel, a szerb bronz­érmes ellen, Dejan Sztankovics vezetőedző hazai bemutatkozó mérkőzésén előbb büntetőt harcolt ki – amelyet Varga Barnabás magabiztosan értékesített –, majd maga lőtt a kapuba. Emlékezetes gól volt, az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) a ferencvárosi játékos találatát is az EKL-csoportkör első fordulójának négy legszebbje közé választotta. A Csukaricski elleni találkozó másnapján feltettük a kérdést Owusunak: csütörtök este a Groupama Arénában élete legszebb gólját szerezte-e?

Az első ötben biztosan ott van – mosolygott a 26 esztendős afrikai futballista. – Fontos gólt volt, lélektanilag sokat jelentett, hogy a szünet előtt meg tudtuk fordítani az eredményt. Az ellenfél vezető gólja után sem álltunk meg, egyértelműen mi irányítottuk a játékot, de egyáltalán nem volt könnyű feltörni a szerb csapat védelmét. Jól eltaláltam a labdát, ám pályafutásom során lőttem már ennél nagyobb gólt is. A Qarabag játékosaként ennél sokkal távolabbról pókhálóztam ki a felső sarkot, a török Ankaragücüben pedig kétszer is a forduló gólját szereztem. Gyors vagyok, szeretem, ha lendületből vezethetem a labdát a védőkre, és a nagy gólok sem hiányoznak a repertoáromból.

A Ferencváros támadója a mérkőzést követő éjszaka nehezen aludt el, dolgozott benne az adrenalin, hajnali kettő is volt már, mire álom jött a szemére. Pedig alaposan elfáradt a Csukaricski elleni találkozón, ha az iram nem is volt a legmagasabb, mindkét csapat játékosai keményen beleálltak a harcba, és az összecsapásoknál nem húzták vissza a lábukat. Kwabena Owusu előtt azért is le a kalappal, mert torokfájással vállalta a játékot. Noha mondhatta volna, hogy nem érzi jól magát, nem volt kérdés, szeretne pályán lenni Dejan Sztankovics bemutatkozó mérkőzésén. Az afrikai futballista a meccs másnapján kissé rekedten beszélt arról, szerinte minek köszönhető a csütörtöki győzelem.

Együtt akartuk a sikert! Mi a pályán, az edzők és stábtagok a kispadon, a szurkolók pedig a lelátón… Mindenki hozzátette a magáét, nekünk a pályán elképesztő ilyen remek hangulatban futballozni. A találkozó elején hátrányba kerültünk, akár meg is rogyhattunk volna, de mindenki tudta a dolgát, és mentünk előre megállás nélkül. Egyetlen pillanatra sem bizonytalanodtunk el, és az égieknek is szeretném megköszönni a csütörtök estét, emlékezetes találkozón vagyunk túl.

Kwabena Owusu Ghána fővárosában, az óceán partján fekvő Accrában született, így Budapestre költözve a nyüzsgés, a tömeg nem volt számára ismeretlen. Gyerekként korán leigazolta a városi SC Accra csapata, majd 19 éves korában Európába szerződött, 2016 és 2020 között számos spanyol másod-, és harmadosztályú csapatnál futballozott, többek között a Toledo, a Leganés, az Oviedo, a Cartagena, a Salamanca és a Córdoba játékosa is volt. Három éve az azeri Qarabaghoz igazolt, majd kölcsönben a török másodosztályú Ankaragücü játékosa volt – mindkét klubnál bajnoki címet ünnepelhetett. A Ferencvárosban a Csukaricski ellen több jó egyéni teljesítmény is volt, a ghánai játékoson kívül a középpályán Mohammed Abu Fani osztogatta a forintos labdákat, elöl pedig Varga Barnabás futballozott ellentmondást nem tűrően, a csatár tizenegyesből szerzett gólja mellett gólpasszt is adott.

A mérkőzésen többször is idegeskedésre adott okot a VAR-rendszer. A spanyol Guillermo Cuadra játékvezető előbb hosszas videózás után visszavonta az elsőre maga által megítélt tizenegyest, majd Varga Barnabás (értékesített) büntetője előtt is állt a játék, mert a VAR-szobában ellenőrizték, a Kwabena Owusu elleni szabálytalanság a tizenhatoson belül történt-e.

Nem voltam ideges, tudtam, egyértelmű szabálytalanság volt – mondta a Ferencváros támadója. – Beléptem elé, ő pedig ellökött… Szerintem olcsón megúszta az esetet, hiszen miután egyértelmű gólhelyzetben voltam, sárga lap helyett pirosat kellett volna kapnia. Ám végül is ennek már nincs jelentősége, a lényeg, hogy megfordítottuk az eredményt, és magabiztos győzelmet arattunk.

A csütörtöki Dejan Sztankovics estéje is volt. A Ferencváros élére kinevezett szerb vezetőedzőnek nagyon fontos volt, hogy első hazai tétmérkőzésén győzelemmel mutatkozzon be a Groupama Aréna közönségének. A 45 esztendős tréner habitusához illően végig szenvedélyesen irányított az oldalvonal mellől, lecserélt játékosait megölelte, a gólszerzők pedig hozzá is kiszaladtak, mintegy jelezve, a találat neki is szól.

Mindannyiunknak fontos este volt, de Dejan Sztankovicsnak különösen. Örülök, hogy győzelemhez segítettük első hazai meccsén, érezhető volt, láttuk rajta, mennyire szükséges ez neki. A hozzáállásunkon talán látszott, mi is megfeszülünk a pályán, minden egyes labdára teljes erőbedobással rajtoltunk. Egyre inkább értjük, mit kér tőlünk az új szakmai stáb, Dejan Sztankovics pedig remek vezetőedző, tudja. hogyan kell motiválni bennünket.

A Ferencváros tehát győzelemmel mutatkozott be az Európa Konferencia Ligában, és miután a csoport másik mérkőzésén a belga Genk és az olasz Fiorentina nem bírt egymással, 2–2-es döntetlent játszott, a magyar bajnok a tabella éléről várhatja a folytatást – a zöld fehérek október 5-én a Fiorentina otthonában lépnek pályára.

NSO