Hanacsek elismerte.

Hanacsek Attila, a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) játékvezető bizottságának elnöke szerint jelentősen javult a bírók teljesítménye, ugyanakkor az OTP Bank Liga utolsó fordulójában a bennmaradásért vívott küzdelmet jelentősen befolyásoló hiba nagy árnyékot vetett az előző szezonra.

A sportvezető arról számolt be a játékvezetésről tartott háttérbeszélgetés alkalmával, hogy a videobíró (VAR) segítségével jelentősen sikerült csökkenteni a súlyos hibák számát. Ezt érzékeltetve elárulta, hogy amíg az utolsó VAR nélküli idényben 60 súlyos tévedés történt az élvonalban, addig az előzőben mindössze 17 ilyen eset volt.

A bírói hiba olyan, mint a közúti baleset, egy is sok. A VAR ugyan lehet még mindig kicsit furcsa, kicsit idegen a futballban, de egy dolgot nem lehet rá mondani, hogy rossz – jelentette ki Hanacsek Attila azzal kapcsolatban, hogy a VAR nélkül nem tudták volna soha nem látott alacsony szintre csökkenteni a mérkőzések eredményére közvetlen hatással bíró hibákat.

Hanacsek kiemelte, nemcsak a VAR-bevezetésének köszönhető a játékvezetés színvonalának emelkedése, ugyanis az első idényhez képest a másodikban 30 százalékkal csökkent a beavatkozások száma, azaz a pályán is jobb ítéletek születtek. Ezt támasztja alá, hogy 18-ról 35-re emelkedett a rendkívül eredményes – 8,5 feletti – bírói osztályzatok száma. Szintén jelentős eredménynek tekinti, hogy a hosszú, legalább háromperces vizsgálatok száma – amiért sok kritika érte a rendszert az első, 2021/22-es idényben – 43 százalékkal visszaesett.

A tájékoztatás során kiderült, hogy az NB I 17 súlyos hibájából tíz írható a VAR számlájára, ezek közé tartozik a nagy visszhangot kiváltó eset is, amikor az utolsó fordulóban a Puskás Akadémia-Budapest Honvéd találkozó hajrájában a bennmaradásért küzdő, de végül kieső kispestiek 0-0-s állásnál nem kaptak 11-est Szolnoki Roland kezezése után.

Hanacsek megemlítette, hogy a bajnokság hajrájában felhívták arra a figyelmet, hogy inkább eggyel több visszanézés legyen, mert „az időszerűség nem mehet a pontosság rovására”, ennek ellenére a VAR végül nem hívta ki a bírót, hogy videón megtekintse az esetet.

Sok álmatlan éjszakát okozott a játékvezetőknek – összegzett Hanacsek, aki megjegyezte, emberi hiba mindig lesz, ez alól a VAR sem kivétel, mivel ott is emberek döntenek. A többi bajnokságról szólva kiemelte, hogy a másodosztályban 47-ről 27-re csökkent a súlyos hibák száma, ami azért is kiemelkedő, mert a Merkantil Bank Ligában nincs VAR. Az NB III-ban ugyanakkor 26,4 százalékos növekedés volt tapasztalható.

Hanacsek a tervekről szólva arról beszélt, hogy a férfiaknál jelenleg hat nemzetközi bíró van, de egyikük sem tagja a top kategóriának, ezen szeretnének változtatni, noha ez nem ígérkezik könnyűnek, mert ötszázan akarnak bekerülni a harmincfős elittársaságba. Hozzátette, női vonalon is ez a cél.

forrás: csakfoci.hu