Clubunk hőskorának kiválóságáról dédunokája írt könyvet.

Megjelent Borbás Barna Első gól című életrajzi könyve dédapjáról, a labdarúgó-ügyvéd Borbás Gáspárról!

A FTC csatára interjúkban többször elmesélte a történetet: „Tornatanárunk kivitt bennünket a Városligetbe, ott egy idősebb férfi várta, akiről hamarosan láttuk, hogy szakértő. Megtudtuk, ő Stobbe Ferenc – később jóbarátom –, a sportemberek Misternek hívják. Sokáig élt Angliában, néhány évvel azelőtt onnan hozott egy futball-labdát. Bemutatta nekünk is, hogyan játsszunk vele. Tetszett a dolog, hamarosan kaptam én is egy labdát születésnapomra.

A 120 évvel ezelőtt az első válogatott gólt megszerző Borbás Gáspár a Budapesti Királyi Magyar Tudományegyetem állam- és jogtudományi karán végzett (ezzel ő lett az első „doktor labdarúgó”), majd Budapest főváros tiszti alügyésze lett. 1920 után a Köztisztviselők Fogyasztási Szövetkezetének ügyésze, később igazgatója lett. A harmincas évektől politizált, előbb Bajcsy-Zsilinszky Endre, majd Rassay Károly környezetében. Utóbbi formációja, a Polgári Szabadságpárt színeiben több mint tíz évet töltött. Rassay a Horthy-korszakban klasszikus liberális talajról hirdette a parlamentáris többpártrendszert és az állampolgári szabadságjogok teljességét, ezzel örök kispárti ellenzékiségre kárhoztatva pártját és önmagát.

Borbás dr.-nak ügyvédi praxisa, társasági élete miatt több zsidó ügyfele, barátja volt – például Teller Miksa pesti ügyvéd, Teller Ede atomfizikus édesapja – , akiknek fontos, nem egy esetben életmentő segítséget nyújtott a II. világháború és a vészkorszak alatt.

Bővebben: Válasz Online