A jó formába lendülő Fradi II vezetőedzőjével beszélgettek.

– Hetek óta nem talált legyőzőre a csapat. Minek köszönhető, hogy most látszólag minden összeállt?
– Különösebb titka nincsen igazából. Ezeknek az eredményeknek a nagy részével adósak voltunk, hiszen az ősszel sok olyan meccsen kaptunk ki, amit meg kellett volna nyernünk, vagy legalább ikszelnünk kellett volna. Nincs titok, csapatépítés van, arra ráment az őszi szezon. A téli felkészülés fontos lépcsőfok volt ahhoz, hogy jobban összerázódjon a csapat. A tavaszi idényben sem kezdtünk jól, hiszen ikszeltünk a Szolnokkal itthon, de aztán egyszer csak beindultunk. Ebben a hat győzelemben az a nagy dolog, hogy van benne négy úgymond kötelező győzelem, de két extra is, a Hódmezővásárhely és az ESMTK elleni mérkőzések, hiszen ezek a csapatok a dobogón állnak. Összességében mindkét meccsen megérdemelten nyertünk. Sokat dolgozunk, de ez nem érdem, ez a kötelességünk. Szerintem mostanra összeérett a csapat és egyre motiváltabbak is a srácok.

– Az elmúlt hetekben több fiatal, korábban az NB III-as együttesben is futballozó játékos, így Manner Balázs és Lisztes Krisztián is megmutathatta magát a felnőttek között. Az ő példájuk lehet a követendő út az utánpótlásban nevelkedők számára?
– Így van, a legfontosabb, hogy ezek a példák is megmutatják, hogy van feljebblépési lehetőség az utánpótlásból a felnőttek közé. Az ilyen eredmények mögött nagyon sok, az utánpótlásban dolgozó ember munkája van az akadémiai igazgatótól a szakmai igazgatón át. Jó példa Lisztes Krisztián esete is, akivel kapcsolatban külön is fontos kiemelni, hogy nem egy-két edző, hanem rengeteg szakember érdeme, hogy most ott tart, ahol. Sokat hozzátett a fejlődéséhez minden eddigi edzője, például Lipcsei Péter is, aki az NB II-es Soroksárban dolgozott vele. Örülünk, hogy tudunk a felnőttcsapat számára olyan játékosokat kinevelni, akik megállják a helyüket a nagycsapatnál is. Innentől már csakis a fiatalokon múlik, hogy megvetik-e a lábukat a felnőtt keretben, bár nyilván ők is tudják, hogy ez egy hosszú folyamat.

– Ki lehet a következő olyan labdarúgó, aki a tartalékcsapatból eljut a felnőttek közé?
– Nevet nem mondanék, mert az nem volna fair. Az egyébként nemcsak rajtunk, hanem a felnőttcsapat edzőjén is múlik, hogy kiben lát potenciált. Más az, amit mi látunk az NB III-ban és más az, amire a felnőttcsapatnak szüksége van. Azt kell egyértelműsíteni, hogy a Ferencváros nem egy NB I-es csapat, hanem egy Európa Liga csoportkörében első helyezett együttes, éppen ezért a Ferencváros utánpótlásában nem NB I-es játékost kell nevelnünk, hanem európai szintű futballistát, mert a Ferencvárosnak arra van szüksége. Varga Zétény és Bagi Ádám is nagyon tehetséges, mindketten 16 évesek, de a három legfelső korosztályos válogatottba, az U17-esbe, az U18-asba és az U19-esbe is adunk futballistákat, akinek idővel lehet lehetősége feljebb lépni. Minden csak rajtuk múlik. Ez egy folyamat, az a fontos, hogy a fiatalok is megértsék, hogy nem lesz valakiből egyik napról a másikra élvonalbeli játékos. Hát még a Ferencvárosban, ahol európai szintű játékosokra van szükség.

– A felnőttek vezetőedzője, Sztanyiszlav Csercseszov időnként felbukkan edzéseken, meccseken? Vele milyen a kapcsolata?
– Edzéseken azért nem, mert a legtöbbször egyidőben edzünk. Ha nem is napi szinten, de hetente egy-két alkalommal találkozunk, beszélgetünk. Most már ott tartunk, hogy specifikusan kér játékosokat. Már tudja, ki Manner Balázs, többször edzett a felnőttekkel Tóth Alex és Kaján Norbert, de kérte már Almássy Leventét is név szerint egymás közti játékra. Abszolút képben van a tartalékcsapat keretével kapcsolatban. Amikor találkozunk a sporttelepen, mindig váltunk néhány szót, Sztanyiszlav Csercseszov tisztában van azzal, hogy az NB III-ban kik a tehetséges játékosok, kikre számíthat esetleg a jövőben.

A teljes beszélgetés: Fradi.hu