Két legendánk, Horváth „Api” és Juhász „Juci” emlékezett vissza labdarúgó csapatunk korábbi kapusára, Aczél Lászlóra.

Akik látták védeni, azt mondják, sokszoros válogatott futballista, a Fradi történetének egyik legjobb kapusa lehetett volna. Bivalyerős volt, hihetetlenül ruganyos. Aczél László élete mégsem a sikerekről, a csillogásról szólt. Az egykori FTC-klaszszis, miután Dunaújvárosba került, börtönben is ült, meggyötörte az élet – fájdalmas története részleteit évtizedekig homály fedte, de a napokban kiderült, min ment keresztül az 1997-ben, 57 esztendősen elhunyt focista. Aczél 1958-ban, a BVSC játékosaként mutatkozott be az NB I-ben, majd Szentendrére került kiskatonaként, és a helyi Honvédban szerepelt. A Fradi 1963-ban igazolta át, nem sokkal később már bajnoki címet ünnepelt. Ezután érkezett a Kohászhoz, s a helyi drukkerek nem értették, ilyen képességű kapusra miért nem tartott igényt a Ferencváros.

Egyszer egy edzésen szó szerint leütött – mesélte Horváth László, „Api”, az FTC egykori játékosa. – A szögletrúgást gyakoroltuk, jött a beadás, ugrottam fejelni, Laci meg kirobbant a kapuból. Magához vette a labdát, én pedig csillagokat látva elterültem a földön. Mészáros Józsi bácsi, az edzőnk kiabált: Lacikám, vigyázz a csapattársadra! Mire azt felelte, Dodó bácsi, az ötösön belülre jött, az meg az én felségterületem. Egyébként vidám ember volt, szerettünk a társaságában lenni. Egyszer, kiskatonaként megmentett két embert a vízbe fulladástól. A partról látta, hogy borul a csónak, ő rögtön ugrott úgy, ruhástul. Két bakát kihúzott, de volt, akit nem tudott megmenteni. Miként őt sem tudták megmenteni később attól, hogy ne járja a kocsmákat. Kívülről fújta a nevüket. Emlékszem, elvett egy Fradi-atléta hölgyet, de a családi élete sem úgy alakult, ahogy remélte. A Fradiból is ezért kellett mennie, képtelen volt rá, hogy csak a futballnak, a sportnak éljen. Aztán jött a hír, hogy börtönbe került.

Aczél szerepelt az ifjúsági B és az olimpiai válogatottban is. A helyi Kohásznál közönségkedvenc lett pillanatok alatt. Aztán jött az a nap.

A Kohász barátságos meccset játszott. Laci velem, a lelátóról nézte. Mivel az olimpiai válogatott tagja volt, ő velük edzett. Egy részeg szurkoló inzultálta, hogy menjen vele a stadion büféjébe, meginni egy pohár sört. Laci elutasította, de a szurkoló továbbra is zaklatta, és feljött a lépcsőn. Közben azt hajtogatta, hogy lenézi őt. Sajnos én nem ültem a pad szélén, mert elrendeztem volna az embert. Laci nyugodtan ült, aztán lassan felállt, és meglökte az imbolygó részeget. Aki hátrafelé lépegetett a lépcsőn, majd hanyatt vágódott. Koponyaalapi töréssel vitték el a mentők, három nap múlva a kórházban meghalt. Az igazsághoz tartozik, hogy az egész történetet végignézte egy rendező, és az ügyeletes rendőr…” – Aczél volt felesége írta ezt egy nyilvános fórumon.

A kapust elítélték, börtönbe került. Tökölön töltötte le a büntetését.

Úgy tudom, a börtönből rendszeresen kiengedték a közeli földekre dolgozni, és lovakat hajtott. Többen is látogatták őt a rácsok mögött a játékostársak közül. De senki nem tudott vigyázni rá. Olyan erős volt, hogy edzésen hárman próbáltuk lebirkózni, de sohasem sikerült. Vitte a vére jobbra-balra, nem lehetett megállítani. Képességei alapján válogatott kapus válhatott volna belőle, s a Fradi állandó játékosa. Keveset hallottunk róla attól kezdve, hogy Dunaújvárosba került. Azt tudtuk, hogy érszűkület miatt levágták a lábát, és az utolsó időszakban már egy szanatóriumban élt. Drámai történet ez egy sokra hivatott, kiváló képességű labdarúgóról, akire talán nem vigyáztak, nem vigyáztunk eléggé – magyarázta Juhász István, az FTC egykori válogatott labdarúgója.

Sportal