Máté Tamás 200 méteren 38 éves rekordot döntött meg. Gratulálunk!

Atlétika, fedettpályás OB, Nyíregyháza

Beszámoló: 1. nap, 2. nap
Galéria: 1. nap – FTC | Magyar Atlétika | NSO, 2. nap – FTC | Magyar Atlétika | NSO

A férfi hármasugrás döntőjével kezdődött a szombati nap, itt Pap Kristóf mindenkit maga mögé utasított, 16.04 méteres eredménye egyéni legjobbja is egyben. Klubtársa, Galambos Tibor ugyanebben a versenyben harmadik lett. A folytatásban férfi 60 méteren Máté Tamás nyerte meg az előfutamot, az A-döntőben azonban 2 századdal jobb volt a BHSE-s rivális, Máté másodikként zárt. Ugyanezen a távon, a női mezőnyben Csóti Jusztina is második lett a fináléban. A nap végéhez közeledve férfi 400 méteren remekeltek atlétáink, az előfutamot ugyanis Molnár Attila nyerte meg, megelőzve a szintén FTC-sportoló Enyingi Patrik Simont.

A második versenynap kiemelkedő ferencvárosi eredményekkel zárult. Férfi 200 méteren Máté Tamás 20.75-ös időt ért el, ami nemcsak az időfutam megnyeréséhez, hanem új országos csúcshoz is segítette őt. A korábbi rekordot még 1985-ben érte el Nagy István. A 24 éves Máté Tamás teljesítményének értékét növeli, hogy csupán 18 esztendősen kezdett el atletizálni, tavaly még 21.03 másodperces idővel szerezte meg a bajnoki címet 200 méteren. Ugyanezen a távon, a női mezőnyben Csóti Jusztina másodikként ért célba.

Máté Tamás óriási időt ért el, kár, hogy a márciusi fedett Eb-n nem rendeznek 200 métert, de ez az eredmény nagyon előremutató – nyilatkozta Scheidler Géza sportszakmai igazgató.

Máté Tamás a nap utolsó versenyszámában, a férfi 4×400 méteres időfutamban is nyert egy aranyérmet, a Máté, Enyingi Patrik, Kalácska Áron, Molnár Attila összetételű váltó ugyanis mindenkit maga mögé utasított. Az FTC csapata mögött második helyen az UTE, harmadikként az Ikarus BSE zárt. A Ferencváros sportolói a két nap alatt három aranyat nyertek a nyíregyházi viadalon.

A csúcsdöntő futás:

Máté Tamás az atletika.hu-nak:

Jó pár órával a nyíregyházi bajnokság vége után is hihetetlen, hogy sikerült megcsinálnom. A videófelvételen látszik, hogy célbaérés után rögtön az órára nézek, de az a kis idő, amíg odapillantottam, és felfogtam az egészet, ott bent elég hosszúnak tűnt nekem…

Mikor fogalmazódott meg benned, hogy megcsinálhatod?
Sajnos viszontagságos időszak van mögöttem. Covid, poszt-covid, sok orvosi vizsgálat. Nem nagyon éreztem, hogy ezt a régi csúcsot megdönthetem mostanában.

20.75 másodperc lett a vége. Az időeredményen kívül mit kaptál ettől a magyar bajnokságtól?
Nehéz ezt szavakba önteni. Azóta is a föld fölött járok, és biztos vagyok abban, hogy hatalmas hittel vágok neki az előttünk álló időszaknak, a nagy világversenyekre való felkészülésben.

És a végén ott volt még a 4×400…
Az már nem volt annyira megterhelő. Nem kértek tőlem extrát. A cél az volt, hogy megnyerjük, ami sikerült is.