A KEK-döntős Fradi játékosa, Szabó Ferenc a napokban ünnepelte születésnapját, ezen alkalomból beszélgettek vele.

– Celldömölkön született és itt is telepedett le. A mai napig előfordul, hogy megállítják az utcán?
– Ma már ritkábban, de igen. Itt a településen sokan ismernek engem, nem újdonság az embereknek, hogy összefuthatnak velem. Ha játszik a helyi csapat, vagy a Fradi, illetve a magyar válogatott, akkor van, hogy megkeresnek, kikérik a véleményemet.

– Akkoriban hogy élte meg, hogy fiatalon vidékről, Szombathelyről felkerült a Fradihoz?
– Én akkorra már egész jól ismertem Pestet, ugyanis az ifi válogatottal sokat voltam a fővárosban, mindig jól fogadtak itt engem a csapattársak, emellett általános iskola nyolcadik osztálya után Győrben kezdtem tanulni a gépipari technikumban, vagyis 14 évesen elkerültem otthonról, így mire a Fradihoz kerültem, már megszoktam ezt a dolgot. 16 évesen kerültem a Szombathelyi Haladáshoz, de az idősebb játékosok mindig jól fogadtak, így nagyon élveztem azt is, amikor a Fradihoz kerültem. Bálint László, Géczi István is rögtön csapattagként tekintett rám, hamar bekerültem a csapatba, nem úgy néztek rám, mint egy falusi gyerekre, rögtön befogadtak. Jó tárasság volt, sőt remek, főleg az 1975-76-os csapat, mert abban a szezonban ami kupát csak kiírtak, mindent megnyertünk.

– Több mint 150 alkalommal húzta magára a Fradi mezét, bajnok és kupagyőztes, illetve KEK-döntőt is vívott az FTC-vel. Ebből a szép pályafutásból ki tud emelni egy-két konkrét mérkőzést, vagy gólt, mint legkedvesebb emléket?
– Az ETO ellen 6-1-re megnyert meccsen ötször voltam eredményes, azt hiszem, az a meccs kiemelkedik mind közül, nagyon jól ment a játék.

– Nyugdíjasként mivel szereti tölteni az időt? Elszakadt végleg a labdarúgástól?
– Általában délelőtt vásárolok, elolvasom az újságokat, a pályánál elbeszélgetünk a régi dolgokról, délután pedig a tévézés, a rejtvényfejtés és az olvasás tölti ki az időmet, és persze a baráti társasággal folytatott ulti-partik. Néhány éve már kiszálltam a labdarúgásból, egy darabig még tevékenykedtem itt Celldömölkön, majd elmentem egy kis pihenésre, amibe annyira belejöttem, hogy végül már nem tértem vissza. Ha a véleményemet kérdezik a csapatról, akkor elmondom, illetve járok a meccsekre, idegenbe is el szoktam kísérni a csapatot, de hivatalos posztom már nincs.

– A Ferencváros ősszel történelmet írt, a csoportkörös lebonyolítás bevezetése óta első magyar csapatként megérte a tavaszi folytatást az európai kupaporondon és a bajnokságban is meggyőzően teljesítenek a mieink. Mit szól az őszi remekléshez?
– Folyamatosan nyomon követem a Fradi szereplését és tetszett, amit láttam. Nagyon jól összeálltak a dolgok a csapatnál, kicsit sok a légiós, örülnék, ha több magyar labdarúgót látnék a csapatban, viszont az eredményeknek nagyon örülök. Minden meccset megnézek, Bánki Dodóval és az öregfiúkkal szoktam találkozni és beszélgetni.

– Tekintsük picit a nem is túl távoli jövőbe! Hamarosan folytatódik az UEFA Európa Liga a legjobb 16 közé kerülésért, majd jön a nyolcaddöntő sorsolása február 24-én, ahol már mi is érintettek leszünk. Kit látna szívesen ellenfélként?
– Én olyan csapatot szeretnék, amely ellen lenne esélyünk menni még egy kört. Aztán majd ráérünk nagyobb csapatokban gondolkodni. A telt ház így is meglesz szerintem a nyolcaddöntőre, bárki is lesz az ellenfelünk.

A teljes beszélgetés: Fradi.hu