A Világgazdaságban jelent meg beszélgetés a magyar játékosok piaci helyzetéről, amelyben Clubunk játékosai is szóba kerültek. Zováthi Domokos beszélgetett Szabados Gábor sportközgazdásszal.

Szabados Gábor sportközgazdász felhívta a figyelmet arra, hogy ezek a szerencsére egyre gyakoribb eredmények – amikor a nemzeti csapat kijut egy Európa-bajnokságra, vagy egy klubcsapat valamelyik nemzetközi kupában szerepel – szinte kizárólag a fiatal játékosokat segítik, mert az európai topbajnokságok nem igazolnak „idősebb”, azaz nem tizenéves, vagy a húszas évei elején járó futballistát Magyarországról.

A már kész hazai játékosok iránt nincs kereslet, csak azok iránt, akikben van fejlődési potenciál, így befektetésnek is kiváló – mutatott rá Szabados Gábor. Példaként elmondta, ha a Ferencváros a Konferencia Liga csoportkörébe jut, és ott kiemelkedőt „játszik” a 21 éves Baráth Péter és a 28 éves Varga Barnabás, szinte biztos, hogy a fiatal középpályásnak lenne nagy esélye európán belül feljebb lépnie.

Lisztes Krisztián is jó befektetés lehet bármelyik top bajnokság csapatának – emelte ki a szakember, hozzátéve: egy már a hazai felnőtt bajnokságban bizonyított tizenéves nagy fejlesztési lehetőséggel kecsegteti a külföldi klubokat. Ez nem csak itthon van így, globális jelenség, Mbappé és Haaland jelenleg a világ két legértékesebb játékosa, évek óta az elitet képviselik, és még mindig csak 24 és 23 évesek. Nyomatékosította: a piacnak az életkor az elsődleges.

A magyar bajnokságból még a Ferencváros három játékosát érdemes kiemelni, a 21 éves éves Baráth Pétert végleg megvette a zöld-fehér klub, Dibusz Dénes jól helyettesítette a sérült Gulácsit, míg a tavalyi gólkirály, a válogatottban is már betaláló Varga Barnabás játékát érdemes figyelni a Konferencia Ligában.

forrás és teljes interjú: vg.hu