Cseh Sándort és Mihók Attilát bízta meg a vízilabda szövetség a feladattal.

Döntött az MVLSZ elnöksége: ezentúl a Dunaújvárossal az elmúlt két évtizedben nyolc bajnoki címet nyerő és nemzetközi sikerek sokaságát elérő Mihók Attila, illetve a szövetség utánpótlásért felelő szakmai igazgatója, a 2017-ben a Szolnok férfigárdáját BL-győzelemig vezető Cseh Sándor közösen irányítja majd a női válogatottat.

Madaras Norbert MVLSZ-elnök ígéretéhez híven igen gyorsan megoldást talált az elnökséggel együtt a női válogatott vezetésére: két héttel azután, hogy a testület megköszönte Bíró Attilának a munkáját, a hétfői rendkívüli ülésen a tagok áldásukat adták az elnök előterjesztésére, hogy a csapatot társkapitányként Mihók Attila és Cseh Sándor vezesse a következő időszakban. Meccselni Mihók Attila fog – a szabályok nem is tesznek mást lehetővé –, de minden másban hasonló súllyal esnek majd latba Cseh Sándor észrevételei (az utánpótlás-válogatottaknál már elsőrangúan működött ez a felállás: voltak az egyes gárdákat irányító szövetségi edzők, akik vezényelték az edzéseket, meccseltek, Cseh ugyanakkor szakmai igazgatóként minden felkészülést végigkövetett, maga is dolgozott az edzéseken, szava volt a csapatkijelölésben és a világversenyek alatt aktívan belefolyt a szakmai háttérmunkába.)

A sajtónyilvános bejelentésen Madaras Norbert leszögezte: „Ez egy olyan döntés, amely a megújulást jelenti, és a teljes vízilabdatársadalom be tud mögé állni.” Az elnök hozzátette, mindkét szakember főállásban látja el feladatát, szerződésük a párizsi olimpiáig szól – ahová persze előbb ki kell jutni: az első és legfőbb cél most a kvalifikáció megszerzése.

Tekintettel a rettenetesen sűrű versenynaptárra – a decemberi, Eb-felkészülés megkezdéséig kilenc bajnoki forduló, Magyar Kupa, valamint BL-fordulók (utazással) szerepelnek a programban –, a kihívás legalábbis óriási.

Ugyanakkor Mihók Attila, aki több mint húsz éve nyerte az első bajnoki címet a Dunaújvárossal, úgy véli: „Nem egy könnyű időszakban kaptuk meg ezt a gyönyörű feladatot. Nehéz lesz négy hónap alatt felkészülni egy olyan nagy feladatra, mint az olimpiai kvalifikáció megszerzése, de hiszek abban, hogy meg fogjuk tudni oldani.

Kevés honi szakember halmozott fel annyi tapasztalatot és tudást, mint az újvárosiakkal rendre nemzetközi bravúrokat elérő mester – más kérdés, hogy tán sokkal komolyabban visszaköszönhetne ez, ha jóval hosszabb idejük lenne ráhangolódni a nagy viadalokra.

Úgy gondolom, nem véletlen, hogy nem más kapta meg a lehetőséget ebben a helyzetben. Ha ez egy négyéves ciklus eleje lenne, egy évvel az első nagy verseny előtt, akkor talán olyan került volna erre a posztra, akit a játékospályafutása egyértelműen érdemesített erre, még ha edzőként talán nem is számít rutinosnak. Mert egy év alatt sok mindenre van idő és lehetőség; most viszont talán lesz öt közös napunk közvetlen Eb-felkészülés előtt. Itt most talán nem az számított, mint korábban, amikor nem nagyon volt pályázat, sokkal inkább személyes kapcsolatokon múlt a szakmai felkészültség mellett, hogy kiből lehet kapitány. Ezért én nem is vártam erre a posztra, viszont amikor most Birgének be kellett fejeznie, egy pillanara felvetődött, hogy mi lenne, ha… És nemsokára hívott Madaras Norbi, nekem pedig azonnal el kellett gondolkodnom sok mindenről, a klubról, más szerepekről, amelyekről most le kell mondanom, bár korábban nemigen gondolkoztam azon, hogy ezt valaha is meg kell tennem…

Cseh Sándor elárulta, a fiú utánpótlás élén eltöltött öt év után vágyott valami másra, bár az ő fejében végképp nem fordult meg, hogy ez a női válogatott lesz. „De vannak olyan döntések, amelyeket mindig akkor és ott, aznap kell meghozni – ilyen volt ez is, és én igent mondtam.

Annak kapcsán, hogy eddig férfivonalon dolgozott, az MVLSZ szakmai igazgatója azt válaszolta: „Bár van két nem, bizonyos paraméterekben nincs különbség. A fizikum alapvető fontosságú, és az élsportban a nőknél is egyre jobban dominál az erő, közelítenek a férfiakhoz. Ezért is merülhetett fel egy olyan szakember neve, aki eddig férfiakkal dolgozott. A közös beszélgetéseink során pedig tisztán látszódott, hogy sokkal erősebbek lehetünk ketten.

Abban komoly egyetértés van a két társkapitány között, hogy mindenekelőtt a fizikai felkészítésre kell igen nagy hangsúlyt fektetniük.

Én azt gondolom, hogy a lányok most úgy nagyjából hatvan százalékos állapotban lehetnek, innen kell eljutni a maximumig a januári Eb-rajtig – jelentette ki Mihók Attila. – Ez csakis a klubok bevonásával érhető el, mert nekünk nem lesz annyi időnk, hogy ezt elérjük, ha addig nem javulna számottevően a kondijuk. Viszont ez nyilván nem úgy megy, hogy ’na majd jön a Mihók, és megmondja, mit kell csinálni’ – úgy gondolom, a női szakágban eddig is volt egyfajta összetartás, amire építhetünk ezután is. Azaz én végigbeszélem majd az edzőkkel, miként tudjuk elérni a szükséges szintet, de persze ez az egész leginkább a játékosokon múlik. Mert mi kitalálhatunk bármit Sanyival, a taktika, a fegyelem és minden, ami a sikerességhez kell, csak akkor működhet, ha tökéletes fizikai állapotban vannak a játékosok.

Az olimpiai kvótát vagy a januári Eb-n lehet megszerezni (az aranyérmes, vagy a spanyol és/vagy a holland válogatott mögött a legjobb helyen végző még nem kvalifikált csapat juthat ki) – vagy a dohai vb-n februárban, ahol az utolsó két kvótát osztják ki a legmagasabban rangsorolt két, még nem kvalifikált együttesnek.

MVLSZ