A magyar női kézilabda válogatott VB-selejtezőre készül, az egyik edzésen kérdezték Bíró Blankát, Kovacsics Anikót és Zácsik Szandrát.

Galéria: FTC kézilabda, MKSZ, NSO

Bíró Blanka, a magyar válogatott kapusa: – Nagyon jó érzés volt, hogy újra itt lehetek, amikor vasárnap beléptem az ajtón. Ilyen hosszú időre nem is tudom, mikor kellett legutóbb bepakolnom. Nagyon nehéz volt a tévé előtt nézni az Európa-bajnokságot úgy, hogy nem tudtam segíteni, csak szurkolni, de próbáltam külső szemlélőként nézni, és néhány üzenettel segíteni a lányoknak. Érzem a testem és a térdem, vannak protokollszerű feladatok, amiket el kell végeznem, de igyekszem a legjobb formába lendülni és azt megtartani.

Zácsik Szandra, a magyar válogatott balátlövője: – Örülök, hogy visszatérhettem, hiszen rég voltam itt, és egy világverseny is kimaradt, szóval nagyon vártam már. Nagyon örülök, hogy nem volt annyira súlyos a sérülés, nem kellett műteni, és csak néhány hét pihenőről volt szó. A válogatottnál mindenkinek az a legnagyobb álma, hogy kijusson egy olimpiára. A legutóbbin ott voltunk, de a koronavírus-járvány miatt sok volt a korlátozás, és azt mondták, nem volt az igazi, úgyhogy szeretném megtapasztalni, milyen a „valódi”, de addig sok lépcsőfokot meg kell még ugranunk.

Kovacsics Anikó, a Ferencváros irányítója hétfőn az MTI-nek elmondta, jó érzés volt számára, hogy Golovin Vlagyimir kinevezése óta többször beszélgettek a szövetségi kapitánnyal. „Mondta, ha tényleg úgy döntök, hogy visszatérek – márpedig ez egy pillanatig sem volt kérdés -, és olyan állapotba tudok kerülni, illetve a vállam is engedi, akkor számít rám” – mondta Kovacsics, akinek a 2021-es, tokiói olimpia után megműtötték a vállát, majd tavaly júliusban megszületett első gyermeke. Hosszú kihagyását követően január végén lépett pályára ismét tétmérkőzésen. „Az a célom, hogy segíteni tudjak a válogatottnak. Ha még van egy, két, három, négy évem a pályán, azt a maximumon szeretném végigtolni minden fronton” – szögezte le a 31 éves, 143-szoros válogatott kézilabdázó. Mint elárulta, a múlt héten megsérült a lába, az Achilles-ína és a vádlija fáj, ezért az FTC érdi bajnoki meccsén sem játszott, ezúttal pedig csak hétfőn és kedden tartózkodik Telkiben a válogatott edzőtáborában. Utóbbinak a taktika miatt lesz haszna, hiszen nem az Izland elleni, áprilisi világbajnoki selejtezők előtt csöppen bele ismét a nemzeti csapat életébe, ráadásul korábban még nem dolgozott együtt Golovinnal. Válla állapotáról elmondta, a felépülése december végén lezárult, és azóta is tünetmentes. „Ahhoz képest is erősödött, ahogyan elkezdtem vele december végén a teljes edzésmunkát. Tudom, nem úgy van, hogy kihagytam másfél évet, és egy hónap alatt minden a régi lesz. Jó ütemben haladtam, jó állapotban érzem magam, de még messze van az az állapot, amire szeretnék eljutni” – magyarázta. Hozzátette, a szülés után 9-12 hónapot vesz igénybe a regeneráció, a célja pedig az, hogy pályafutása hátralévő részében teljesen egészséges tudjon maradni.

MTI, NSO