Az osztrákok elleni „rangadóig” a svédekkel, a finnekkel és a németekkel játszik a magyar jégkorong válogatott – a háromkoronásokkal ma, nem sokkal három után.

Spiller Pisti, aki mellett általában ülök a mérkőzéseken, a Franciák elleni meccs előtt megjósolta a hosszabbításos győzelmet. Nem örültem neki! Nagyon hiányzik (egyelőre) az az egy plusz „pontocska”. Hétfőre még nincsenek víziói. Egyébként érdemes mellette asszisztálni, mert a hokis információs tárháza félelmetes. Itt, amikor nem tölt be a TV közvetítések alatti szakkommentátori szerepet, élvezet hallgatni.

Szóval felkészülünk! Felkészülünk három kemény mérkőzéssel, hiszen számunkra most jön csak a java. A mai napon Svédország, holnap a kicsit botladozó címvédő finnek, vasárnap pedig főpróbának Németország, akiknek a dánokkal kell versenyezni, vélhetően a negyedik helyért.

A szurkolók keményen kitartanak, ha rajtuk múlna, már bent is maradhatnánk – a szervezők szerint is! A tegnapi szurkolói találkozó is – amely kitűnő hangulatban zajlott – ezt hivatott bizonyítani.

Hallgatva a szövetségi kapitány, Kevin Constantine nyilatkozatát, és figyelembe véve azt a kevés személyes benyomást, amelyet idefelé a repülőn, ahol volt szerencsém mellette ülni, tapasztaltam: határozott kemény kapitány! „Azért jöttünk, azért dolgoztunk több hónapon keresztül, hogy megmutassuk, bent tudunk maradni a világ elitjében!” Szinte az egész úton a számítógépét nézve szedte részletekre a budapesti, Kanada elleni mérkőzést.

Ma egyébként itt, Finnországban munkaszüneti nap van. Áldozó csütörtök és várhatóan sokan tekintik meg a Svédország elleni mérkőzésünket. Holnapra a rendezők meghívták Magyarország nagykövetét, Breuer Klára nagykövetasszonyt.

Kassai György / Finnország, Tampere