A Fradi edzője értékelte a kupaszezont és a tegnapi meccset, de már előre tekintett a sérülteket, fiatalokat és az átigazolásokat illetően.

— Összegeznéd a kétmeccses csatát a Leverkusennel az Európa Ligában?
— Nyilvánvaló, hogy a kezdetektől fogva a Leverkusen volt az esélyesebb, de jól tudjuk, hogy a fociban az esélytelenebb is tud néha eredményt elérni. Meg kell jegyeznem, hogy nem szereztünk gólt sem Leverkusenben, sem itt, Budapesten. Sajnos az alapcsapatunk játékosai közül öten nem álltak rendelkezésre a két legfontosabb meccsen, és nem abban a felállásban játszottuk ezeken a meccseken, amit szerettünk volna. A meccs után és a sajtótájékoztatón azt mondtam a játékosoknak, hogy elégedettek kell lennünk ezzel az európai kupaszezonnal. Mindazonáltal a nyolcaddöntő és a 16 lejátszott mérkőzés elismerésre méltó teljesítmény a srácok részéről.

— Milyen volt a meccs hangulata belülről, a pálya mellett?
— A szurkolóink már velünk voltak Leverkusenben, Monacóban is, és mindenhol hangosabbak voltak, mint a helyi szurkolók. Tudom, hogy képesek rá, hiszen ismerem őket, mindenhol velünk vannak és támogatnak minket. Ma tele volt a stadion. Mindent megtettünk, hogy örömet szerezzünk szurkolóinknak, de az ellenfél nem mindig ad nekünk ilyen lehetőséget.

— Ki tér vissza hamarosan a csapatba?
— Botka, aki ma sárga lapok miatt nem játszott, visszatér. Reménykedünk abban, hogy a válogatott szünet után Pászka és Owusu is visszatérnek. Samy Mmaee-nak még hosszabb idő kell, míg sajnos Besic legalább 8 hónapig nem fog játszani.

— Mondható, hogy a jelenlegi Bayer erősebb, mint, amely ellen korábban, kapusként játszottál?
— Két különböző csapatról van szó. Akkor az idősebb, tapasztaltabb és nagyobb nevekkel felálló csapat volt, például Kirsten és Schuster játszottak. A mostani csapat gyorsabb, mozgékonyabb és fiatalabb. A modern verzió jobban tetszik nekem. Most nagyon jó időszakuk van, jól mennek.

— Wirtz, a Bayer játékosa, akit mindenki nagyon dicsér, valóban annyira tehetséges?
— Nélküle és vele is két különböző csapatról van szó. Amikor keresztszalag-sérülése volt, a Bayer lejtmenetbe került, amíg Florian vissza nem tért és vissza nem nyerte a formáját. Most jó állapotban van, a csapat remekül néz ki. Minden csapatban vannak olyan játékosok, mint Wirtz, akiktől függ a játék minősége.

— Mit gondolsz Azmunról a két mérkőzés alapján? Beszéltél vele?
— Az első meccs után kicsit beszélgettünk vele, most pedig többet. Amíg vártam a sajtótájékoztatóra, kb. 15 percig beszélgettünk, véleményt cseréltünk a meccsről és fotózkodtunk. Egyrészt könnyű felkészülni egy olyan csapatra, amelyben van egy játékos, akit nagyon jól ismersz. Az ő szokásait és mozgását jól ismerjük. Sokat beszéltem róla a játékosoknak, mind nagyon jól ismerték, másrészt azonban nagyon jó fejben és a második mérkőzésen, ahol több szabadság volt, sokkal jobban tudta mutatni a pozitív tulajdonságait.

— Lehet, hogy Azmun okozhat gondot a jövőbeli Oroszország elleni mérkőzésen?
— Őszintén szólva nem tudom, hogyan játszik Irán, de Azmun a válogatott vezéreként bármelyik csapatnak gondot okozhat. Oroszországban jól ismerik, ezért a válogatottnak fel kell készülnie rá.

– A Ferencváros edzőjeként már 62 meccset játszottál, igaz, még csak egy éve dolgozol. Milyen számodra a jelenlegi Ferencváros, és ami a legfontosabb, mi következik?
— Nagyon zsúfolt időszak, egymás után mennek a mérkőzések. Ismétlem, 16 meccset játszottunk egy európai kupaszezonban, egyes kluboknak évek alatt nem jön ennyi össze. Viszont nem szeretnék itt megállni, a válogatott szünetben tartunk egy kis megbeszélést a sportigazgatóval, hogy megbeszéljük, merre tovább. Elemzés is mindig van, ez a két Bayer-meccs is sok elgondolkodtatót adott. Ezért szükséges, hogy „lehetőségeinket a vágyainkkal alakítsuk ki”, ahogy a pohárköszöntőben mondják. Egy lépést sem akarok hátrafelé tenni. Lesznek változások – valaki elmegy, valaki jön, ahogy mindig is. A lényeg az, hogy mindent időben megtegyünk annak érdekében, hogy jó állapotban legyünk selejtezőkre.

— Úgy hallottam, érdeklődnek utánad az ázsiai piacról, fontolgatod-e az ottani munkalehetőséget?
— Nem vagyok nagy rajongója annak, hogy másokkal a jövőmről beszéljek. A Ferencváros edzője vagyok, szeretek itt dolgozni. A Ferencvárossal szeretnék tovább fejlődni. A klub 47 éve nem jutott ilyen messze az európai kupákban. De ez nem elég, további fejlődést tervezünk.

— Figyelembe véve az európai szezon tapasztalatait, mire van szükség ahhoz, hogy bejussatok a Bajnokok Ligája csoportkörébe?
— Koncentráltabbaknak és figyelmesebbnek kell lennünk. Vannak részletek, amelyekre figyelünk a mérkőzés előtt, de mégis gyakran előfordulnak hibák olyan helyzetekben, amelyeket elemeztünk.

— Tudod, hogy mit kell tenni a transzferpiacon?
— Értjük, hogy mit kell tenni. Van lehetőségünk rá és szükséges is az erősítés, így figyelni fogunk. De elsősorban az aktuális játékosokra kell koncentrálnunk, őket kell felkészíteni és nevelni. Ma például két fiatal játékosunk játszott, közülük az egyik az első mérkőzését játszotta a Ferencváros színeiben. A transzferpiac mindig gazdag, a lényeg, hogy megtaláljuk a megfelelő játékost, hogy megerősítsük a csapatot.

— Mit gondolsz a jelenlegi Bajnokok Ligája és Európa Liga sorsolásokról általában?
— Mindkét sorozatban Bajnokok Ligája szintű csapatok vannak, őszintén szólva. Az Európa Ligában a Roma, a Juventus és a Manchester United tetszenek nekem. A Bajnokok Ligájában figyeltem a Napolira. Úgy gondolom, Isten akarja, hogy a döntőig eljussanak. Ismerem Spallettit, találkoztunk az osztrák edzőtáborban, Moszkvában, és játszottunk egymás ellen. Nagyon boldog vagyok, hogy most minden sikerül neki, csak szerencsét kívánhatok neki.