A Nagyecsed vezetőedzőjével, Harbula Balázzsal beszélgettek – két játékosa is van a keretben, aki korábban már részese volt egy Fradi elleni győzelemnek, Kóka a Bőcs kispadján ült a diósgyőri meccsen, Nagy pedig ott volt Lipcsei Péter utolsó bajnokiján a Honvédban.

– Hogy van a csapat? Mennyire vagytok izgatottak, hogyan készültök a meccsre összességében?
– Az a helyzet, hogy szombaton elbuktuk a bajnokinkat, úgy, hogy hat hiányzóm volt. Nyilván az ember nem akar magyarázkodni, de négy ifista játszott, kettőt lecseréltem és kettőt becseréltem, és így kaptunk ki 3-2-re idegenben. Elmondtam nekik, hogy pont a Fradi-meccs előtt nyerni kellene, de nem sikerült, és úgy érzem, ez rányomhatja a bélyeget a csapatra. Van, aki még kórházban van, van, aki most kapott injekciót, hogy egyáltalán játszani tudjon. Nem is vagyunk sokan, eleve 16 fővel, plusz három ifistával vágtunk neki a szezonnak. Szóval nem olyan kedvezőek az előjelek. Az Iváncsa-feeling nem valószínű, hogy meglesz, hiszen ők csak megnyerték az NB III-at abban az évben, amikor kiejtették a Fradit. Ez nem ugyanaz a meccs lesz.

– A problémák ellenére érzed a kereten, a játékosokon, hogy várják a Fradit és mindenki megpróbálja külön összedrótozni magát a meccsre?
– Nehéz ez a kérdés, mert a hétvégi vereséggel kis feszültséghullám indult el, így ezt az edzéseken kezelni kell. Fáradtak is a játékosok, mert idős a keret: a csapat átlagéletkora nagyon magas, és ugye most sok sérülttel vagyunk, és így helytállni, pontosabban tisztességesen helytállni elég nagy feladat lesz.

– Ha már a keretnél tartunk: Nagy Zoltán a legrutinosabb játékosotok, aki kétszeres magyar bajnok, és noha az ominózus 2010-es kupameccsen pont nem volt a keretben, 13 évvel ezelőtt tagja volt a DVSC-nek. Ő játszani fog? Milyen emlékeik vannak a szurkolóknak arról a találkozóról és a nyolc évvel ezelőtti, Fradi elleni kupameccsről?
– Igen, Zoli mindenképp játszani fog. Nyolc éve ugyan én még nem voltam itt, pár játékosom viszont pályára lépett, bár elmondták, hogy 4-4-2-vel álltak fel, így picit beleszaladtak a késbe. Hiába leszünk zártak, gyorsabb labdajáratással számolunk, emellett a Fradi-keretben ott lesz mindenki: 23 játékossal és tízfős edzői stábbal jönnek. Nyilván rengeteg néző volt akkor is, és bár a mostani bajnoki rajt érződik mindenkin, igyekszünk minél jobban ráhangolódni a szombati meccsre.

– Taktikailag tudsz, tudtok készülni egyáltalán? Hogyan állítod össze úgy a fejedben meccstervet, hogy egy új Ferencvárossal, egy új edzővel kell szembenézned?
– Zárt védekezésből próbálunk kontrázni, nyilván ennyit tudsz tenni a Fradi ellen. Megpróbálnak négy-öt méteren lenni egymástól az embereink védekezésben, és fókuszálni mindkét szélre, hogyha forgatják a labdát, akkor átérjünk. Két védekező középpályással fogunk felállni, négy védővel, ebből próbáljuk majd kifelé megjátszani a centerünket, és reménykedünk, hogy hátha tudunk egy-két támadást vezetni ezekből.

– Változtat valamin a tény, hogy Dejan Sztankovicsnak ez lesz a bemutatkozása, ráadásul a tévé is adja a meccset?
– A mi szempontunkból ez annyiból rossz, hogy minden Fradi-játékos duplán meg akarja magát mutatni az új edzőnek, az új szakmai stábnak. Nyilván ők már korábban feltérképezték a keretet, de ettől függetlenül a pályán kell megmutatni az adott edzőnek, stábnak, hogy ki mire képes, és milyen hozzáállással rendelkezik. Azért tegyük hozzá, hogy egy óra előtt lesz a kezdés, Pestről hajnalban el fognak indulni, így kell megpróbálniuk komolyan venni a meccset. Arra számítok, hogy okulni fognak a tavalyi blamából, és mindenképpen profin állnak a találkozóhoz, ahogy eddig is tették. Nem hinném, hogy félvállról vennének minket.

– A te edzői pályafutásodban is nagy pillanat lesz, hogy Sztankovics debütálásához köthető a neved, ráadásul új gyepszőnyeget kapott a pályátok.
– Egyértelműen nagy dolog, persze. A rossz bajnoki rajt miatt nem vagyok elégedett, és tudom, hogy nehéz meccs lesz, de várjuk a Fradit. A gyepet folyamatosan locsoljuk, hengereljük, gondozzuk, és cseréltük azokat az elemeket, amiket kellett, újak például a korlátok oldalt, az öltözőket helyrepofoztuk. A klubvezetés valóban mindent elkövet azért, hogy hétvégén jó körülmények fogadják a Ferencvárost, akárcsak nyolc évvel ezelőtt. Nagyon sok jegy elfogyott hála Istennek, ezerötszáznál is többen lesznek, és a tévés közvetítésnek köszönhetően is óriási az érdeklődés.

– Mint általában mindenhol, Szabolcs megyében is nagyon sok fradista van. Ecseden is hasonló a helyzet?
– Persze, nagy a várakozás a szurkolók részéről. Olyan is van, aki azt mondja, hogy annak ellenére mégis a Fradinak fog szurkolni, hogy idevalósi és minket ismer. Ebből semmi gond nincs, ez normális, természetes. Itt a környéken vannak Újpest-drukkerek is, de a legtöbben a Fradinak szurkolnak.

– Szerencsésebb lett volna a csapat fejlődésének, felkészülésének szempontjából, ha kisebb ellenfelet kaptok?
– Úgy gondolom, hogy nem. Amikor néztem a sorsolást élőben és kihúzták a csapatunkat, nagyjából már csak öt golyó maradt bent. Akkor én azt mondtam, inkább kapjunk egy NB I-es, mint egy NB III-as ellenfelet, és az NB I-ben is az elöl lévő csapatok közül jöjjön valaki, mert amatőrként nem tudjuk reálisan felvenni a versenyt még az NB III-asokkal sem. Nem tudunk minden nap edzeni, és ez azért kiütközik. Ez a meccs viszont olyan löketet adhat mindenkinek, amiből később lehet építkezni. A bajnokság az elsődleges, de ha már sikerült idáig eljutni, megpróbáljuk meglovagolni a hullámot. Egy ilyen meccs nagy érzelmi töltetet tud adni a helyi embereknek, a játékosoknak, az edzőknek, vezetőknek egyaránt, és ebből tudunk meríteni majd a bajnoki szereplés során.

– Ha picit a távlati célokra tekintünk: bízol abban, hogy pozitív lecsengése lesz a mostani meccsnek a bajnokságotok szempontjából? A játékosok be tudják építeni a Fradi elleni tapasztalatokat a szezon során?
– Egy amatőr játékosnak, akinek valahol elment a pályafutása a korábbi években, ez egy óriási lehetőség arra, hogy vagy utoljára, vagy még egyszer megmutassa: valóban jó focista. Ha nem is a teljes meccsen, de periódusokban jelentkezhet az, hogy képzett játékosokról van szó, csak éppen amatőr szinten játszanak. Kóka Robi például ott volt a Bőcs KSC-ben, amikor 2008-ban Diósgyőrben legyőzték az NB II-ben a Fradit. Én úgy gondolom, hogy ez mindenkinek nagyon nagy dolog lesz. Ezért is említettem korábban a támadásépítést: ha sikerül végigvinni egy támadást, vagy kapura lőni, szögleteket rúgni, veszélyes fejesig jutni, abból bármi történhet. Bízom abban, hogy picit meg tudjuk ráncigálni az oroszlán bajszát.

NBI.hu