Sztanyiszlav Csercseszov korábbi másodedzője – aki már az orosz élvonalban szereplő Akhmatot vezeti – beszélt a Fraditól történő távozásáról.

— A Ferencvárosban felülről nézted a meccseket, a szünetben pedig az öltözőbe mentél, és benyomásokat osztottál meg, amik mások, mint azoké, akik a pálya széléről figyelik a meccset. Van olyan segédedződ a Groznijban, aki szintén felülről nézi a meccseket?
— A Fradinál valóban ez történt. Akhmatban ilyen nincs – a személyzet létszáma még nem elegendő ehhez. Reméljük, hogy decemberig egy olyan személlyel erősítjük meg, aki ebben a formában segít nekünk. Szerintem ez egy nagyon jó ötlet. A válogatottban a 2018-as világbajnokságon, majd később is Andrej Leksakov hatékonyan segített ebben a tekintetben. Mint megtudtam, ezt a gyakorlatot az orosz klubok többsége már átvette tőlünk.

– Egy Feröer-szigeteki klub elleni nagy vereség miatt távolítottak el titeket a Ferencvárostól – és ezt két éven át tartó folyamatos sikerek után. Duplázással, újabb bajnoki címmel, az elmúlt 48 év legeredményesebb európai szereplésével. Sokk volt?
— Felidézhetjük a Fradi-szurkolók számára nagyon fontos történelmi adósságtörlesztést a pozsonyi Slovannak és sok más pozitív dolgot is. De ez nem okozott sokkot, mert nem ez az első napom a szakmában. A vezetőség dönt mindig – ez a törvény. A világon egyetlen csapat sem mentes a vereségektől. A meccs utáni egyik interjúban már azt mondtam: ami történt, az megtörtént, de mi edzőként nem lettünk tőle gyengébbek. Brazília néha 7-1-re kikap a világbajnokságon, de ez nem csökkenti edzője, Luiz Felipe Scolari érdemeit. Hangsúlyozza azonban, hogy a futballban bármi megtörténhet.

— Hogyan vált el a Ferencváros vezetőségétől?
– Minden korrekt és tiszteletreméltó volt. Budapesten lebonyolítottuk a szerződésbontást, és semmi probléma nem merült fel, sem anyagilag, sem kommunikációs szempontból. Mindent kifizettek nekünk, ami a megállapodásban szerepelt.

— Csercseszov elmondta, hogy számára a legszokatlanabb Budapesten az volt, hogy 16 ország játékosaival dolgozott. Neked milyen volt?
– Nem könnyű. Érdekes és kihívásokkal teli szakmai időszak volt. Őszintén szólva az angolom nagyon messze van a tökéletestől. Ismertem az alapfogalmakat, a többit pedig megpróbáltam megtanulni, de nehéz volt. Ha az egész napot az edzési folyamatra való felkészüléssel, jegyzetek, edzéstervek készítésével, az ellenfelek és saját meccseinknek az elemzésével tölti valaki és az edzéseinkről készült videókat nézi, nagyon kevés szabadidő marad. Problémám volt a kommunikációval. Ennek ellenére megpróbáltunk személyes beszélgetéseket folytatni a játékosokkal, kettővel-hárommal alkalmanként, Paulino Granero segített a fordításban. A szünetben pedig közvetlenül kommunikáltunk Csercseszovval, nem volt szükség tolmácsra. Csak a játék közben beszéltek angolul a magyar asszisztenssel, Máté Csabával. Ezekben a párbeszédekben nem voltak nehézségek.