A Fradi-vonat szervezőit kérdezték az utazás tapasztalatairól.

Végel Tamás, a különvonat egyik társ-főszervezője szerint a rendőrök provokatívan léptek fel.

Az induláskor gyúltak pirotechnikai eszközök a hangulat fokozása érdekében, de aztán sem szlovák, sem cseh területen nem történt ilyesmi, ahogy azt kértük is. Arra, ami a német-cseh határ mentén történt, nem is gondoltunk, semmiféle előzetes jelzést nem kaptunk a rendőri vizsgálatról. Egy kis településnél, Bad Schandaunál jártunk, reggel 8 körül éppen ébredeztünk. Viccesen meg is jegyeztem, olyan volt, mint a Star Wars-filmekben, amikor rohamosztagosok sokasága jelenik meg. Erődemonstrációt tartottak a német rendőrök, úgy éreztük, mintha annyian lennének, mint mi. Ahogy felsorakoztak a peronon, az összeszorította a gyomrokat – mesélte lapunknak Végel. – Azt hittük, felszállnak és menet közben ellenőrzik az okmányainkat, de nem ez történt. Letereltek mindenkit, és a jelenlétünk nélkül átturkálták a személyes holmijainkat, de csak négy-öt rendőr ment fel a vonatra. Azt mondták, ez a protokoll. Az volt az érzésem, hogy az egész akció provokatív jelleggel történt, mintha azt várták volna, hogy lesz valami balhé, vagy hogy lekéssük a meccset. Felvettük a kapcsolatot a külüggyel, hálásak vagyunk a gyors közbenjárásért. Így fél tíz körül el tudtunk indulni, úgy, hogy az utolsó két kocsit nem kutatták át, miközben korábban elhangzott, hogy a vonat veszélyt jelenthet a német köztársaságra…

A Bild arról számolt be, a magyaroknál petárdákat, késeket és kábítószert is találtak, három drukker ellen eljárás indult. Végel elárulta, az érintettek kezébe csekket nyomtak, pénzbüntetést kaptak. Hozzátette, egy embernél találtak bicskát, amit kolbászszeleteléshez használt, egy másik drukkertől pedig lekerekített élű kenőkést vettek el. A tortúra ellenére a külügy közbenjárásának is köszönhetően végül időben megérkeztek a fradisták.

Hamberger Ádám, a ferencvárosi ultrákat tömörítő Green Monsters vezetője is bírálta a német rendőrségi akciót.

Nem hinném, hogy ez a megfelelő bánásmód egy szurkolói különvonattal szemben, amit a német hatóságok mutattak, nem beszélve arról, amit kommunikáltak, hogy veszélyt jelentünk Németországra. De a lényeg, hogy végül odaért mindenki időben, és rajtunk, szurkolókon semmi nem múlt. A mérkőzés persze nem úgy alakult, ahogy szerettük volna, de a visszavágón, telt ház előtt úgy gondolom, semmi nem lehetetlen a Ferencváros számára” – fogalmazott.

Sportal