Csapatkapitányunkkal beszélgettek a ZTE elleni bajnoki előtt.

– Nem olyan, mintha most lett volna vége az őszi szezonnak?
– Utólag mindig úgy érzi az ember, hogy ez a szünet is gyorsan eltelt. Most tényleg több időnk volt pihenni, és a felkészülés is rendhagyó volt. az edzéseket az elmúlt évben elkezdtük, amolyan kétszakaszos felkészülés volt ez – legalább ezt is kipróbáltuk.

– Kisebb vádlisérüléssel bajlódott. Már minden rendben?
– A felvételeken látszott egy kis izomsérülés. és benne lehetett volna akár a hoszszabb kihagyás is, de az izomrostok gyorsan gyógyultak, és néhány nap leforgása alatt teljesen panaszmentes lettem. Az utóbbi években legfeljebb a Covid miatt hiányoztam, ezúttal meggyőztem a szakmai és orvosi stáb tagjait, hogy nyugodtan visszaengedhetnek a pályára.

– Négy mérkőzés vár a Fradira, utána azonban visszaáll a rend a bajnokságban a heti egy mérkőzésre. Nem lesz furcsa?
– A teljes őszi szezont feszített tempóban futballoztuk végig, bevett ritmussá vált a heti két mérkőzés. Most azonban nem kell majd egyik meccsből „fejest ugrani” a másikba. Ennek is megvan a jó oldala, sokkal többet tudunk készülni a következő ellenfelekre, frissebbek leszünk.

– Csapatkapitányként gondolta volna, hogy a bajnoki rajig egyetlen meghatározó futballista sem távozik?
– A szezon végén úgy gondoltam, két-három távozó is lehet a télen. Az, hogy a Mmaee-fivéreket nem vitték ki a világbajnokságra, alaposan átírta a lehetőségeiket. Aissa Laidouni viszont ott volt Katarban, remekül is futballozott, és vele kapcsolatban lehet tudni, folyamatos az érdeklődés iránta, előfordulhat az is, hogy távozik.

– Az állandóság lehel az erőssége a Ferencvárosnak?
– Igen, ez nagy pozitívum. Az összeszokási időszakon bőven túl vagyunk, megismertük egymást, tudjuk, mit vár tőlünk Sztanyiszlav Csercseszov. Xavier Mercier példája a legjobb erre, a felkészülés során már sokkal otthonosabban érezte magát a pályán. Nem túlzás, a játéka új igazolással is felérhet. Olyan állapotban van, annyira érzi immár a társakat, hogy a tavasszal tényleg több mérkőzést is eldönthet.

– Az új belső védőről, Myenty Abenáról milyen az első benyomása?
– A Slovan elleni mérkőzésről voltak róla emlékeim, jó felépítésű, erős játékos, és meg is van benne a kellő gyorsaság, agresszivitás. Olyan, amilyennek egy belső védőnek lennie kell. Jól beszél angolul, ráadásul olyan társaságba került, ahová nem nehéz beilleszkedni. Lényeges lesz az is, a pályán mennyire gyorsan csiszolódik össze a társakkal.

– A korábbi ferencvárosi edző, a ZTE FC munkáját irányító Ricardo Moniz először ülhet a Fradi ellen a kispadon. Mit gondol, meglepheti önöket valamivel?
– Olvastam a hétfői Nemzeti Sportban megjelent interjút, amelyben úgy fogalmazott, a Ferencváros neki még mindig a világ egyik legjobb csapata… Nem lepett meg a kijelentése. Mély nyomokat hagy ott benne a klub. de a tisztelet kölcsönös, a szurkolóink is jó emlékeket őriznek róla.

– Nehéz meccs lesz?
– Két hónapja erre készülnek az egerszegiek is, sőt biztos vagyok benne, a felkészülés alatt az lebegett a szemük előtt, hogy a Fradi ellen kezdhetik a bajnokságot, és meglepetést szerezhetnek. Ráadásul a harcmodorukból, stílusukból adódóan senkitől sem ijednek meg, mindenki ellen győzelmi szándékkal lépnek pályára. Nehéz és egyben érdekes mérkőzés lesz.

– Ha behúzzák a ZTE FC és a Paks elleni elmaradt mérkőzést, akkor…
– Egyelőre azzal foglalkozunk, hogy a keddi találkozót nyerjük meg. Nem szabad elfelejteni, az elmúlt években a tavaszi szezon rendre döcögősen indult, korai azon morfondírozni, mire lehet elég hat pont a halasztott meccsek kapcsán. Lépjünk előre, legyen rendben a védekezésünk. legyenek meg a helyzeteink, és ha így lesz, megnyerhetjük a mérkőzést.

(Nemzeti Sport)