Németországi lapszemle az Európa Liga nyolcaddöntőjének visszavágójáról.

Besétáltak a negyeddöntőbe: A Leverkusen a Ferencváros otthonában is 2-0-ra nyert” – írja a Kicker, amely tudósításában megjegyzi, hogy a Bayer szempontjából nem is kezdődhetett volna jobban a mérkőzés, de ezt követően benne volt az egyenlítés a szünetig. Kiemelték, hogy a szünet után nem sokkal viszont akár 0-2 vagy 0-3 is állhatott volna az eredményjelzőn, a második félidőben nem sok mindent csinált a Fradi, a házigazdák valószínűleg nem hittek a fordításban. Az FTC nem játszott jól, a mérkőzésnek edzőmeccs jellege volt. Lehet, hogy a Bayer már a vasárnapi, Bayern elleni meccsre gondolt és tartalékolni akart egy kis energiát – tették hozzá.

A sportbuzzer.de rövid összefoglalójában megemlíti, hogy a Bayer a visszavágón is kevés gyengeséget mutatott, Xabi Alonso csapata a védekezésének köszönhetően teljesen kézben tartotta a meccset és a Fradit.

A Spiegel hangsúlyozza, hogy a Bundesliga-csapatok közül egyedül a Bayer Leverkusen maradt állva az EL-ben, amely így továbbra is álmodozhat a végső győzelemről. A korai góllal kapcsolatban megemlítették, hogy a Bayer ezzel nemcsak a Fradit taglózta le, hanem „elcsendesítette a magyar közönséget is, amely továbbjutásra akarta ostorozni a csapatot„.

Érett teljesítmény: a Bayer magabiztosan jutott a negyeddöntőbe” – olvasható a sport.de címlapján.

Minden gond nélkül, a Leverkusen könnyedén jutott a negyeddöntőbe” – írja a t-online.de, amely kiemeli, hogy a magyar klubfutball az elmúlt közel 20 év legnagyobb meccsére készült a közel 70 ezres Puskás Arénában, amely ugyan nem telt meg teljesen, de a szurkolók így is pazar hangulatot biztosítottak, a korai gól viszont elcsendesítette az arénát. „A magyarok azonban gyorsan talpra álltak. Mivel már nincs érvényben az idegenben lőtt gólok szabálya, nem tűnt teljesen reménytelennek a mérkőzés, de aztán a helyzetek kimaradtak” – jegyzi meg a portál.

A sport1.de szerint a Bayer Leverkusen könnyedén kvalifikálta magát a legjobb nyolc közé, a „gyógyszergyáriak” urai voltak a budapesti mérkőzésnek. A német oldal ezután idézi az RTL-nek röviden nyilatkozó Lukas Hradeckyt, a Bayer finn válogatott kapusát. „Érett, európai kupacsapathoz méltó teljesítményt nyújtottunk” – mondta Lukas Hradecky.

A német bulvárlap, a Bild szerint „Xabi Alonso besétált a negyeddöntőbe”, ráadásul a Leverkusen – a Freiburg és az Union Berlin búcsúja után – immár egyedüli német együttesként érdekelt az Európa-ligában. A bulvárlap rövid összefoglalójában úgy fogalmaz, hogy a Ferencváros Traoré kapufáját leszámítva nem volt igazán veszélyes, míg Xabi Alonso alakulata nem ingott meg az ellenséges légkörben.

A Die Welt cikkben foglalkozik a Leverkusen budapesti sikerével, valamint az Union Berlin belgiumi kudarcával, kiemelve, hogy míg Belgiumban egy tündérmese ért véget, Budapesten a Bayer „megoldotta a kötelező feladatot”. A patinás napilap szerint Xabi Alonso együttese „megőrizte hidegvérét a budapesti katlanban a magyar klubfutball elmúlt 20 évének legfontosabb mérkőzésén” – a mérkőzés összefoglalójából kiderül, hogy a Bayer „összeszedetten, higgadtan, de hibákkal” futballozott, míg a Ferencváros helyzete az első játékrészben még nem volt reménytelen, hiszen a magyar csapat több alkalommal is gólt szerezhetett volna.

Az UEFA.com-nak Jonathan Tah nyilatkozott: „Boldogok vagyunk a végeredménnyel és azzal is, ahogyan játszottunk. Lezárhattuk volna korábban a meccset, de így is örülünk, hogy ott vagyunk a következő körben, ez is volt a célunk. A 2-0 mindig egy veszélyes állás, ezért is volt jó, hogy gyorsan megszereztük a harmadik gólt, onnantól kezdve nagyon nehéz volt az ellenfelünknek, utána is igyekeztünk nyomni és a végén sikerült ismét betalálni. Fantasztikus lenne visszatérni Budapestre, a hangulat kiváló volt, a pálya is remek, tökéletes focimeccs volt és játékosként ezt szereted igazán.

Lapszemle: Büntető, Csakfoci, NSO