Csaba mellett Dibusz Dénes válaszolt a sajtó kérdéseire.

A legnagyobb része a feladatunknak az volt, hogy a múlthét szerdai meccs okozta sokkból kilábaljunk. És a foci szakmai részével is kellett foglalkozni. Ez nem megy egyik napról a másikra, az első napokban nagyon feszültek voltak a játékosok. Kezdünk talán beállni a jó irányba, voltak ilyen jelek. Fontos, hogy a szurkolókat magunk mellé állítsuk. Az elejéén biztos mellettünk lesznek, de ahhoz, hogy mellettünk is maradjanak a legvégéig, az kell, hogy tegyünk érte a pályán.

Megtanultam, hogy hosszú távra nem kell tervezni, csak akkor van lehetőség túlélésre, ha nyerjük a meccseket. Most a következő két mérkőzést kell sikerrel venni, hisz kikerült a védőháló alólunk. Ahhoz, hogy csoportkörbe kerüljünk, három párharcot kell nyernünk. Meccsről-meccsre, két meccsről két meccsre kell készülnünk.

Megnéztük a Shamrock Rovers több meccsét is. Ugyanazzal az edzővel, nagyon hasonló csapattal lépnek majd pályára az írek, összeszokott társaság. Nálunk egész más lesz a csapat. Teljesen más meccs lesz, nem szabad arra számítani, hogy ugyanúgy folyik majd a találkozó. Kellő tisztelettel, alázattal kell erre a két meccsre készülni. Tippelgetésre tiszteletlenség lenne vállalkozni, pláne a múlthét szerda után, amikor nagyon mélyre löktük magunkat. Persze jó lenne magabiztos előnyt kiharcolni.

Endi a legutóbbi meccsen olyan sérülést szenvedett el, hogy nem lehet játékra kész ebben a párharcban. Jobbhátvéd posztra keressük a megoldást, Henry és Botka is hiányzik. Nem ezen fog múlni. Van elég kvalitás a csapatban. Ramírez játékra alkalmas, meglátjuk hány percet tud vállalni.

Máté Csaba

Mindenkit nagyon megviselt a múlthét szerdai kudarc, ezen nem lehet egyik napról a másikra túltenni magunkat. Szombatig – vasárnapig nagyon görcsös, ritmust nem találó csapat volt az edzéseken, mindenkit megviselt az a vereség. Három – négy nap elteltével azt éreztem, hogy tudtunk előrelépni, az elmúlt két nap pedig úgy telt, ahogy telnie kellett. Előremutató jelek voltak, melyek arra utalnak, hogy jövünk kifelé ebből a szituációból. Remélem mindenki átérzi, milyen helyzetben van a csapat, a klub. Remélem ennek megfelelő elánnal vetjük bele magunkat a meccsbe és sikeresen vesszük a holnapi a találkozót.

Az eredmény mutatja meg, hogy jobb-e itthon kezdeni, nem hiszem, hogy ez hátrány. Volt, hogy a hazai első meccsen olyan előnyt tudtunk kialakítani, amivel bebiztosítottuk a párharcot, ahogy tavaly éppen a Shamrock Rovers ellen. Az a lényeg, hogy a tavalyi útra kell visszatalálni. Egész tavasszal gondjaink voltak a hazai meccsek megnyerésével. Holnap új korszakot kell indítani, akik kijönnek, azokat magunk mellé kell állítani, akik meg nem jönnek, mert így jelzik elégedetlenségüket, azoknak vissza kell szereznünk a bizalmát.

Csabi személyében olyan edző vette át az irányítást, aki már többször került hasonló helyzetbe, olyankor jól megoldotta ezeket a feladatokat. Peter Stöger menesztése után is ő vette át a csapatot, ezek az emlékek frissek. Nem volt nehéz ráhangolódni az elképzeléseire, főleg nekünk, akik már rég ismerjük őt. Az első napok nyögvenyelős munkája talán az újabb srácok alkalmazkodásának a következménye. Az elmúlt napoké pedig már hasonlít ahhoz, amit Csabi látni szeretne a pályán. Nem egyszerű a helyzete, nagy pofon után kell a játékosok mentális állapotát rendbe tennie. Bízom benne, hogy ez az egy hét elég volt arra, hogy előrelépjünk néhányat, ennek az eredménye holnap meg kell mutatkozzon.

Abu Fani egy új játékos, meglepte az elmúlt heti meccs és az azután történtek. Senki nem tervezte ezt, de ő is egy profi, akinek tudnia kell az ilyen helyzeteket kezelnie. Biztos vagyok benne, hogy sokszor kellett karrierje során alkalmazkodnia egy új stábhoz. Egyre jobb formában van, egyre jobb az erőnléte is, biztos vagyok benne, hogy fontos játékosunk lesz, de még idő kell számára, hogy megszokja a társakat és az új stáb taktikai elképzeléseit. Picit más típusú játékos, mint amilyen játékosok ezen a hatos poszton játszottak, kevésbé fizikális, de mozgékonyabb. Ő inkább irányító, mint védekező középpályás. Tudja alakítani a játék folyását, de idő kell ahhoz, hogy a legjobbját mutathassa. Vezéregyéniség lehet, az első edzésen látszódott, hogy remek képességei vannak.

Dibusz Dénes