Saját hazájában többen is élesen kritizálták csapatunk edzőjét.

2018-ban nagy sikert ért el az orosz válogatott a hazai világbajnokságon. A legjobb 8 közé jutott csapat edzői és játékosai megkapták a „Sport Tiszteletbeli Mestere” (ZMS) címet. Erről nyilatkozott először Gennagyij Orlov, a Zenit Szentpétervár korábbi játékosa, szakkommentátor:

A 2018-as világbajnokság sikere csak egy villanás, egy véletlen volt. Hol volt Kutepov a világbajnokság után? [az orosz válogatott védője a cserepadra szorult a VB után a Szpartak Moszkvában – Sherlock] Hol vannak a sportnak ezek a tisztelt mesterei? A futballpályán a kiválóság mintájának kellene lenniük, de még az orosz csapatokban sem tűnnek ki. És megkapták a ZMS-t. Ez politikai döntés volt. Csercseszovnak kellett volna az elsőnek lenni, aki ellenzi ezeket a címeket. Ezt soha nem fogom megbocsátani neki. Elárulta a szakmát. Lázadás volt más sportágak sportolói részéről. Felháborodásuk jogos volt.

Ezután többen csatlakoztak ehhez a véleményhez:

Dimitrij Bulikin, a korábbi válogatott támadó például ezt mondta:

Úgy gondolom, hogy legalább egy címhez lett volna szükség szükség ahhoz, hogy jogosan elnyerhessék a ZMS címet. Más sportolóknak nagyon nagy magasságokat kellett elérniük ahhoz, hogy ilyen címet kapjanak. És az orosz csapat a 2018-as világbajnokságon még az elődöntőig sem jutott el.

Alekszandr Mosztovoj, korábbi válogatott így vélekedett:

Furcsa, hogy Orlov négy évvel később emlékezett erre. Közvetlenül a címek odaítélése után beszéltünk erről. Nagy visszhangot váltott ki, különösen azok körében, akik egész életüket a futballnak szentelték. Persze ez számunkra furcsa volt. Általában akkor kapnak ilyen címeket, ha nyernek valamit. Ez logikus. És ha díjakat adnak azoknak, akik nem nyertek semmit, akkor azt gondolod: Hú! És miért fociztunk akkor húsz évig?

Andrej Kancselszkisz, a Manchester United korábbi játékosa is hasonló véleményen volt:

Természetesen méltatlanul kapták meg. Játékosainknak és Csercseszovnak is fantasztikus szerencséje volt, hogy részesült a ZMS címben. Lehullott a mennyei manna. Még olimpiai bajnokaink sem kapnak ilyen címet a nyolcadik helyért. Csak a győzelemért. Nagyon sok ember felháborodott.