Egykori világklasszis csatárunk fia nyilatkozott.

Az 1956-os forradalom idején külföldre távozó legenda fia nyugdíjasként éli az életét a katalán városban, és nagyon büszke az édesapjára, aki az 1954-es világbajnokság gólkirálya (11 találattal) volt, 2,2 gólos meccsenkénti vb-átlagát pedig azóta sem tudták még csak megközelíteni sem. A legendás magyar támadó előtt Barcelona városa és egész Spanyolország nagy elismeréssel adózik.

Csodálják, elismerik őt a mai napig, nem csökken az apám iránti tisztelet. Pontosan tudják a focirajongók, hogy a Barcelona csapata, sőt talán az egész világ egyik legjobb játékosa volt. Amellett, hogy kiválóan játszott, nagyszerű ember is volt, de erre már csak kevesen emlékezhetünk személyesen – mondta Kocsis junior, aki fiatalkorában maga is dédelgetett focista álmokat. – Természetesen a futball végigkísérte az életemet, fiatal koromban játszottam is, édesapám azonban – érthető módon – féltett attól, hogy ezzel a névvel lépjek pályára. Túlságosan nagyok lettek volna az elvárások és ez nem a legjobb kiindulási alap. Végül a focikarrierem gyorsan véget ért, mert egészen fiatalon lesérültem és így nem tudtam folytatni.

A legenda unokájával is hasonlóképpen bánt a sors.

A fiam gyerekként még rúgta a bőrt, aztán lesérült, ma pedig tanárként dolgozik Barcelonában. Nem a fociból él, de természetesen a foci mindig velünk van.

Kocsis Sándor a Barca szurkolója, követi a csapat minden mérkőzését, olykor személyesen is, és természetesen látta a vébé főbb összecsapásait, ahol szomorúan vette tudomásul a spanyolok korai kiesését. A magyar focival nincs már ennyire képben, bár vannak szervezetek és szakemberek, akikkel tartja a kapcsolatot Magyarországon. Néha el is látogat hazánkba, ilyenkor legtöbbször hivatalos meghívásoknak tesz eleget: így édesapja újratemetésén, ferencvárosi szoboravatóján és a róla elnevezett kőbányai sportcentrum-átadóján is részt vett.

A magyar focit őszintén szólva nem követtem túl közelről, hiszen úgy éreztem, hogy több évtizedig egy kicsit elmaradt az európai színvonaltól, de úgy tűnik, hogy mostanában újra elkezdett felemelkedni. Az angolok elleni meccs nagy részét például láttam és el tudom képzelni, hogy ez a győzelem milyen szintű öröm és büszkeség lehetett az önök számára – tette hozzá Kocsis Sándor, aki apja összes trófeáját nagy becsben őrzi. – Ezek itt vannak nálam, és mindig nagy büszkeséggel, csodálattal tekintek rájuk – zárta a legenda fia.

forrás: sportal.hu