EB-selejtezőt játszik a férfi kézilabda válogatott, kezdés hétkor. Hajrá, magyarok!

A mérkőzést élőben nézheted az M4 Sport weboldalán is, ha külföldön vagy a határon túl vagy, ide kattintva találsz segítséget, hogyan cselezheted ki a régiózárat.

Négy nap alatt kétszer is összecsap a férfi kézilabda-válogatott a svájciakkal Európa-bajnoki selejtezőn. A magyar együttes még felforgatott kerettel is egyértelmű esélyese mindkét találkozónak.

Lékai Máté csapatkapitány kijelentette, csütörtökön idegenben, majd vasárnap hazai pályán is a győzelem a magyar férfi kézilabda-válogatott célja Svájc ellen az Európa-bajnoki selejtezősorozat harmadik és negyedik fordulójában. “Nincs számolgatás. A lehető legjobb játékban bízom, és nagyon remélem, hogy mindkét meccsen nyerni tudunk” – nyilatkozta a Ferencváros irányítója az MTI-nek a nemzeti együttes sajtónyilvános edzésén.

Lékai hozzátette, amennyiben csütörtökön Schaffhausenben győznek, matematikailag is eldől, hogy kijutnak a jövő januári, németországi kontinenstornára, de jó svájci csapattal találkoznak, amely tele van Bundesliga-játékosokkal. “Nagyon kemény mérkőzés lesz ott is és itthon is, mindent bele kell adnunk” – jegyezte meg.

Ancsin Gábor betegség miatt nem csatlakozott a kerethez, a súlyos térdsérülés után visszatért Máthé Dominik pedig kihagyja az idegenbeli találkozót, mert a sorozatterhelés még kockázatos lehet a számára. Mivel új játékost nem hívott be José María Rodríguez Vaquero szövetségi kapitány, a schaffhauseni meccsen Ilic Zoran lesz az egyedüli jobbátlövője a magyar csapatnak.

Ennek kapcsán Lékai megjegyezte, hogy némileg felforgatott kerettel készülnek Svájc ellen, hiszen Ancsin mellett Bodó Richárd, Bánhidi Bence és Mikler Roland is hiányzik, de a helyettük behívott játékosok közül jó néhányan voltak már válogatottak selejtezőmérkőzéseken vagy edzőmeccseken.

A 34 éves irányítónak a nyolcadik helyezéssel zárult januári olimpiai kvalifikációs világbajnokság után szinte egyáltalán nem volt ideje a pihenésre, hiszen klubcsapatával, a Ferencvárossal bajnoki rangadók és Európa Liga-csoportmeccsek vártak rá. “Ez egy kemény időszak, a világbajnokság nagyon fárasztó volt. Itt fáj, ott fáj, amott fáj, fáradt is vagyok, de ez nyilván a többiekre is elmondható, akik a Bajnokok Ligájában vagy az Európa Ligában szerepelnek” – mondta.

Hangsúlyozta, aki nem válogatott, az a világverseny miatt hosszabb pihenőt kap, és van lehetősége egy mini alapozást csinálni januárra, ami jó alapot ad a tavaszi szezonra. Aki viszont válogatott, az szinte meccsről meccsre jár, ami nagyon fárasztó, és nehéz kipihenni, pláne, hogy a február mindig a legkeményebb hónap a versenynaptárban. “Nagy a terhelés, ezért több a kisebb-nagyobb sérülés, de előbb-utóbb be kell látni, hogy az emberi teljesítőképesség véges. Nagyon kemény ennyi mérkőzést játszani. Nekünk két és fél hét alatt kilenc meccsünk volt, a labdarúgó-világbajnokság viszont egy hónapig tart, és aki döntőt játszik, annak van kilenc meccse” – magyarázta Lékai.

Chema Rodríguez, a magyar válogatott szövetségi kapitánya ettől függetlenül hangsúlyozta, hogy kemény ellenfélről van szó, amely a jó védekezéséből és Portner kapuban nyújtott teljesítményéből építkezve gyors támadásokat tud vezetni. – Keményen fogunk dolgozni, hogy ne veszítsünk túl sok labdát támadásban, amiből lerohanhatna minket az ellenfél, ezzel szeretnénk elérni, hogy a javunkra fordítsuk a találkozót – tette hozzá a spanyol szakvezető.