Korábbi edzőnket és játékosainkat kérdezték labdarúgó csapatunk bajnoki címvédéséről.

Csank János

Nyilvánvaló, hogy a Fradi játékerőben és anyagiakban is egyértelműen kiemelkedik a magyar mezőnyből. Ebből a szempontból csupán a MOL Fehérvár vehette volna fel velük a versenyt, de ők idén a kiesés ellen harcolnak. A Ferencváros a bajnokság elejét kicsit meghúzta, a tavasz közepén volt egy kis megtorpanás, de összességében ismét sétagaloppban nyerték a bajnokságot. Ez az FTC-nek kedvező, de a mezőnynek elég ciki! Összességében nem voltam elájulva az egész éves teljesítménytől, de valóban gyakran fordult elő, hogy ahogy mondani szoktuk, csak a cipőjüket kellett kiküldeniük a pályára, mert nem volt komoly ellenállás. A Kecskemét bravúros szereplése és a sok sérülés miatt volt egy időszak, amikor kissé szoros lett a versenyfutás, de a végén ismét beigazolódott a papírforma. Gondoljunk csak bele, mekkora fölénnyel nyert volna aranyérmet a Ferencváros, ha az újonccsapat nem szerepel a vártnál jóval eredményesebben! Mindenesetre meglátjuk, hogy a Fradit mennyire készíti fel a magyar bajnokság a komolyabb nemzetközi feladatokra. Szorítok nekik a Bajnokok Ligájában, hiszen az lesz számukra az igazi mérce! Nem tudni, kik távoznak, de muszáj lesz ismét olyan futballistákat szerződtetni, akikkel a kupaporondon is nagyokat tudnak előre lépni.

Dragóner Attila

Köztudott, hogy a Fradi minden téren kiemelkedik a magyar mezőnyből: szervezettségben, hozzáállásban, a játékosállomány tekintetében, és szakmai vonalon is, így egy percig sem volt kérdéses, hogy ki nyeri újra az aranyérmet. Tavasszal volt ugyan egy kis megtorpanás, de összességében ebben a sűrű szezonban remek teljesítményt nyújtottak, és azért is elismerés illeti őket, hiszen az Európa Liga-csoportelsőséggel sporttörténelmet írtak. Ezek után a klub célja nem lehet más, mint ismét megcélozni a Bajnokok Ligája-csoportkört de ha újra csak az Európa Liga-főtábla jön össze, az is remek teljesítmény lenne. Ha a fejlődés töretlen marad, nagyon sokáig nagyon boldogok lesznek a Fradi-szurkolók.

Hajdu Attila

A Ferencváros – a magyar szinten kiemelkedőnek számító gazdasági hátterének köszönhetően – minőségi játékosokat tud igazolni, és ez meg is látszott ebben a szezonban is. A nemzetközi kupaszereplés végig rányomta bélyegét a bajnoki szereplésre, és azt sem lehet könnyű feldolgozni, hogy a kupasikerek után úgymond vissza kell rázódni az NB I-be. Ez volt az oka, hogy a keret többségét alkotó, válogatott szintű játékosoknak elveszett a motivációja a Bayer Leverkusen elleni Európa Liga-búcsú után. A tudás természetesen nem múlt el, de a keret nagy része kevésbé tudott összpontosítani a bajnoki meccsekre. Nem szeretnék párhuzamot vonni, de hasonló tendenciát látni a Real Madrid esetében is.

Telek András

Úgy gondolom, aranyérmet szerezni minden bajnokságban dicsőség. Az idei siker értékét növeli, hogy egy hosszú, sűrű szezon után végzett ismét élen a csapat. A nemzetközi kupában remekül teljesítettünk, és elfogadható, hogy egy ilyen nagy menetelésbe becsúszik egy kis hullámvölgy is. Mint egykori saját nevelésű Fradi-játékos örömmel látom, hogy egyre több magyar tehetség jut komoly szerephez, akik bizonyítanak is, gondolok itt elsősorban ifjabb Lisztes Krisztiánra, Baráth Péterre és Pászka Lorándra. Lényeges, hogy a klub csak olyan légiósokat szerződtessen, akik mindent megtesznek a Fradi hazai és nemzetközi sikereiért. Abban például egészen biztos vagyok, hogy a pozsonyi Slovan elleni visszavágót sokáig nem felejtjük el!

Wukovics László

Amikor már 16 ponttal vezetett a csapat a második helyezett Kecskemét előtt, a játékosok többsége kipipálta a bajnoki címet, és ezek után minden idegszálukkal a Bayer Leverkusen elleni Európa Liga-mérkőzésekre koncentráltak, amely elvitte a fókuszt. A kiesés után azonban nem tudtak kellőképpen felpörögni a bajnoki meccsekre, és volt olyan pillanat is, amikor a Kecskemét azt hihette, hogy akár meg is előzheti a Fradit. Ám ha reálisan nézzük, a zöld-fehéreknek ebben a szezonban sem akadt riválisuk, pedig hosszú távon jót tenne, ha lenne legalább egy komoly kihívó! Végül is nem az volt a kérdés, hogy bajnok lesz-e az FTC, hanem hogy hány pont előnnyel nyeri meg ismét az aranyérmet. Összességében ez is egy sikeres szezon volt, amelyet megkoronázott az Európa Ligában a legjobb 16 közé jutás, de tavasszal érezni lehetett, hogy nem volt mindig topon a csapat. A Fradinak a jövőben ismét csak a Bajnokok Ligája főtáblája lehet a cél, ehhez azonban sok mindennek össze kell jönnie: meg kell tartani a legjobb játékosokat, ismét kiemelkedő képességű légiósokat kell szerződtetni, és ugyanilyen fontos lesz egy szerencsés sorsolás is.

Mandiner