Labdarúgó csapatunk erőnléti edzőjét, Kovács Bencét kérdezték – a tegnapi napról is láthatsz fotókat, ma pedig újabb edzőmeccs vár a fiúkra.

– Az edzőtáborok során miben különbözik a munkátok a szezon közbeni feladatoktól?
– Szemben a versenyidőszakkal, a felkészülés idején mindig próbáljuk a posztoknak és egyéni kívánalmaknak megfelelően terhelni a játékosokat. Az egyre sűrűsödő versenynaptár miatt a szezon során ritkán van lehetőségünk a teljes csapattal együtt edzeni, hiszen a keret egy része mérkőzést játszik, majd regenerál, egy kisebb csoport pedig a mérkőzésnapokat követően pótolja a kimaradt terhelést. Éppen ezért a felkészülés kiváló alkalom arra, hogy a teljes keret együtt eddzen, a nagy létszámú edzésjátékokon keresztül pedig a posztoknak megfelelő terhelés is adott. Természetesen a felkészülés fizikális szempontból alkalmas arra is, hogy a fundamentális képességeket is fejlesszük, ilyenkor több idő marad dolgozni az edzőteremben vagy kondicionáló feladatok segítségével kiegészíteni a terhelést a pályán.

– Mi a ti munkátokban a legnagyobb kihívás a felkészülés során?
– A felkészülés célja egyértelműen az, hogy az egészséges játékosok az első tétmérkőzésre a lehető legjobb formában legyenek. Rendkívül fontos, hogy a vezetőedző számára minden játékos elérhető legyen már a szezon legelején, és a fizikális felkészültség ilyen szempontból ne jelentsen akadályt. Az elmúlt években egyre több válogatott játékos érkezett hozzánk, ami egyrészt nagyszerű, másrészt komoly kihívás is, hiszen a válogatottak programja sokszor eltér egy normál edzésritmustól, a viszonylag sűrű menetrend miatt. Azon játékosok esetében, akik elegendő mérkőzésperccel rendelkeznek, egyszerű a dolgunk. Náluk talán a mentális fáradtság lehet kérdés. Vannak viszont olyanok, akik nem jutnak annyi játéklehetőséghez. Az ő esetükben viszonylag gyorsan kell reagálnunk, ha valamilyen hiányosságot tapasztalunk. Szerencsére a rendelkezésre álló teljesítményelemző rendszerek segítségével könnyedén be tudunk avatkozni és a válogatottak és a klub közötti kommunikáció is jól működik. Az újonnan igazolt játékosok esete egy újabb, másik kihívás. Itt a legtöbb esetben a közös munka alatt kell felállítanunk a játékosok profilját, hiszen korábbi adatunk ritkán vannak róluk.

– Milyen feladatai vannak itt az edzőtáborban azoknak a játékosoknak, akik a rehabilitációjukat töltik, mint például Tokmac Nguen, Muhamed Besic vagy Cebrail Macreckis?
– Az edzőtábor alatt lehetőség van arra, hogy akik a szezon során megsérültek, azok nyugodt körülmények között dolgozhassanak, nem kell siettetni a visszatérésüket. Komplexebb munkát lehet végezni velük, ha szükséges, egy-egy edzést ki is lehet hagyni velük a regeneráció érdekében, ami az esetek többségében később kifizetődik. A szezon során természetesen ez a folyamat picit gyorsabb, hiszen a folyamatos mérkőzések miatt szükség van a keret mélységére.

– Mit lehet mondani a keret jelenlegi állapotáról? Hol tartanak a játékosok?
– A hétfői, Botosani elleni felkészülési meccsre egy frissebb kerettel szeretnénk felállni. Emellett az elsődleges cél az, hogy az elvégzett munka után a KÍ Klaksvík elleni BL-selejtezőre a keret kipihenten, jó állapotba utazhasson. Az újaknál kiemelném Mohammed Abu Fanit, az ő kondíciója remek, érezhető, hogy a válogatottjában is szerepelt nemrég. Ám a fizikális frissesség mellett a mentális állapot is nagyon fontos. Sigér Dávid és Pászka Lóri is közel van a 100%-hoz. A tétmeccsekre az apró sérülésekkel küzdő játékosok rendben lesznek. Ilyen terhelés mellett előfordul, hogy elfárad egy-egy izom, de ezeket az egészségügyi stáb igyekszik maradéktalanul menedzselni.

Fradi.hu