Labdarúgó csapatunk sportigazgatóját kérdezték a Felcsút elleni vereség után.

Vasárnap este a Ferencváros elszenvedte első bajnoki vereségét 2023-ban, miután a Puskás Akadémia két góljára csak egy válasz érkezett. A lefújást követően Sztanyiszlav Csercseszov vezetőedző főként az első félidőben látottakkal volt elégedetlen, honlapunk pedig kíváncsi volt arra, hogy Hajnal Tamás sportigazgató miben látta a vereség okát.

Egy teljesen felforgatott csapattal álltunk ki, látszott, hogy az automatizmusok, az összeszokottság nem volt a megfelelő – kezdte a csakfoci.hu-nak a Ferencváros sportigazgatója. – A párharcokat sem vállaltuk fel a megfelelő módon, a Puskás agresszívabb volt az első félidőben és nagyon hatékony is, hiszen az elején még helyzet nélkül szerzett két gólt. Utána nagyon nehéz volt visszajönni a meccsbe, a második félidőben megpróbáltuk őket nyomás alá helyezni, volt is több lehetőségünk, de mivel nem kezdtük olyan élesen a meccset és az összeszokottság sem volt jelen a csapatban, így egy megérdemelt vereség lett a vége. Sokat kell ebből tanulnunk, de nincs időnk nagyon elemezni ezt a meccset, mert gőzerővel a Leverkusen ellen kell készülnünk.

Hajnal kiemelte, nem látott mentalitásbeli problémát a játékosoknál a Puskás Akadémia ellen.

A csapat az egész szezonban intenzív menetben teljesít, egy-két negatív eredménytől eltekintve sokszor bizonyították a játékosok, hogy jó karakterrel, jó mentalitással rendelkeznek, de tegnap nem tudtunk annyira felpörögni, amennyire szükséges lett volna és nem tudtuk azt az agresszivitást viszonozni, amit a Puskás mutatott. Az alapokat mindig ki kell vinni a pályára, mint például a párharcok megnyerése, vagy a játék intenzitása, mert minden más, így az egyéni képességek és a taktikai felkészültség is csak ezen felül tud érvényesülni. Viszont emberekről beszélünk, egy ilyen szoros ritmusban nem gombnyomásra működnek, előfordulhatnak ilyen eredmények, de nem szeretnénk természetesen, hogy ez gyakori legyen.

A Ferencvárosban négy kölcsönjátékos, Baráth Péter, Ángelo Sagal, Mehdi Boudjemaa és Nikolai Baden Frederiksen is pályára lépett, Hajnal pedig honlapunknak elárulta, hogy a következő időszakban is szeretnék minél többször élesben tesztelni őket.

Nagyon kezdeti fázisban van az ő beépítésük. Baráth Péter egy kisebb sérüléssel érkezett hozzánk, ez volt az első mérkőzése, mint ahogyan Ángelo Sagalnak is, de akár mind a négy említett játékossal kapcsolatban elmondható, hogy a csapatba való beillesztési folyamat még csak most kezdődött el náluk. Ez látszódott is a pályán, de nekünk nagyon fontos, hogy ezt az időszakot már egy picit a tesztelésre is tudjuk használni. Köztudott, hogy ezek a játékosok kölcsönben érkeztek hozzánk, ezért mindenképpen meg kell őket néznünk éles helyzetekben, hogy kiderüljön, kire számíthatunk hosszabb távon is. Fontos szempont lesz ez a hátralévő bajnokikon is, de természetesen az új játékosok beilleszkedése is sokkal egyszerűbb lenne és sokkal könnyebb lenne nekik bizonyítani, ha a már jól működő vázban léphetnének pályára, de sajnos jelenleg nagyon sok sérültünk van, akik hosszabb időre dőltek ki, ezért az a váz, ami jellemezte a csapatot, most nem aktuális. Ez egy nehéz időszak olyan szempontból, hogy gördülékeny, jó játékot mutasson be a csapat, de ugyanakkor egy szép és jó kihívás is, hogy ezt valahogyan megoldjuk. Nagy valószínűség szerint Lisztes Krisztián és Redzic Damir is lehetőséget kapott volna vasárnap, de jelenleg ők sem teljesen egészségesek, a következő időszakban viszont szeretnénk őket is megnézni minél több bajnokin – folytatta Hajnal.

Vasárnap este nem kapott lehetőséget, és az elmúlt hét bajnokin is csak kétszer lépett pályára Xavier Mercier, akivel kapcsolatban a téli felkészülést követően Dibusz Dénes fogalmazott úgy, hogy a francia játékos olyan állapotban van, hogy a játéka egy új igazolással is felérhet.

A sérülésektől eltekintve egy bő, kiegyensúlyozott keretünk van, ahol minden játékos megkapja a lehetőséget, hogy meggyőzze a vezetőedzőt arról, helye van a csapatban. Mercier nagyon jó felkészülésen volt túl, azt követően kezdőként is lépett pályára az NB I-es meccseken, aztán más kapott lehetőségeket. Ez nálunk egy normális jelenség, amivel minden játékosunknak tudnia kell bánni és amikor lehetőséget kap, akkor élnie kell a bizalommal. Ez nem csak Mercier-re, hanem mindegyik más játékosra is vonatkozik – mondta a sportigazgató a támadó középpályásról, akinek a távozása a múlt héten felmerült a belga sajtóban.

A Ferencváros számára a következő feladat csütörtökön érkezik, amikor is a Bayer Leverkusen elleni Európa Liga-nyolcaddöntő visszavágójára kerül sor a Puskás Arénában. Nem túlzás kijelenteni, hogy a zöld-fehéreknek 180 fokos fordulatra lesz szükségük ahhoz, hogy megfordítsák a párharc állását 0-2-ről. De mi kellene ehhez a fordulathoz?

Minden nehézséget félre kell tenni és csak a feladatra koncentrálni. Bízunk benne, hogy hazai közönség előtt meg fogjuk tudni ragadni azt a lehetőséget, hogy mi tudjuk problémák elé állítani a Leverkusent. Tudjuk, hogy egy nagyon jó csapat az ellenfél, ehhez megfelelően kell kiválasztanunk, hogy mekkora rizikót vállaljunk, és azt a mérkőzés melyik szakaszában tegyük. Valamivel kezdeményezőbben kell játszanunk, mint idegenben. Ahhoz, hogy le tudjuk dolgozni a hátrányunkat, nagyon fontos lenne, hogy mi szerezzük meg a vezetést, és akkor a szurkolók támogatásával óriási bravúrt hajthatnánk végre, de ehhez mindennek tökéletesen kell működnie – zárta a csakfoci.hu-nak adott interjúját Hajnal.