Máltai lapszemle az elmúlt csütörtöki meccsről.

A Ferencváros megbüntette a hanyag Hamrun Spartanst

A Ferencváros véget vetett a Hamrun Spartans szereplésének Konferencia Ligában, a magyar óriás ugyanis a Nemzeti Stadionban 6–1-es győzelmet aratott a máltai bajnok ellen” – kezdi a cikkét a sport.timesofmalta.com. Az írás szerzője úgy véli, „a magyarok bizonyították rátermettségüket, és minden apró védelmi hibáért megbüntették a Spartanst”. Az újságíró Mohammad Abu Fani szemet gyönyörködtető távoli lövéséről, amely a mérkőzés első gólja volt, elragadtatással ír: „A vendégcsapatnak mindössze két percre volt szüksége ahhoz, hogy megszerezze a vezetést, hihetetlen, micsoda találat volt”. A lap úgy véli, a ferencvárosi vezetést követően a hazai csapatnak megvolt a lehetősége, hogy „visszajöjjön a meccsbe”, de a második félidő elején 14 perc alatt négy gólt kapott Luciano Zauri együttese, így a továbbjutás kérdése már Máltán eldőlt. A szerző megjegyzi, Varga Barnabás azért tudta megszerezni csapat harmadik találatát az 54. percben, mert a Spartans lestaktikája nem működött. A portál kiemeli, hogy a Paksról szerződtetett támadó 11 perc alatt klasszikus mesterhármast szerzett.

A Spartans jól reagált a Ferencváros vezető találatára

A one.com.mt meglehetősen szűkszavúan számol be a mérkőzésről. A lap kiemeli, hogy a Spartans „jól reagált” a Ferencváros vezető találatára, több helyzete is volt a hazai csapatnak, de a vendégek egy idő után átvették a mérkőzés irányítását, és csak a 11-szeres olasz válogatott kapusnak, Federico Marchettinek köszönhették, hogy egy darabig „meccsben tudtak maradni”.

A tvmnews.mt a mérkőzés legfontosabb eseményeit ismerteti. A 3. percben „Abu Fani gyönyörű távoli lövésével” megszerezte a vezetést a Ferencváros (0–1). Több találat nem esett az első játékrészben. A második félidő ferencvárosi gólzáporral kezdődött, a vendégcsapat „az első 10 percben három gólt szerzett”. Az 51. percben Abu Fani és Adama Traoré lövését is blokkolták a védők, Kristoffer Zachariassen fejese viszont már elérte a Spartans kapuját (0–2). Két perccel később a harmadik vendégtalálat is megszületett: Zachariassen újbóli próbálkozását még védte a hazaiak kapusa, de a „remek formában játszó” Varga lövésével szemben már tehetetlennek bizonyult (0–3). Az 56. percben újra betalált az ihletett formában játszó támadó, aki kilőtte a jobb alsó sarkot, miután Abu Fani kiugratta (0–4). A 65. percben a harmadik találatát is megszerezte a válogatott csatár, méghozzá úgy, hogy szinte lemásolta az előző gólját: újra kilőtte a jobb alsó sarkot, ezúttal is Abu Fani indítását követően (0–5). A 89. percben szépített a Spartans, Luke Montebello távoli lövése utat talált Dibusz Dénes kapujába (1–5). Egy perccel később a Ferencváros megadta a kegyelemdöfést a hazai csapatnak: Traoré éles szögből kapura lőtte a labdát, de nem talált be, Owusu Kwabena viszont már nem hibázott a kapu torkában (1–6).

Váratlan megaláztatás érte a Hamrunt” – fogalmaz a Malta Independent, amely kiemeli, hogy a Hamrun a második félidőben futball-leckét kapott a Ferencvárostól, a magyar csapat kedvére lőtte a gólokat. „A Ferencváros volt az esélyes, és kevesen számítottak a Hamrun továbbjutására, de az elszenvedett megaláztatás meglehetősen váratlan volt, különösen a hazaiak több mint ígéretes első félideje után. A folytatásban azonban a Hamrun gyakorlatilag az öltözőben maradt, miközben a Ferencváros játszadozott ellenfelével, és szinte bebiztosította helyét a rájátszásban” – olvasható a portálon.

A Ferencváros gyakorlatilag kvalifikálta magát a rájátszásba” – írja a talk.mt, hozzátéve, hogy túl erősnek bizonyult a Fradi a máltai bajnoknak, amelyet a második félidőben a végletekig demoralizált a magyar csapat.

A maltafootball.com is azt emelte ki, hogy a vártnál nagyobb különbségű vereséget szenvedett a máltai csapat, és hogy a gólokon kívül még kétszer a kapufa is megmentette a Hamrun Spartanst. Ennek az újságnak a cikkében is feltűnt a „magyar óriás” elnevezés a Ferencvárosra.

A Replay internetes televízió idézte Luciano Zauri edző meccs utáni nyilatkozatát: „Ha így veszít a csapat, akkor kár minden szó. Azt viszont mindenképpen érdemes megdicsérni, ahogy a játékosaim az első félidőben futballoztak. Még egy tiszta tizenegyest sem kaptunk meg. Természetesen a Ferencváros sokkal jobb csapat, mint a Hamrun, de az első félidő után elég elkeserítő az eredmény. Sajnos szarvashibákat követtünk el, és egy olyan csapat, mint a Ferencváros, azonnal bünteti az ilyeneket. Így lényegében kiestünk, bár nem adjuk meg magunkat, és Budapesten a tőlünk telhető legjobb teljesítményt fogjuk nyújtani. Az európai kupákban olyan erős csapatok ellen játszunk, amelyeknek nagy a tapasztalatuk, ismerik a győzelem módját, ezért ott a Hamrun Spartansnak minden meccs nehéz. A hazai bajnokságban viszont más a helyzet, itthon minket akar mindenki legyőzni, de mi vagyunk a bajnokok, így az a célunk, hogy mindent megnyerjünk.

Lapszemle: Büntető, Csakfoci, NSO