Újdonsült világbajnokunk, Muszukajev Iszmail teljesítményét Sike András is méltatta.

– Tanári döntő volt. Mondhatjuk, hogy ez volt a legkönnyebb mérkőzése ezen a világbajnokságon?
– Nem mondanám, hogy bármennyivel is könnyebb lett volna, mint a tegnapi meccseim. Fájtak az ízületeim és az izmaim, emellett valamennyit elveszítettem a hétfői lendületemből, a főtáblán jóval dinamikusabban birkóztam. Mérhetetlenül boldog vagyok, hogy így is sikerült diadalmaskondom.

– Két világbajnoki bronzérem után mi kellett ahhoz, hogy a csúcsra érjen?
– Harminc éves vagyok, és az Európa-bajnoki címem után mindenképpen fel szerettem volna állni a világbajnoki dobogó felső fokára. Közeleg a párizsi olimpia, s úgy voltam vele: Mikor, ha nem most?! Szóval mindent feltettem egy lapra, és beleadtam apait-anyait. Már csak az olimpiai arany van hátra, gyermekkori álmom válna valóra, ha ott is diadalmaskodhatnék.

– A vb-arany tehát megvan. Mit lehet ilyenkor még mondani?
– Nagyon köszönöm egész Magyarországnak a befogadást, hogy lehetőséget kaptam. Mérhetetlenül hálás vagyok mindezért!

Sike András, az FTC birkózó szakosztályának vezetője

Nagyon nagy győzelem ez a Ferencvárosnak, Magyarországnak. Kötöttfogásban sok nagy sikerünk volt, szabadfogásban eddig nem éltünk át hasonló pillanatokat. A Fradinak ez volt a harmadik világbajnoki döntője szabadfogásban, Iszmailnak végre sikerült megnyernie ezt a csodálatos aranyérmet. Nagyon boldogok vagyunk, hogy egy ilyen versenyzőnk van, ez a csúcs, megkoronázta Iszmail a pályafutását, most pedig még egy lépcsőfok van hátra: irány az olimpia!

Bánkuti Zsolt, szövetségi kapitány

Nem akartam egyértelműen kijelenteni, de éreztem, hogy az iráni elleni meccse volt az igazi döntő. Mondtam én, hogy fekszik neki ez a fiú! Annyira tanár – diák meccs volt, hogy alig jutok szavakhoz. Ugyan Rivera egy idő után váltott, mert rájött, hogy az érintős stílusa nem működik, de Iszmail azt is megoldotta. Csak ki kellett zárni a kezét, hogy ne nyúljon le oldalról a jobb lábára. Eszméletlen, elképesztő, annyire éles és gyors volt. Az történt, amit megbeszéltünk, nagyon okosan birkózott, nem csak a fináléban, az egész világbajnokságon. Fantasztikus, hogy ezt átélhettük.

Fradi.hu, M4 Sport, MBSZ, NSO