Clubunk ügyvezető alelnökével, Nyíri Zoltánnal beszélgettek.

Nyíri Zoltán, az FTC ügyvezető alelnöke rendkívül büszke arra, hogy a fukuokai világbajnokságon győztes férfi vízilabda-válogatottba a szakvezetést, valamint kilenc játékost is a zöld-fehérek adják, ugyanakkor kijelentette, „most kell csak igazán odatennünk magunkat”.

A sportvezető – akinek korábbi játékosként szívügye a szakág – az MTI-nek adott interjúban elmondta, a görögök elleni finálé hajrájában a rivális kezében volt ugyan a találkozó, de némi szerencsének, illetve a görög kapitány rossz döntésének is köszönhetően eljutott az ötméteresekig a csapat, az FTC-t erősítő Vogel Somával a kapuban pedig „jelentősen megnőttek az esélyek”.

Tizenkét éves kora óta ismerem Somát, azóta egyetlen ötméteres párbajra emlékszem, amit vele elveszítettünk” – nyilatkozta Nyíri Zoltán a klasszis kapusról, aki a klubjának többek között Bajnokok Ligája és európai Szuperkupa-sikert, míg a válogatottnak 2020-ban már Európa-bajnoki címet „hozott” ebben a műfajban. Varga Zsolt szövetségi kapitány a legutóbbi szezon végén, tíz év után búcsúzott el a Ferencvárostól, az elmúlt idényben még párhuzamosan végezte feladatait.

Varga Zsolt, Nyéki Balázs, Madaras Norbert és köztem van egy olyan munkakapcsolat, ami sohasem szakadt meg, gyakorlatilag minden nap egyeztetünk a benyomásainkról. Sokat beszéltünk arról, hogy a tavaly nyári világbajnokság után kialakult állapotot hogyan lehetne megfordítani. Ez szerencsére sikerült, ebben Zsoltnak óriási szerepe van, hiszen különleges képessége van erre, fantasztikus szeánszokat tud tartani, és kiválóan ösztönzi a játékosokat arra, hogy az egység mindig hamarabb diadalmaskodik, mint az egyén.

A fukuokai világbajnokságon a vízben kilenc játékos – Vogel Soma, Fekete Gergő, Jansik Szilárd, Molnár Erik, Nagy Ádám, Német Toni, Pohl Zoltán, Varga Dénes, Vigvári Vendel – képviselte a magyar bajnok és kupagyőztest, a parton pedig Varga Zsolt mellett a szakmai stáb is teljes egészében az FTC-től érkezett a válogatotthoz. „Ez egy hatalmas büszkeség nekünk, ami ugyanakkor azt jelenti, hogy most kell csak igazán odatennünk magunkat. Most mindenki minket ünnepel, de ha elhisszük, hogy megvagyunk, akkor a sport gyorsan helyretesz minket. Zsoltnak és nekem is közös a jelmondatunk, munka, munka, munka, ebből most másfélszer többet kell beletennünk, ő pedig garanciát is jelent arra, hogy ezt el fogják végezni, és ha ez a siker még jobban összekovácsolja a játékosokat, akkor a következő években ez a csapat mindenhol esélyes lesz, kézzel fogható közelségbe kerül egy olimpiai bajnoki cím is.

Nyíri Zoltán elmondta, a válogatottnak és a Ferencvárosnak is előnyt jelenthet, hogy már most sikerült megszerezni az olimpiai kvótát, így a következő, kegyetlen, de a soron következő Európa-bajnokság és világbajnokság miatt szaggatott klubszezonban a magyarokat nem kell majd kizsigerelni, ellentétben azokkal a légiósokkal, akiknek a nemzeti csapata még a párizsi indulásért harcol. „A görög válogatott az Olympiakoszra, a spanyol a Barcelonetára épül, bízom abban, hogy ebből a szisztémából mi is profitálhatunk majd a jövőben, de az elsődleges célunk az, hogy itthon megvédjük a bajnoki- és kupaelsőségünket” – fogalmazott Nyíri Zoltán.