Hivatalos, hogy hazatért a közönségkedvenc ecuadori futballista.

Ferencvárosi Torna Club férfi labdarúgócsapata és a klubot korábban, 2015 és 2017 között szolgáló Cristian Ramírez csütörtökön megállapodtak egymással, így az ecuadori válogatott hátvéd a magyar bajnokcsapat játékosaként folytatja szereplését. Az alábbiakban bemutatjuk régi-új labdarúgónkat!

Ramírez 1994. augusztus 12-én született Ecuadorban, Santo Domingo városában. Futballozni szülőhazájában, a Brasilia U20-as együttesében kezdett el, később az Independiente utánpótláscsapatában, majd felnőtt együttesében szerepelt. Európába 2013 januárjában jött át, miután a német Fortuna Düsseldorf szerződtette. 2013-ban debütált Ecuador felnőtt válogatottjában is, amelynek színeiben máig összesen 21-szer kapott lehetőséget. Düsseldorfban eleinte sérülés hátráltatta, ám később 16 mérkőzésen kapott lehetőséget a német másodosztályban, majd 2014 nyarán kölcsönben a szintén másodosztályú Nürnberghez került. Ott a 2014/2015-ös idény őszi szakaszában 7 bajnokin játszott, a tavaszi idényt pedig már a Ferencváros játékosaként kezdte meg.

Cristian Ramírez 2013. március 1-jén [valójában 2015. március 1-jén – ulloi129.hu], a Dunaújváros otthonában debütált az FTC színeiben. Már a második meccsén megszerezte első gólját, amikor a Magyar Kupa nyolcaddöntőjében betalált a Csákvár kapujába. Első félévének végén MK-győzelmet ünnepelhetett a csapattal. A következő, 2015/2016-os szezonban alapembere volt a hazai kupasorozatot és bajnokságot is megnyert Fradinak, amely akkor nagy fölénnyel utasította maga mögé az ellenfeleket. Ramírez 38 meccsen négyszer volt eredményes, emellett 6 gólpasszt is kiosztott, együttesünk meghatározó tagja volt. Ezt követően még fél évig maradt, majd 2017 januárjában eligazolt, az orosz élvonalbeli FK Krasnodarhoz távozott. Első ferencvárosi korszakában 81 mérkőzésen lépett pályára, 6 gólt szerzett, egy bajnokságot, két Szuperkupát és három MK-t nyert.

Ramírez az elmúlt éveket Oroszországban töltötte, a Krasnodar színeiben 187 alkalommal lépett pályára. 2020 őszén hat mérkőzésen játszott az UEFA Bajnokok Ligája csoportkörében (a Rennes ellen gólt is szerzett), emellett három további idényben összesen 17-szer szerepelt az UEFA Európa Liga főtábláján, illetve egyenes kieséses szakaszában is. Nemzetközi szinten olyan együttesek ellen gyűjtött tapasztalatot, mint az angol Chelsea, a spanyol Sevilla és Valencia vagy éppen az általunk is jól ismert Bayer Leverkusen. Ramírez mindeközben többször is meglátogatta volt csapatát, de azt is elmondta, hogy Budapestet tekinti az otthonának, annál is inkább, mert a felesége, három gyermeke édesanyja magyar.

Magyar a feleségem, és bár évek óta Krasznodarban futballozom és itt élünk, ha tehetjük, megyünk haza a magyar fővárosba. Karrierem befejezése után ott képzeljük el a jövőnket – nyilatkozta Cristian Ramírez az idén áprilisban a Nemzeti Sportnak.

Cristian Ramírez most tehát „hazazért”, a 2023/2024-es szezontól kezdődően újra a Ferencváros sikereiért küzd.

(fradi.hu)