Az egyik legnevesebb spanyol sportlap foglalkozik cikkében a LaLiga B-ben a Racingnál kölcsönben szereplő játékosunkkal, Roko Baturinával, aki a hétvégén Uzuniék ellen szerzett győztes gólt.

Roko ki? És Szlovéniából jön? A Racing-drukkerek, a racinguismók csalódottsága érezhető volt, amikor Mikel Martija sportigazgató Roko Baturinát húzta ki a kalapjából, miután az átigazolási időszak két nagy célpontja, Asier Villalibre és Jon Karrikaburu nemet mondott. Ez már történelem, a valóság pedig az, hogy 11 meccs és mindössze 720 perc alatt Baturina három gólt szerzett, három gólpasszt adott és kiharcolt egy büntetőt is. A helyi tábor, a La Gradona de los Malditos már dalt is írt róla.

Roko Baturina 22 éve született Splitben, 187 centi magas, 35-ször volt utánpótlás válogatott. Aztán a történelmi magyar klubhoz, a Ferencvároshoz került, de Budapesten nem volt sikeres. Annak ellenére, hogy a számai nem voltak rosszak (10 gól 26 meccsen), kölcsönadták a Lech Poznannak, ahol három meccsen nem talált be, majd nyáron a Maribor volt a következő állomás, hét gól 27 meccsen, ezután érkezett meg a Racinghoz a szezon második felében, szintén kölcsönbe.

A Racingnál minden jól alakul számára. Gyakorlatilag edzés nélkül, a gépről leszállva bekerült a kezdőbe és gólt is szerzett 27 perc után a Leganes ellen. Majd, bár nyolc meccsen nem talált be (igaz, gólpasszokat adott), élvezte José Alberto bizalmát, aki őt favorizálta a másik három centerrel (Matheus, Gassama, Cedric) szemben. Aztán az Albacete és most vasárnap a Granada ellen Inigo Vicente beadásaiból megbecsülhetetlen fontosságú gólokat szerzett. Született center, akinek nagyon erős a balja, jól tör be a szabad területekre balról és meglehetősen gyors. Érdekes módon, bár magas, a fejjátéka nem túl jó és bár abszolút ballábas, két gólját is jobbal szerezte.

A horvát támadó, aki egyből megtalálta a közös hangot az El Sardinero szurkolóival, azonnal beilleszkedett a városban, így például soha nem hagy ki egy meccset sem, amikor a helyi kézicsapat, a Blendio Sinfin otthon játszik. Baturina játékengedélye a Ferencvárosé, és bár a Racingnak vételi opciója van, nem valószínű, hogy tudnak majd érte fizetni (vagy bárki másért), akkor sem ha bennmaradnak. Ha pedig mégis kiesnek, akkor kizárt. De, ez utóbbi, köszönhetően többek közt Baturina góljainak, nem tűnik valószínűnek.