A vasárnapi focikról kérdezték Ebedli Zoltánt, Mucha Józsefet és Rab Tibort.

Ebedli Zoli finom bokamozdulattal passzol. Rab Tibi hátulról meglódul és indít. Szokolai Laci közelről bepöccinti a lasztit a kapuba. Mucha Józsi vezéregyéniségként végigszáguldozza a pályát. Mindez megtörtént a hetvenes, nyolcvanas években, ám ez most nem valamiféle múltidézés, hanem a jelen. Vasárnap délelőttönként tudniillik a Fradi legendái együtt futballoznak, igazi örömjáték ez. Évtizedes hagyomány a népligeti faházban, nevezhetjük Flóri-focinak vagy bárminek, a lényeg, hogy együtt a Fradi-család. „Na, fiúk, válasszunk!…

És a fiúk választanak. Egy válogatott ide, egy legenda oda. És így megy ez már a nyolcvanas évek közepétől. A helyszín mindig ugyanaz: az FTC népligeti edzőközpontjának a faháza. Kultikus hely ez, amely dacolt az idő múlásával. A magyar labdarúgás meghatározó alakjai, a Fradi-tábor kedvencei gondolták úgy, hogy nekik vasárnap délelőttönként itt a helyük. Csak semmi flanc, csak semmi luxus – kell egy tökéletesen felfújt labda, zöld dressz, fehér klottgatya, tornacipő, aztán sok-sok zsíros kenyér, néhány üveg sörrel, szörppel kiegészítve, és újra miénk a világ!…

Talán 85-ben kezdődhetett ez a vasárnap délelőtti foci itt a faházban – mesélte Mucha József. – Eleinte a klub utánpótlásedzői játszottak, aztán egyre csak bővült a létszám, és megjelentek ott a korábbi futballisták is. Sőt, átvették a terepet. Ha valaki vasárnap délelőttönként belesett a terem ablakán, azt láthatta, hogy vérre menő meccseket vív ott Albert Flóri, Gé­czi Pista, Juhász Pista, Rákosi Gyula, Novák Dezső, Fenyvesi Máté, Szűcs Lajos, Vépi Peti és jómagam. Szent program volt ez valamennyiünknek, amelyet szinte semmi nem írhatott felül. Az asszonyok ezt kénytelen-kelletlen elfogadták, s mi, mint a gyerekek, úgy játszottunk ott: felszabadultan, önfeledten. Persze megvoltak a magunk szabályai. Albert Flóri például magához vette a terem kulcsát, s reggel kilenckor bezárta az ajtót. Aki késett, hiába könyörgött, nem engedtük be. Jó, olykor azért kivételt tettünk… Mindig választottunk, hogy ki hova kerüljön – érdekes, Flóri soha nem szeretett választani. Győzni akartunk, szó sem volt valamiféle lötyögésről. Már csak azért sem, mert sokáig a vesztes fizette az első kört. Merthogy mindig együtt maradtunk a játék után is. Hol Mártika büféjében zsíros kenyérrel, hol a közelmúltban meghalt barátunk, Nagy Feri által készített íncsiklandó falatokkal ünnepeltünk. Ünnep volt ez, az örök fiatalságunk ünnepe. Persze az is előfordult, hogy elmentünk a Két Medvébe vagy Simon Tibi sörözőjébe. Igazi csapat maradtunk öregedő fejjel is…

A legendák közül sokan már nem élnek. Legutóbb a különleges lövőtechnikájú Szőke Pista távozott az élők sorából. De akik még élnek a nagy idők tanúi közül, vasárnaponként ott vannak a Népligetben. Aztán hol játszanak, hol nem, ahogy testük, egészségi állapotuk engedi. Mucha 71 éves, s ma már ő a rangidős. De nem sokkal marad el tőle Szokolai László, aki márciusban, s Ebedli Zoltán, aki októberben tölti be a 70-et. Rab Tibor a maga 67 évével szinte juniornak számít mellettük.

Csodálatos hagyomány ez, amely alapján valóban beszélhetünk Fradi-családról – mondta Rab. – Én a kétezres évek elején csatlakoztam, s azóta, ha csak tehetem, itt vagyok a fiúkkal. Még megadatott, hogy Novák Dezsővel és Szűcs Lajossal is együtt rúghattam a lasztit ebben a teremben. Ha az időm és a testem engedi, a Fradi veterán csapatában is szerepelek, de most kihagyás vár rám a csípőprotézis-műtétem után. Jó lenne folytatni, jó ide tartozni. Egyébként ott vagyok minden hazai Fradi-meccsen, hiába telik az idő, ezer szállal kötődöm a klubhoz.

Valóságos újoncnak számít a faházban Ebedli Zoltán. A ma is hihetetlenül népszerű „Ebédlő” a hetvenes években a Fradi-tábor legnagyobb kedvence volt. Úgy indította jobb külsővel a szélvészgyors Pusztai Lacit, hogy azt tanítani kellett volna. Finom technika jellemezte ezt a bohém, különleges tehetségű futballistát, aki karnyújtásnyira a hetventől is rúgja a bőrt.

Nekem már csak mesélték a többiek, hogy milyen volt itt a kisteremben együtt futballozni Albert Flórival, Fenyvesi Mátéval, s a többi legendával. Amíg csak tehettem, én inkább kint, a zöld gyepen játszottam, legutóbb a Fradi veterán csapatában, amellyel bajnoki címet nyertünk – így a csúcson hagytam abba. Néhány éve aztán én is beköltöztem ebbe a terembe. Jó a társaság, élvezem az örömfocit, és büszkén mondom: bírom is a tempót. Sajnos már egyre kevesebben vagyunk a régiek közül. Legutóbb Szőke Pistát temettük el.

A szóban forgó Fradi-klasszisok mellett vasárnaponként beszáll a játékba Eperjes Károly Kossuth-díjas színművész is – óriá­si Ferencváros-szurkoló a színészválogatott játékosa. Aztán ott van Szergej Kuznyecov, akinek a fia épp most „viszi vissza” a DVTK-t az NB I-be. S persze barátok, akik jól bánnak a labdával – mert ez a faház valóban szent hely a Fradi futballtörténelmében.

Sportal