Juci bá’ mellett több „régi motorost” is megkérdeztek a Bajnokok Ligája selejtezős kudarcról.

Az 1968-as olimpiai bajnok Juhász István már félidőben menesztette volna a gyenge teljesítmény láttán Sztanyiszlav Csercseszov edzőt. – Klubtörténetünkhöz méltatlan módon „semmilyen futballt” mutatott az orosz tréner együttese – nyilatkozta Juhász. – Hogy kétszer 90 perc során lőtt gól nélkül maradunk alul egy közepes tudású riválissal szemben, ezt képtelen vagyok megemészteni, a feleségem a tanúja, a szünetben könnyeztem.

Juhász a magyar bajnok öt-hat külföldi légiósának azonnali jelleggel megköszönné a szereplést, szerződést bontana velük. Egyedül az izraeli Muhammad Abu Fanin látszott, hogy komolyan veszi a futballt. Aztán hogy a játékosok edzőbuktatásra készültek-e, erről nem hallott, mindenesetre a drukkerek a hangos „Lipcsei Peti! Lipcsei Peti!” skandálását hallva arra gondolt: megérett az FTC, hogy végre ismét magyar tréner irányítsa – ezt egyébként Juhász már 5-6 éve szajkózza.

A szerda esti Fradi 45 perc alatt, ezzel a szégyenteljes produkciójával semmissé tette a klubvezetésünk hosszú évek óta tartó csapatépítési fáradozásait, eredményeit.

Horváth László, az 1965-ös Vásárvárosok Kupája-győztes, Mészáros József edző irányította Fradi védője az unokája társaságában személyesen a stadionban látta a bukást.

Példátlan blama, nem azért vittem ki a srácot a Groupama Arénába, hogy dicső múltunk egyik mélypontját lássa… – fogalmazott Horváth. – Csercseszov menesztésén nem csodálkozom, hiszen számomra világos, hogy a Szergej Rebrov által elkezdett szakmai munkából élt meg, semmi újat nem hozott. Kérdem én, kétszer is jártak az idény elején ausztriai edzőtáborban, ott vajon mit csináltak? Már a legutóbbi NB I-es bajnokság tavaszi fordulóiban érződött, hogy a Fradi lendületét és stílusát vesztette, csakis a tavaszi eredménysort szemlélve a magyar bajnokságban hetedikként zárt. Az igazi feladat most vár a klubvezetésre, ugyanis a Shamrock Rovers elleni két Európa Konferencia Liga meccsig csapatot kellene építeni, tudniillik jelenleg az sincs…

Szokolai László sem lepődött meg Csercseszov kényszerű távozásán.

Miért tettem volna, elvégre ő maga jelentette ki, hogy egyedül ő a felelős a kiesésért – húzta alá Szokolai. – A totózóban, ahová járok, legalább harminc fogadót félrevezettem, mert háromgólos győzelmet vártam. A tippem alapján játszották meg a meccset, most aztán egy ideig szemlesütve megyek el mellettük. Rossz volt látni, mennyire egysíkú futballal próbálkozik a Fradi. Oldalról ívelgették a labdát, de Varga Barnabás fejét hiába keresték, ugyanis a lapos beadásokra legfeljebb csukafejessel mozdulhatott volna a legutóbbi NB I-es gólkirály.

Szokolai Mats Knoester és Eldar Csivics tanácstalanságán akadt ki. Nem érti, utóbbi védőnk miért gáncsolta el a visszavágó elején a 16-oson belül ellenfelét, amikor az kifelé cselezett, aligha volt esélye gólhelyzetig verekedni magát. – A bekapott 11-es előre vetítette a bukást – tette hozzá Szokolai.

Martos Győző, a 34-szeres válogatott, népszerű „Gebin” nem csomagolta selyempapírba a véleményét, keresetlen szavakkal bírálta a szerda esti vesszőfutást: „Már tavasszal sem láttunk a csapattól futballra emlékeztető dolgokat, a Leverkusen elleni EL-kiesés után leeresztett az együttes. Igaz, a bajnokságot megnyertük, mert akkora volt az előny, de belekerültünk egy negatív spirálba, amit észre kellett volna venni és meg kellett volna állítani. De a bajnoki cím elfedte a problémákat. Mondhatom, óriási bravúr volt ezzel a játékoskerettel… Csercseszovról úgy szólt a fáma, hogy szigorú edző, hát Dalnoki Jenőnek a cipőfűzőjét sem köthette volna meg szigorúságban. Rebrovnál volt fegyelem, anélkül nem megy, jöttek is az eredmények. És az igazolások! Januárban is jöttek nyolcan-tízen, most nyáron is, szerintem többen a pályán, szerda este mutatkoztak be egymásnak. Itt van például ez a Knoester… Nagyszerű játékos, csak két apró hibája van: lassú és ügyetlen. Megpróbált levenni egy labdát, és az ellenfél csatárát indította. Nem tudom, ki lesz a következő edző, de nem irigylem.

Martostól megkérdeztük, kint volt-e szerda este a Groupama Arénában. „Hogyne, 45 percig. Mert amikor megkaptuk a harmadik gólt, felálltam, és hazamentem.

Bánki József, a klub 272 mérkőzésen szerepelt korábbi játékosa, a Zöld és Fehér magazin főszerkesztője: „Karakán döntést hozott Kubatov Gábor, amikor bejelentette, hogy már nem Sztanyiszlav Csercseszov az FTC vezetőedzője. Korábban mindig kiállt a szakember mellett, támogatta, de most nem volt más választása. Ebből is látszik, hogy az elnök úr átérzi a klub helyzetét, nem ártana, ha néhány játékos is hasonlóképpen gondolkodna. Sajnos ez a mostani kiesés a már néhány hónappal ezelőtt megkezdődött folyamat része, betetőzése volt.

Rákosi Gyula 41-szeres válogatott, Európa-bajnoki és olimpiai bronzérmes klublegenda: „Ezt a vereséget még emészteni kell, nem lesz könnyű. Alaposan körül kell nézni, mert valami oka biztosan van ennek a csúfos kiesésnek. Mindenkit sajnálok, kezdve magunkkal, de legfőképpen a szurkolókat, mert az ő csalódásuk óriási. Nézze, valami nem stimmel, az biztos. Talán elbizakodottak voltunk? Meglehet. Mindenki tutira vette a továbbjutást. Ez a vereség övön aluli ütés, gyászos kudarc. Hogy milyen edzőre lenne szükség, külföldire vagy magyarra?! Egy jó edzőre!

Nyilas Elek

Nyilván nehezen éltem meg ezt a kudarcot, hiszen én is azt szerettem volna, hogy a Bajnokok Ligájában minél hosszabb ideig vitézkedjen a Ferencváros. Meg is volt erre a lehetőség, hiszen minőségben jobb a Fradi kerete, de ez mit sem ért, ha ebből a pályán semmi sem látszott. Már a tavaszi teljesítmény is azt mutatta: valami eltört, valami megszakadt az öltözőn belül. Lehet arra hivatkozni, hogy az új játékosok beépüléséhez idő kell, de a Klaksvíkot a régiekkel is simán le kellett volna győzni! Nem akarom őket bántani, lehet, hogy ez egy jókor jött vereség és pofon volt, amely rávilágított arra: valami régóta nem működött igazán jól, és új alapokra kell helyezni jó pár dolgot! Remélem, hogy az FTC visszatér a régi útra, és újra jönnek az eredmények.

Vincze Ottó

Amit a KÍ elleni visszavágón láttunk a Fraditól az egy régebb óta tartó folyamat folytatása volt, hiszen már tavasszal érezni lehetett: valami nagyon nincs rendben a csapat körül! Csercseszov hosszú ideje nem találta meg az egyensúlyt, azt az alapcsapatot, amelybe be tudta volna építeni a fiatal és az újonnan érkező játékosokat. Látható volt az is: az új igazolások még nem szoktak össze, a régi játékosok pedig nem voltak jó formában. Van olyan a futballban, hogy egy mérkőzésen semmi nem jön össze: nagyon sajnálom, hogy ez most éppen a Ferencvárossal történt meg, hiszn a klub újra a legmagasabb szinten akart helytállni. De az élet megy tovább: a Konferencialiga egy jó menekülési irány lehet, hiszen ha a csapat bejut a csoportkörbe és ott szintén helytáll, valamennyire feledhető lesz ez a kudarc. A vezetők viszont jól tették, hogy gyorsan döntöttek: nem Csercseszov ellen, hanem a csapat érdekében váltottak. Vissza kell térni a gyökerekhez: a Fradira mindig is az egység volt a jellemző, de ezt nem lehet egyik napról a másikra elérni. A keret láthatóan felhígult, éppen ezért most egy határozott és erős karakterű vezetőedzőt kellene szerződtetni, aki mögött egy kiváló szakmai stáb áll majd.

Index, Magyar Nemzet, Mandiner, Metropol