Volt kapusunk a magyar foci társadalmi helyzetét is elemezte.

Mióta áprilisban távozott a III. Kerület éléről Kemenes Szabolcs, teljesen eltűnt a nyilvánosság elől. A több mint fél éves hallgatás után az Unibet Szándékos Kezelés című műsorában törte meg a csendet a spanyol Las Palmas utánpótlásában dolgozó szakember, és magyar edzőktől szokatlan nyitottsággal és őszinteséggel beszélt a magyar sport problémáiról és lehetséges megoldásairól.

A néplélek és a sport kapcsolatáról:

Negatívból próbálunk pozitívat kihozni folyamatosan. Negatívan látjuk az egész futballközeget, és főleg a futball van nagyon fókuszpontban. Folyamatosan megpróbáljuk azt eljátszani, hogy van egy elvárásunk a labdarúgás felé, amit mi magunk nem adunk meg. És akkor onnantól kezdve a gyerek is úgy lép pályára, hogy úristen, csak nehogy rosszul passzoljak, mert ott mindenki anyázni fog. A legszebb példa – és hogy évtizedes jelenség – budapesti csapat vidéki csapat ellen játszott az NB1-ben. A VIP szektorban egy három helyet elfoglaló úriember a saját csapatának az edzőjének kiabálta, hogy takarodjon. Nyilvánvalóan ingyen volt a VIP-ben, valószínűleg nem vásárolta meg a VIP jegyet, és ő felhatalmazva érezte magát, hogy neki mindent lehet. És nem az történt, hogy föntről szólt a főnök, hogy akkor őt lehet kifelé vinni, hanem legitimizáljuk, hogy ezt lehet. Ez egy óriási probléma. Amíg nem teremtünk egy olyan közeget a labdarúgás körül, hogy legalább feltételezzük azt, hogy a pályán mindent megtesz az adott sportoló, addig miért várjuk el, hogy valami világszínvonalú legyen? Majd jön a másik fele, amikor Szoboszlai Dominik elér valahova, akkor már egyből nagyképűzzük, meg problémázunk azon, hogy a Német Kupában miért van rajta két óra. Most akkor legyen önbizalma vagy ne legyen önbizalma? Amíg egy globális társadalmi szemléletváltáson nem megyünk át, addig nem fogunk világsztár sportolót kinevelni, sem futballban, sem kosárlabdában, sem kézilabdában.

Az iskolarendszer hatása a sportra:

Taktikai elemzés a III. Kerületnél egy mérkőzés után, és szemben ült velem körülbelül 1000 NB1-es meccs: Bori Gabi, Remili, Rajczi. Olyan játékosok, akik megjárták a magyar labdarúgás csúcsát, válogatottak és bajnokok is voltak… Egyszerű kérdést tettem fel egy videóelemzésnél. Nem volt válasz, és láttam az arcukon, hogy arra várnak, hogy a tanár bácsinak mi a jó válasza, mit kell mondani ahhoz, hogy a tanár bácsi örüljön. És addig, amíg az iskolában is az van, hogy az a jó válasz, amit a tanár hallani akar, addig miért gondoljuk, hogy a pályán felszabadult és kreatív lesz a gyerek?

Arról, hogy miért jó nemzeti a sokszínűség az öltözőben:

A külföldi játékosokkal vegyített öltöző nagyon egészséges tud lenni. Ha több kultúrából tevődünk össze, akkor minidg lesz valaki, aki a nehéz időszakokon át fog lendíteni. Mert például egy dél-amerikai sokkal lazábban kezeli a vereséget, azt mondja, hogy: »jól van gyerekek, kikaptunk, egy kicsi szamba, aztán megyünk tovább«… Vagy ha össze kell szedni magad, akkor egy dél-szláv sokkal komolyabban tudja ezt segíteni, amikor jönnek a beívelések a 90. percben, ott nagyon számíthatsz rá. Mindig vannak olyanok, akik a személyiségükkel kiegészítik az éppen aktuális képet.

forrás: bunteto.com