Labdarúgó csapatunk mesterét kérdezték hazája sajtójában a ZTE elleni győzelem után. Ezúttal az orosz újság kérdései arra összpontosultak, hogy meddig marad, „hisz hamarosan megdönti az eddigi leghosszabb, tiroli megbízatásának 59 meccsét„, illetve eléri az 500. edzői találkozóját.

Elégedettek vagyunk [a keddi] eredménnyel, mert egy kompromisszumok nélküli ellenfelet vertünk idegenben. Egy elhalasztott meccs volt tavalyról, így növeltünk az előnyünket az ellenfelekkel szemben. Már szombaton újra játszunk, a Vasas ellen – ez is egy elhalasztott meccs (a Paks-meccs lesz az – ulloi129). Ami a játék minőségét illeti, nagyjából elégedett voltam, főleg mert a felállásunk nem volt a legoptimálisabb: az egyik Mmaee sérülés, a másik eltiltás miatt hiányzott.

Őszintén, nem gondoltam bele [abba, hogy 52 meccsen irányítottam a Fradit egy év alatt]. Az ilyesmit a weboldalamon Szain Alidze (Csercseszov nagy azeri rajongója, weboldalának szerkesztője – ulloi129) tartja számom. Igen, csak egy éve debütáltam a Ferencvárosnál, de olyan, mintha már sok éve itt lennék. 2022 nagyon intenzív és eseménydús volt: megnyertük a bajnokságot és a kupát, a Bajnokok Ligája selejtezős és Európa Liga csoportkörös meccsek váltották egymást kaleidoszkópikus sebességgel. Azt tudom, hogy az orosz válogatottat 57 találkozón irányítottam, ebben a gyakorlómeccsek is benne vannak. Persze a klubfutball egész más menedzselést igényel, mint egy válogatott, ezt a Fradinál is megtapasztaltam teljes mértékben. Nagyon hálás vagyok a segítőimnek, hogy ily’ sikeresen jutottunk túl 2022-n. Kidolgoztunk egy flexibilis rendszert arra, hogyan készítsük fel egy ilyen sűrű menetrenddel a háttérben a játékosokat, és ez a rendszer nem is okozott csalódást. Most is hasznos lesz, hisz ugyanúgy kezdjük 2023-at is, 12 nap alatt négy meccsünk lesz, csak utána lesz egy kis pihenő.

Már nagyon régen volt[, mikor a Tirolt 59 találkozón irányítottam], van mire emlékezni, de most nincs idő a memoárokra, mert 2023 is nagyon sűrű év lesz. Sajnos kiestünk a kupából, de nagyon sok meccsünk van a bajnokságban, márciusban pedig jön az Európa Liga. Olyan messze szeretnénk eljutni, amennyire csak lehetséges, a bajnokságban pedig egy feladat van – a győzelem. Nyáron újra megpróbálunk bejutni a Bajnokok Ligájába, a tavalyi tapasztalatokat is figyelembe véve.

Ne akarjuk megelőzni a mozdonyt. Nem [gondolok a 2024-ben várható 500. „edzői” meccsemre], most a Vasasra gondolok. Dolgozni és dolgozni kell, nem rekordokon merengeni. Jelen pillanatban minden gondolatom a Ferencvárossal foglalkozik. Nem jött ajánlat sehonnan, nem is foglalkozom az időnként felmerülő, velem kapcsolatos pletykákkal. Azt tudom, hogy vannak Európában és Ázsiában is, akik követik a munkámat. Ez jó érzés, de semmi más.

Kommunikálok az orosz bajnokságban dolgozó emberekkel, mindig követem a hazám eseményeit. De ismétlem, jelenleg csak a Ferencvárossal vannak terveim.

Tudom, hogy az orosz szövetség vezetése tárgyalt a napokban az UEFA-val. Tiszta sor, hogy objektív okokból nem számíthatunk gyors visszatérésre a sorozatokban, de fontos, hogy kapcsolatban maradjunk az európai szövetséggel. Hogy őszinte legyek, nem tudom elképzelni az orosz válogatottat és a klubcsapatokat ázsiai sorozatokban.

Sztanyiszlav Csercseszov