Új edzővel kell majd kiharcolnia az olimpiai részvételt a lányoknak – a váltásról a Fradi-legenda Gerendás Györgyöt is kérdezték.

A fukuokai világbajnokságot követően első ízben ülésezett a Magyar Vízilabda Szövetség elnöksége, amely meghallgatta a világbajnokságról készült szakmai beszámolókat, azaz az aranyérmes férfiválogatottat irányító Varga Zsolt és a női csapattal a 6. helyen végző Bíró Attila értékelését. A testület mindkettőt elfogadta, ugyanakkor Bíró Attila esetében a tagok megvitatták a válogatott jelenlegi helyzetét, és végül egyhangú szavazással úgy döntöttek, érvényesítik a szövetségi kapitányok szerződésében szereplő kitételt, melynek értelmében a megállapodás következmények nélkül felbontható, ha az év fő világversenyén az általuk irányított válogatott nem végez az első négy hely valamelyikén.

Bíró Attilának sokat köszönhet a női vízilabdázás, hiszen a korábbi években nagyszerű munkát végzett a válogatott élén – mondta Madaras Norbert, az MVLSZ elnöke. – Amikor 2015 végén átvette a csapat irányítását, kritikusnak tűnt a helyzet a világbajnoki kilencedik helyet követően, ehhez képest rögtön Európa-bajnokságot nyert a lányokkal, és már a riói olimpián nagyon megérdemelték volna, hogy meglegyen az első ötkarikás érmünk. Ezt követően is sok nagyszerű eredmény született, csúcspontként a tokiói bronzzal és a tavalyi, hazai környezetben megnyert világbajnoki ezüsttel, amely örökre feledhetetlen emlék mindannyiunknak. Ugyanakkor a tavalyi spliti Európa-bajnokság, de különösen a mostani világbajnokság nem sikerült úgy, ahogy reméltük, ami méltó lenne a korábbi remekléshez, illetve ennek a válogatottnak a nívójához. Ezért gondolták úgy az elnökség tagjai, hogy új lendület kell a csapatnak, amit csak egy komolyabb változás adhat meg.

Az elnökség felhatalmazta Madaras Norbertet, hogy a következő időszakban folytasson tárgyalásokat a lehetséges jelöltekkel, majd tegyen javaslatot a kapitány személyére, akiről végül az elnökség dönt majd. A válogatottnak még meg kell szereznie az olimpiai kvótát, erre vagy a januári, netanyai Európa-bajnokságon (a győztes, vagy a kvalifikáltak mögötti legjobb helyezést elérő csapat) vagy a februári, dohai világbajnokságon nyílik esély, ahonnan még a két legmagasabban rangsorolt, korábban kvótát nem szerző együttes utazhat Párizsba.

A váltás mindig kockázatos, most különösen, hiszen kevesebb mint egy év múlva lesz az olimpia. Ettől függetlenül úgy gondolom, fogunk találni olyan szakembert, akinek ez nem fog gondot okozni. De minden ilyen döntésnél majd később derül ki, hogy jó vagy rossz döntés. Van benne kockázat, de ezt abszolút mérlegeltük” – mondta a kétszeres olimpiai bajnok arról, mennyire volt kockázatos most váltani. Véleménye szerint szűk a mezőny akik közül tudnak választani játékosokat, ezért egy olyan valaki kell, aki kicsit talán máshogy közelíti meg az egészet és visszaterel minket oda, hogy a fontos meccsek felénk billenjenek. “Nincs sok időnk, bő négy hónap múlva már Eb-meccset kell játszani, néhány héten belül meglesz az új kapitány” – mondta Madaras. “Ez egy nehéz döntés volt, mindig nehéz döntés egy szövetségi kapitány elmozdítása. Meghallgattuk a beszámolókat, elfogadtuk, de átbeszéltük, hogy szükség van a változásra, vagy látjuk e még benne azt a pluszt, ami kellhet. Egyhangú volt az elnökség döntése, de nem volt könnyű” – összegzett.

Bíró Attila

Először is hadd kezdjem azzal, hogy életem legszebb nyolc évét töltöttem a női válogatott mellett. Nagyszerű időszak volt, rengeteg sikerrel, hiszen huszonegy világversenyen vehettünk részt, ebből tizenötször játszhattunk legalább elődöntőt, és tízszer végeztünk dobogón. Rögtön elsőre Európa-bajnokok lettünk, aztán sikerült megszereznünk a magyar női vízilabda első olimpiai érmét, és a tavalyi világbajnoki ezüstérem nyolcezer szurkoló előtt szintén örök élmény, nem csak nekem és a csapatnak, de sok százezer magyar sportrajongónak. Köszönök mindent, először is a játékosoknak, aztán a stábom tagjainak, a családomnak, és mindenkinek, aki mellettünk állt, a nagyszerű szurkolóknak, és külön a Carpathian Brigade-nek, amelynek tagjai sok fontos mérkőzésre jöttek el, és biztatták a lányokat úgy, ahogy senki más. És ehhez hadd tegyem hozzá: nálam nagyobb szurkolója nem lesz a válogatottnak a következő években!

MVLSZ, M4 Sport