Lisztes Krisztiánnal beszélgettek.

Kezdjük a legfrissebb élménnyel. Pár napja a Ferencváros honlapjának adott nyilatkozatában azt mondta, hogy szeretne „halhatatlan” lenni, – így hívják azokat, akik győztes meccsen gólt rúgtak az Újpestnek – és reméli, minél előbb az lesz. Milyen érzés, hogy már az első derbin összejött ez az álom?
Hogy őszinte legyek, nem gondoltam volna, de most leírhatatlanul boldog vagyok. Viszont azt ki kell emelnem, hogy ez nem egyéni érdem, a gólomat a csapattársaknak is köszönhetem. Nem csak rajtam múlt, hogy már az első Újpest elleni mérkőzésemen sikerült a kapuba találnom. Remélem, nem ez volt az utolsó, és még sok ilyen derbin szerzett gólnak örülhetek majd.

Milyen érzés volt 17 évesen, ilyen hangulatban pályára lépni egy Újpest elleni rangadón?
Fantasztikusan jó. Viszont nem arra koncentrálok, hogy mindez hány évesen jött össze, mennyire vagyok fiatal még. Csak a játékra fókuszálok, a továbbiakban százszázalékban a keret tagja akarok lenni, ehhez pedig szükség van a jó játékra. Egyelőre az a legfontosabb számomra, hogy minél több játéklehetőséghez jussak a jövőben.

Az Újpest elleni sikerrel kézzelfogható közelségbe került a bajnoki cím. Ha ez összejön, ennek már ifjabb Lisztes Krisztián is főszereplője lesz. Gondolta volna ezt mondjuk egy-két évvel ezelőtt?
Őszintén? Még egy évvel ezelőtt sem, nem hogy kettővel. Nagyon boldog vagyok, hogy így alakult. Az utóbbi hetekben volt pár jó meccsem, így be tudtam magam verekedni a csapatba. Innentől pedig azon leszek, hogy bent is ragadjak és a folytatásban is gólokkal tudjam segíteni a Fradit.

Ha már szóba került a kora. A fiatalok többsége ilyenkor a napjai nagy részét a barátaival, barátnőjével tölti, bulizik, szórakozik. Mennyi lemondással jár, hogy jelenleg itt tart?
Nyilván rengeteggel. Edzésről edzésre járok, amikor hazamegyek próbálok pihenni, regenerálódni és a következő feladatra koncentrálni. Persze azért amikor az időm engedi, én is szeretek kikapcsolódni a barátokkal, egy kis időt velük tölteni, de ez nem mehet a foci rovására. Ez a két dolgot kell mindig összesakkozni. Aki valaha profi szinten sportolt, az jól tudja, mennyi lemondással jár ez, de ezt vállaltuk.

Gondolom nagy segítségére van az édesapja, Lisztes Krisztián. Az ő tanácsaira hallgat a leginkább?
Az ő tanácsai a legfontosabbak természetesen, de mindenkit meghallgatok, akiről úgy érzem, hogy tud segíteni a pályafutásomban. Gondolok itt az edzőkre, csapattársakra is többek között. Mindig megpróbálom ellesni, miket tudnak, tanulni a tapasztaltabbaktól. Igyekszem a lehető legtöbbet kihozni a helyzetből, minden kis apró mozzanatot megtanulni.

Mennyire nehéz feldolgozni a hirtelen jött sikert ilyen fiatalon?
Szerintem fejben erős vagyok, tudom a helyén kezelni a dolgokat, ezzel szerintem nincs és nem is lesz gond. Nem érzem, hogy elszálltam volna a mostani apró sikerektől, sokkal inkább erőt ad a folytatást illetően. Nagyon örülök neki, hogy pluszt tudtam adni az utóbbi időben a csapat játékához, azon leszek, hogy ez így is maradjon. Tényleg nem gondolom, hogy ez most lehúzna majd, sokkal inkább az ellenkezője, egy kis pluszt tudok meríteni belőle.

Mit gondol, mi az, amit az édesapjától örökölt a pályán? Esetleg van olyan, amit irigyel tőle?
A játékintelligenciánk és labdával való bánásmódunk, a technikai tudásunk megegyezik. A kérdés másik fele már jóval nehezebb dió, de úgy érzem, nincs mit irigyelnem tőle. Már csak azért sem, mert más típusú játékosok vagyunk. Ahogy mindkettőnknek vannak, voltak jó tulajdonságaik, úgy vannak kevésbé jók is. Ezeken próbálok majd javítani a jövőben.

Az édesapjának két gólja volt a pályafutása alatt az Újpest elleni rangadókon. Önnek már az első mérkőzésen sikerült ebből egyet abszolválnia. Mit gondol, megdöntheti a csúcsát?
Nagyon remélem, hogy igen. Mivel csak egy gólra vagyok tőle, úgy érzem, hogy meglehet. Viszont ez még a nagyon távoli jövő, egyelőre csak a következő, Kisvárda elleni mérkőzés lebeg a szemem előtt, ahol ugyancsak szeretnék gólt szerezni. Mindig csak a következő lépcsőfokra koncentrálok, aztán majd, ha eljön a következő derbi napja, akkor azon leszek, hogy meg is döntsem a rekordot.

Egy rekordot már sikerült megdöntenie. Ötödik idei NB I-es meccsén négy gólnál és egy gólpassznál jár, míg idősebb Lisztes Krisztián az első ferencvárosi szezonjában 16 találkozón három gólig jutott az 1993/94-es idényben. Gyerekként valami hasonlóról álmodozott?
Mindenkinek az az álma, hogy a kedvenc csapatában be tudjon mutatkozni a felnőttek között és gólokat lőjön, gólpasszokat adjon. Ezzel én sem vagyok másként, nekem is ez volt az álmom. Hihetetlen jól érzés, hogy ilyen ütemben lövöm a gólokat, így segíteni tudok a szeretett klubomnak.

Az édesapja kétszeres bajnok, kupagyőztes és Bajnokok Ligája-résztvevő volt a Fradival, ráadásul az első magyar gólszerző volt a BL-ben. Mi kell ahhoz, hogy az ifjabb Lisztes Krisztián is BL-gól ünnepelhessen majd a Ferencvárossal a csoportkörben?
Az odavezető úton még rengeteg munka van. Egyrészt nekem, de a csapatnak is. Én lennék a legboldogabb, ha a Fradival BL-csoportkörbe sikerülne jutni, de először már annak is örülnék, a további játékperceket kapnék az edzőmtől. Így aztán tényleg nehéz megjósolni, lesz-e újabb Lisztes-gól a legrangosabb európai kupasorozatban.

Ha már szóba került az edző. Sztanyiszlav Csercseszov az Újpest elleni meccs után úgy nyilatkozott, hogy reményei szerint Lisztes Krisztián hamarosan nem csak a Fradiban, de a magyar válogatottban is kezdő lehet majd. Mit gondol erről?
Most hallom ezt először, de ha tényleg így gondolja, akkor az nagyon megtisztelő számomra. Természetesen én is abban reménykedem, hogy idővel majd jön a válogatott meghívó is. Aki valaha is elkezdett focizni, sportolni, az erről álmodik. Mindenkinek az az álma, hogy pályára léphessen a nemzeti csapatban, én is nagyon szeretném majd ezt megvalósítani.

Sok mindent lehet hallani Csercseszovval kapcsolatban a sajtóban, főleg a szigoráról. Milyen edzőnek látja?
Ami talán a legfontosabb, hogy igazságos edző. Nála tényleg az edzésmunka számít, ami mindenféleképpen nagyon jó dolog. Nyilván szigorú, tartja a rendet a csapatnál. Viszont a szigora mellett normális ember, aki nagyon szerethető. Illetve az is nagyon fontos, hogy sokat lehet tőle tanulni az edzéseken, így a fiatalok is jó kezekben vannak.

Végül mit üzenne a Fradi-szurkolóknak a jövőre nézve?
Hűha, ez eddig a legnehezebb kérdés. Mindent próbálok megtenni a folytatásban is a Fradiért, a szurkolókért. Azt ígérhetem, hogy mindig százszázalékot próbálok majd nyújtani. Tőlük pedig csak annyit kérnék, hogy a jövőben is legyenek mellettünk, ahogy eddig is tették, mert óriási erőt adnak nekünk. Ezt pedig nem tudjuk eléggé megköszönni!

A teljes interjú: Origo