Blani szerint óriási előny lehet, hogy sok fradista előtt játszhat majd a csapat a Bajnokok Ligája Final4-ban.

– Sok idényzárást megélt már az FTC játékosaként, volt, hogy bajnokként fejezte be a tavaszt, de ilyet, mint most, még nem, hiszen vár önökre még egy nagy feladat, a Bajnokok Ligája jövő hétvégi, budapesti négyesdöntője. Hogy telt az elmúlt két hét a francia Metz elleni, győztes BL-negyeddöntő óta?
– Feldobta az idény utolsó időszakát a négyesdöntőbe jutás, ezt személy szerint is érzem. Ilyenkor persze az elemek már le vannak merülve, de a metzi meccs után óriási motivációt kapott a csapat. A bajnokságban az aranyra már nem volt esélyünk, le kell játszani a hátralévő találkozókat, viszont a BL-siker óriási lendületet adott, mindenki tudja, hogy miért dolgozunk.

– A BL-negyeddöntő visszavágójának második félidejében parádés teljesítménnyel segítette győzelemhez és továbbjutáshoz együttesét. Miként csapódott le önben a franciaországi találkozó?
– Az első néhány napban még nem is hittem el, hogy a final fourban játszhatunk Budapesten. Hihetetlen volt. Aztán napokkal később kapcsolgattam a televíziót és pont ismételték a metzi meccset, vissza is néztem, akkor kezdett bennem megérni, hogy tényleg megcsináltuk. Nagyon nagy, történelmi tett volt.

– Hová helyezi a pályafutásában azt a mérkőzést?
– Amiatt, hogy mi lett az eredménye, hogy mit hozott az a meccs, BL négyesdöntőbe jutást, nyilván előkelő helyen áll az eddigi karrieremben. Hatgólos hátrányból fordítottuk meg a párharcot és jutottunk be a négy közé, igazából az a lényeg, hogy hová kerültünk be, így mindenképpen ott van a metzi találkozó az elsők között. De nem szeretnék semmilyen rangsort felállítani. Viszont, amikor kérdezik, akkor egyértelműen az a válaszom, hogy a negyeddöntő visszavágója abba a kategóriába sorolható, amire mindvégig emlékezni fogok a pályafutásom során és utána is.

– Miként látja a négyes döntő esélyeit, és mit vár a dán Esbjerggel vívandó elődöntőtől?
– Sose szerettem belemenni abba, hogy kit szeretnék ellenfélül kapni. Úgy vagyok ezzel, hogy befolyásolni úgysem lehet, az élet majd valakit elénk sodor, mindennek megvan az oka, hogy most miért vele kell játszanunk. Most már az Esbjergre is koncentrálunk, párhuzamosan éltünk, élünk, a magyar bajnoki meccsekkel és a BL-lel. Próbáljuk ezt a feladatot megoldani. Hallom, hogy nagyon sokan szeretnének ott lenni az MVM Dome-ban, óriási előny lehet nekünk, hogy sok fradista előtt játszhatunk. Nem szeretnék semmilyen esélylatolgatásba belemenni, az első és a legfontosabb, hogy élvezzük a helyzetet, azt, hogy ott lehetünk és olyan közönség előtt játszhatunk. Félig-meddig hazai pályán. Adjunk ki magunkból mindent, amit csak tudunk. Az elmúlt években már láttuk, hogy tudunk nagyon jól játszani bárki ellen, és tudunk rosszul is. Reméljük, az utóbbit most elkerüljük.

– A közelmúltban lehetőségük nyílt többször is a négyesdöntőnek otthont adó, húszezres MVM Dome-ban edzeni. Milyenek a tapasztalatok?
– Ez nagyon jó lehetőség volt. Magamon és a csapattársakon is éreztem a hosszabb passzoknál vagy a kapura lövéseknél, nem is baj, hogy kipróbálhattuk az arénát, mert óriási a tér, amit „be kell laknunk”. Egy-egy edzés persze még nem tudta visszaadni a jövő hétvégi állapotot, hiszen még sok fix elem hiányzik a pálya körül, a kapu mögül. De így is ki tudtuk használni, mert minden ottani tréning számít.

– Motoszkál már a fejében, hogy milyen lesz június harmadikán telt ház előtt kifutni a pályára?
– Biztos, hogy szenzációs lesz, hiszen a szurkolóink az Elek Gyula Arénában vagy Érden is pokoli hangulatot tudnak teremteni. Múlt szombaton, a Ferencváros – Debrecen labdarúgó mérkőzés előtt körbementünk a pályán a Groupama Arénában, akkor bevillant, hogy a stadionban is nagyjából annyian voltak, mint ahányan a négyesdöntőben lesznek, hidegrázós volt. Valószínűleg hasonló hangulat vár ránk jövő szombaton is.

– Mi a legfontosabb feladat és teendő a felkészülés során a hátralévő napokban?
– Próbáljuk erőnlétileg szinten tartani magunkat, feltölteni az elemeket. A taktikai részre is hangsúlyt fektetünk. Azonban egy ilyen hosszú és fárasztó idény végén a legfontosabb, hogy mentálisan ki lesz a legjobb, melyik csapat tudja a legjobban kivitelezni a megbeszélt figuráit, együtt élni a mérkőzéssel, reagálni az ellenfélre. Nagyon sok munka van már bennünk, ezért a koncentráció és a mentális állapot dönti el azt a két napot.

– Közvetlenül a BL-negyeddöntős továbbjutás után vált hivatalossá, hogy vezetőedzőjük, Elek Gábor tizenöt év után nyártól távozik. Ez mekkora zavart okozott a csapaton belül?
– Ezzel most nem foglalkozunk és őszintén szólva én sem szeretnék ezzel foglalkozni. Nagy lehetőség és feladat áll előttünk. Már a négyesdöntőbe jutással is történelmi sikert értünk el, de szép lenne, ha tovább fokoznánk, ezért jelenleg most mindenképpen erre szeretnénk koncentrálni.

NSO