Kristofferért népes norvég különítmény is szorítani fog a Puskás Arénában holnap.

– Jól tudom, hogy Norvégiából is jönnek megnézni a Ferencvárost, és persze önt is a Leverkusen elleni Európa Liga-visszavágón? Hányan lesznek?
– Jönnek bizony, méghozzá tizennégyen!

– Hogyhogy éppen tizennégyen?!
– A szüleim, a bátyám, a nagynéném és a nagybátyám is jelezték, ott lesznek a budapesti mérkőzésen, sőt, a nagyszüleim is útra kelnek, mellettük több barátom is érkezik, szóval népes kis társaság kel útra Norvégiából. Remélem, lesz okuk az örömre.

– Hol játszott eddig a legtöbb néző előtt?
– Két évvel ezelőtt a Celtic Parkban. Akkor is az Európa Ligában szerepeltünk, a csoportkörben sajnos 2-0-ra kikaptunk a Celtic otthonában. A hangulat azonban magával ragadó volt, ötvenháromezer néző volt a lelátókon, és mit nem adnék azért, ha ezt csütörtökön túlszárnyalnák a magyar szurkolók. Egyfelől mert a buzdításukra ezúttal mindennél nagyobb szükségünk van, másfelől hogy elmondhassam, Magyarországon játszottam a legtöbb szurkoló előtt.

– Mivel biztatta Norvégiából útnak induló családtagjait, barátait, ledolgozható a Németországban összeszedett kétgólos hátrány?
– A Leverkusen nem verhetetlen csapat. Tisztában vagyunk vele, hogy a Bundesligában szerepelnek, hogy hétről hétre jóval nagyobb iramú meccseket játszanak, mint mi, de… A párharc első összecsapásán is láthattuk, a német együttes hátsó alakzata igenis megbontható, voltak lehetőségeink, helyzeteink.

– Olyannyira, hogy az első félidő derekán a lécre emelte a labdát.
– Azt a helyzetet be kellett volna rúgnom! Akkor most minden más lenne. Tökéletes passzt kaptam Vécsei Bálinttól, remekül pörgette elém a labdát, én pedig láttam, hogy a kapus kiindul a kapujából. A pillanat törtrésze alatt kellett döntenem, megpróbáltam átemelni rajta a labdát, centimétereken múlott a gólunk. Sajnos kicsit magasra emeltem a labdát.

– Legtöbb csapattársa szerint az első mérkőzésen a játék képét elnézve a döntetlen, esetleg az egygólos vereség sokkal reálisabb lett volna – egyetért ezzel?
– Teljes mértékig! Nem kezdtük jól a meccset, a Bayer Leverkusen hamar ránk erőltette az akaratát, ám huszonöt perc után rendeztük a sorokat. Onnantól szervezettek, masszívak voltunk, és ahogy említettem, a helyzeteink is megvoltak. Veszélyes csapat a Leverkusen, hátul jó felépítésű védőik, elöl gyors és technikás támadóik vannak, de ugyanez rólunk is elmondható. Nem véletlenül szerepelünk több éve valamelyik európai kupasorozat csoportkörében. És az sem véletlen, hogy most ott vagyunk az Európa Liga legjobb tizenhat együttese között.

– Mi kell ahhoz, hogy a legjobb nyolc között is ott legyen a Ferencváros?
– Gyors gól a visszavágón.

– Ha az első húsz percben sikerülne betalálniuk, bármi megtörténhet?
– Nem azt mondom, hogy az első tíz percben muszáj lenne eredményesnek lennünk, a lényeg, hogy az első gólt mi szerezzük. Ha ez összejönne, onnantól tényleg bármi előfordulhat. Idegenben az egy nullás vereség elfogadható lett volna, a 2-0 már sokkal fájdalmasabb. De természetesen nem adjuk fel, ha már idáig eljutottunk, szeretnénk még egy kört menni.

– A sérültek közül Samy Mmaee, Tokmac Nguen, Muhamed Besic és a téli új szerzemény, Owusu Kwabena sem épül fel csütörtökig, melléjük csatlakozott a harmadik sárga lapját begyűjtő Botka Endre. Ennyi hiányzót is elbír a csapat?
– Erős a keretünk, ezzel a feladattal is megbirkózunk. Persze sokkal nehezebb így a szakmai stáb feladata, de rendkívül szimpatikus, hogy Sztanyiszlav Csercseszov sem keresi a kifogásokat, nem szeretne a hiányzókra hivatkozni. A labdarúgásban a sérülés és az eltiltás benne van, és ezekkel a tényezőkkel egyszerűen nem lehet mit kezdeni. Óriási lehetőség előtt állunk, a 2-0-ás hátrány nem kevés, de nem is ledolgozhatatlan. Semmi kétség, kőkemény visszavágó vár ránk, a koncentrációnak egyetlen pillanatra sem szabad kihagynia, minden idegszálunkkal a győzelemre kell összpontosítanunk. Mindent bele kell adnunk, remélhetőleg közel telt ház lesz a Puskás Arénában, és akkor valóban felejthetetlen este elé nézhetünk.

NSO