A hazaiak edzője és játékosa is nyilatkozott, a helyi és az országos média szakértői is beszélgettek a mai Magyar Kupa meccsről.

A Magyar Kupa harmadik fordulójának egyik üde színfoltja lesz a Nagyecsed – Ferencváros összecsapás, ami már csak azért is pikáns, mivel a szatmári alakulat nyolc éven belül másodszor kapta ellenfelének a rekordbajnok fővárosi klubot.

A cél a tisztes helytállás

Előbb a Hajdúszoboszlót, majd a Maklár SE-t búcsúztattuk a Magyar Kupában. A keretünk tagjai a munka mellett futballoznak, van közöttük börtönőr, tűzoltó, fuvarozó, zöldséges, mezőgazdasági munkás, ezért általában munkaidő után tartjuk az edzéseket. Ünnepnap lesz ez a találkozó. Nyilván ez egy óriási dolog, nagy megtiszteltetés számunkra, hogy a Ferencvárost kaptuk, Európa-hírű rivális látogat hozzánk. – mondta el a mérkőzés felvezetéseként Harbula Balázs, a Nagyecsed vezetőedzője. – A megszokott módon, három edzéssel készültünk erre az összecsapásra is. A legfőbb célunk nem is lehet más, minthogy tisztességes módon helyt álljunk. Megpróbálunk a lehető legzártabban védekezni és ebből kontratámadásokat vezetni, ezáltal pedig minél többször eljutni az ellenfél kapuja elé. Igyekszünk négy-öt méteren lenni egymástól és fókuszálni mindkét szélre, hogyha forgatják a labdát, akkor átérjünk. Két védekező középpályással fogunk kezdeni és négy védővel, ebből próbáljuk majd megjátszani a centerünket.

Egyértelmű, hogy a meccs favoritja a zöld-fehér egylet, mindezek ellenére akár egyetlen szerzett gól is óriási eufóriát okozna a hazai alakulat, na meg a szurkolói számára.

Nem szabad elfelejteni, hogy mi egy negyedosztályú csapat vagyunk, éppen ezért ennek megfelelően kell ehhez a találkozóhoz hozzáállnunk – folytatta a tréner, aki civilben testnevelő tanár. – Amennyiben sikerülne egy gólt szereznünk, az az egész csapat és talán mondhatom, hogy egész Nagyecsed számára felejthetetlen élményt biztosítana. Azért a Ferencváros mégiscsak egy olyan klub, amelyet a nemzetközi porondon is jegyeznek.

Harbula Balázs edzői pályafutását tekintve is nagy dolog, hogy a Ferencváros ellen meccselhet. Reméli, hogy bármi is legyen a végeredmény, az öltözőre jó hatással lesz ez a párharc.

Sajnos a vármegyei bajnokságot nagyon rosszul kezdtük, így remélem, hogy ez a mérkőzés elsősorban a csapat kohéziójára fog pozitívan hatni – utalt arra, hogy a Nyír-Wetland vármegyei I. osztály idei kiírásában eleddig mindössze egyszer győztek. – Bízom benne, hogy mindezek által egy olyan mentális erőre teszünk majd szert, ami a segítségünkre lehet a bajnokság folytatásában.

A tanár úr elárulta, sok a sérültje, de abban bízik, hogy kapusa, Szabolcsi László, illetve a 35 éves román csatár, a Mutunak becézett Vasile Marina jó napot fog ki. Legutóbb a zöld-fehéreket az Iváncsa búcsúztatta, tehát a csoda nem kizárt. Arra nagyon kíváncsi, hogy az új, szerb trénerével, Dejan Sztankovicssal mit mutat náluk a Fradi, hiszen a szerb szakember szombaton mutatkozik be tétmeccsen.

A legnépszerűbb csapat érkezik

Visszatérve az ellenfelünkre, errefelé rendkívül népszerű a Fradi, és sok szatmári szurkolónak borzasztó sokat jelent, hogy élőben láthatja a zöld-fehéreket. Azt pedig ismétlem, hogy számunkra egy nagyon nagy dolog, hogy elhozhatjuk az ország legnépszerűbb csapatát a szurkolóinknak. Sztankovics Nagyecseden alighanem főleg a támadójátékra fekteti a hangsúlyt. Kedvencemről, Adama Traoréről kiderült, megsérült, nem játszhat ellenünk, gyors jobbulást kívánok neki. A másik kiválóságuk, a norvég Kristoffer Zachariassen igazi ezermester, mindkét szélen előkészít, a kapu előtt középen befejez, gólt lő, ráadásul a gólpasszaival is bizonyít.

Sör, de mennyi?

Ha netán búcsúztatják a fővárosiakat, esetleg egy krigli sör lehet a prémium? – vetjük fel a tanár úrnak.

Nem egy. Több… – válaszolta a szakember.

Zámbó Krisztián belső védő, csapatkapitány az ötvenhez közelítő Makó Róbertet dicséri. Hosszú időn keresztül védett náluk, s bár arra kapacitálták, hogy maradjon, nemet mondott, így a szombati 90 perc a búcsútalálkozója. A 38 esztendős Zámbó, a kamionjaival vállalkozóként dolgozó veterán, 20 percet játszott az említett 0-10-es meccsen.

Nem szeretnék egy újabb kétjegyű vereségbe belefutni – nyilatkozta a belső védő. – Tippem szerint az FTC idén újra bajnok lesz, és a Magyar Kupát is a vitrinjébe teszi. Nyolc évvel ezelőtt és persze most is fölkerültünk a magyar labdarúgás térképére. Akkor és most is hatalmas érdeklődés övezte, illetve övezi az összecsapást, s bár anno kikaptunk, bennünket is ünnepelt a nép, nemcsak a Fradit. Információm szerint szombaton sem lesz másképpen, úgy tudjuk, minden jegy elkelt, ez pedig azt jelenti, hogy csaknem kétezer ember állhatja körül a pályát, köztük kétszázötven fradista is ott lehet. Érkeznek a környékbeli településekről, de kértek jegyet a partiumi Nagykárolyból és Szatmárnémetiből is. Ez, mondjuk, nem is csoda, hiszen ezen a tájon sokan kedvelik a Ferencvárost. A labda Nagyecseden is gömbölyű, de persze nem árt, ha a realitás talaján maradva várjuk a találkozót. Társaimmal együtt – akik közül rajtam kívül Kóka Róbert, Bujáki Attila, Ladányi Dávid, Vasile Marinas, Somlyai Gábor is futballozott a nyolc évvel ezelőtti meccsen – azt szeretnénk, ha ezúttal egy számjegyű lenne a kapott gólok száma. Futball-lázban ég a település és környéke, ünnepként várjuk az összecsapást, amelyen egyúttal a pálya felújítását is megünnepeljük. Az idén még nem futballoztunk hazai pályán, a gyepszőnyeg és az öltözők felújítása miatt Nyírcsaholyban játszottunk. A hétközi nagy esőzés sajnos nem tette lehetővé a pálya használatát, tulajdonképpen nemcsak a Fradinak, hanem nekünk is új lesz a pálya. Mindegy, a lényeg, hogy ünnepi hangulatban futballozunk, s azt tervezem, hogy ha játszik, a meccs után Varga Barnabással cserélek mezt, mert az FTC magyar válogatott középcsatára éppen olyan, mint én: szerény, vidéki magyar gyerek.

Metropol, NSO, SZON