Videós és statisztikai bemutató új játékosunkról.

Új támadónk Wyscout-adatlapját is böngészhetitek, emellett a Total Football Analysis egy cikkét szemlézve mutatjuk be a játékost. A cikk másfél éve, Frederiksen Vitessehez igazolásakor született, öt izgalmas, kiemelkedően tehetséges csatárt mutatott be a szerző, Lee Scott: Frederiksen mellett a tavaly nyáron Ronaldo mostani klubjába, az Al-Nasszrba igazoló Dembo Darboét, a tavaly nyáron a Besiktasba igazoló Jackson Mulekát, a Metzből a napokban az Angershez kerülő Ibrahima Nianét és a tavaly a DAC-ből a Bröndbybe igazoló horvát Marko Divkovicot.

Nikolai Baden Frederiksen 2018-ban igazolt a Juventusba és bár nem mutatkozott be az első csapatban, jól szerepelt kölcsönben a Fortuna Sittardnál és az osztrák Tirolnál is. Most a dán csatár elhagyta az olasz csapatot, hogy az ambiciózus Vitessenél folytassa.

Ő egy flexibilis támadó, aki képes kilencesként éket játszani, de szívesen visszalép labdákért, hogy társait indítsa. A 2020/21-es szezonban az osztrák Bundesligában 0.69 gólt szerzett kilencven percenként, bár az xG-je csak 0.4 volt. Kíváló befejező, aki sokféle gólt képes szerezni.

Baden Frederiksen remekül olvassa a játékot és remek mozgásokat mutat be a tizenhatos körül. Ezáltal képes elválni a védőitől, területeket nyitva maga előtt. Ezért nem ritka, hogy sokszor másodpercei is nyílnak a labda levételére és a lövésre, annyira egyedül van.

Itt azt látjuk, hogy egy labdát mélyen bejátszanak a területre. A csapattársa a labdáért megy, magával vonva két védőt. Frederiksen nem megy a labdáért, hanem a fejpárbaj után szabaddá váló labdát várja. Amikor a labda elé pattan, leveszi azt és kényelmesen elteszi a kapus mellett.

Itt is azt látjuk, hogy milyen nagyszerűen olvassa a játékot, mikor megkapja a labdát, visszajátssza azt, majd le is fordul védőjéről. Tud a kapunak háttal játszani, de le is tud fordulni a védőjéről, hogy mélységi futásokkal a védelmi vonal mögé kerüljön.

Az előretett labdát itt mellel leveszi, a háta mögül érkező nyomást érzékelve azonnal a szabad területre forgatja a labdát. Ahogy lefordul az emberéről, érzékeli az ellenfél szerkezeti problémáját és a labdát arra irányítja.

Frederiksen komoly veszélyt jelent az ellenfélre, mikor mélyen szedi össze a labdákat, majd mélységi futásokra vállalkozik. Erőteljes, de futás közben nem az erejével rázza le az ellenfeleket. Jó a technikája és a labdát az ellenféllel átellenes, biztonságos oldalán tartja. Ezzel számos szabadrúgást harcol ki labdavezetés közben. Ebben a példával mélyen veszi fel a labdát, majd észreveszi a védelemben kialakult lyukat. Egy sima mozdulattal elindul az ellenfél tizenhatosa felé.

Arra számítok, hogy a következő szezonban komoly benyomást tesz majd az Eredivisieben. Egy modern, flexibilis támadó, akinek a gólkészsége és taktikai felkészültsége egyértelmű.

A tavalyi szezonjára sok panasz nem is lehetett, csapata második legeredményesebb játékosa volt 7 góllal a bajnokságban, a Bruggeből kölcsönvett, a nyáron 10 millió euróért a Lenshoz igazoló, s a Ligue 1-ben idén 9 gólnál járó Lois Openda mögött. Az első 12 hónapjában 10 gólt szerzett összesen a Vitesseben, augusztus óta azonban 408 perc percet játszva 13 meccsen nem talált be – nekünk így lett alkalmunk megszerezni. Hasonló sorozata volt egyébként Owusunak is, aki a VB alatt is pörgő azeri bajnokságban legutóbb november elején talált be, azóta 654 percen keresztül nem sikerült neki ez – egészen tegnapig.

Baden Frederiksen 5984 percnyi felnőtt focit játszott, ez alatt 33 gólig és 5 gólpasszig jutott. Ez 0.5 gól / 90p-es átlag (0.35 xG). 68%-kal passzolt, párharcainak 34%-át nyerte meg. Meccsenként 0.78 lövést készített elő (0.1 xA).

Az alábbi két grafika az elmúlt két, illetve egy év adatai alapján hasonlítja össze jelenlegi csatárainkat.

Összehasonlítás két év alapján

Összehasonlítás egy év alapján

A teljes Wyscout-játékosriport: